Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Lyžařská střediska na Šumavě mají ideální podmínky, Ski&Bike Špičák bude dějištěm drsného závodu

Šumavské lyžařské areály na území Plzeňského kraje nabízí před nadcházejícím víkendem výborné podmínky pro lyžování. V provozu je většina sjezdovek na Železnorudsku, lyžuje se také na svazích v Kašperských Horách a v Nýrsku. Na své si přijdou v upravených stopách také běžkaři. Ski&Bike Špičák bude v sobotu dějištěm drsného hromadného závodu Red Bull Homerun, na start by se mělo postavit kolem 300 lyžařů nebo snowboardistů.

V oblasti Železné Rudy, jsou v provozu areály na Špičáku, Nad Nádražím - Belveder, Samoty, Alpalouka, Weissova louka, Goldhof a Debrník, jezdí také lanovka na Pancíř. Na svazích je i 50 až 70 centimetrů sněhu. V okolí Železné Rudy leží 20 až 40 centimetrů sněhu. Většina běžeckých tratí v jižní části oblasti je tvrdá a v perfektním stavu. Trať Belveder - Gerlova Huť je nad Belvederem místy pošlapaná, ale také stále výborná. Celý Polomský okruh a Betonka budou upraveny po dalším sněžení. Na Hojsově Stráži jsou letos prvně strojově upraveny okruhy pro klasiku. V okolí Modravy, kde leží kolem 30 centimetrů sněhu a ve vyšších polohách i více, jsou stopy upravené od neděle.

Výborné podmínky pro lyžování panují i nadále na šumavském Špičáku. Aktuálně se na šumavském Špičáku lyžuje na 13 sjezdovkách z 15. Areál v tomto týdnu ještě na některých pasážích využíval technické zasněžování, které ale bude o nastávajícím víkendu už vypnuté. Na upravených sjezdovkách tady stále leží do 70 cm sněhu. „U dojezdu sjezdovky číslo 1 Turistické jsme upravili zhruba tříkilometrový okruh s běžkařskými stopami. V okolí jsou pak desítky kilometrů dalších turistických tras. Běžky máme samozřejmě také ve výbavě naší půjčovny, takže kombinovat třeba dopolední sjezdovky s odpoledním výběhem můžou i ti, co je sebou nemají a rozhodnou se až tady,“ říká ředitel Ski&Bike Špičák Vladimír Kasík.               

V sobotu 29. ledna se na Špičáku koná poprvé závod pro veřejnost - Red Bull Homerun. A jak bude vlastně tento závod vypadat? Před startem se účastníci dopraví lanovkou na sjezdovku č.1 Turistickou, kde odloží lyže/snowboardy. Přesunou se na startovní čáru, která je zhruba 200 metrů níže od jejich vybavení. Po odstartování musí co nejrychleji vyběhnout svahem ke svým lyžím/snowboardům, vklouznout do nich a projet celou sjezdovku s cílem v prostoru u věže rozhodčích. Nejrychlejší vyhrává, ale je to hodně drsný a nebezpečný závod.

Provozu areálu se ale dotkne jen minimálně. Zhruba od 14 hodin bude uzavřena sjezdovka číslo 1 Turistická, start závodu je pak naplánován na 15,45 hodin. Limitem kromě maximálního počtu účastníků byla ještě spodní věková hranice – 16 let. Závodí muži a ženy v kategorii lyže a snowboard, a ještě se vyhlásí vítěz nejlepšího kostýmu. Kapacita závodu už je naplněna, takže se nejde přihlásit na místě. Diváci mohou být podél trati pouze na lyžích, v prostoru cíle pak i na botách. Po ukončení závodu organizátoři počítají s venkovní party v souladu s pandemickými opatřeními.    

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lukáš Neasi

Štítky lyžařská střediska, hory, sněhové podmínky, Šumava, Ski&Bike Špičák, Železnorudsko, Red Bull Homerun, závod, sjezdovka, snowboarding, svah, Red Bull, Plzeňský kraj, Kašperské Hory, Nýrsko, Špičák, Belveder

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lyžařská střediska na Šumavě mají ideální podmínky, Ski&Bike Špičák bude dějištěm drsného závodu  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.