Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Plzeňská zoo se raduje z mláděte pásovce, před chovateli se zatím stáčí do obrněné koule

V pořadí jedenácté mládě pásovce kulovitého přišlo na svět v prosinci a zatím není ještě jasné, zda se jedná o samce či samičku. Zoologická zahrada chová tento druh jihoamerického savce od roku 2010. Starostlivá matka mládě pečlivě schovává a pro chovatele je téměř nemožné určit přesný termín porodu.

„Samice mládě pečlivě schovává a v prvních týdnech zůstává skryto v dutinách vyplněných substrátem, i když je samička bezproblémová a kontaktní, je zároveň velmi citlivá na vyrušování v době odchovu, je tak velmi těžké mládě najít a určit přesnou dobu porodu je téměř nemožné. V prosinci měli ošetřovatelé štěstí, když samice využila dutinu, do které bylo možné nahlédnout, viděli mládě a potvrdili narození malého pásovce,“ popsala radostnou novinu kurátorka primátů a šelem plzeňské zoo Lenka Václavová.

Pásovci jsou jediní savci na světě, kteří mají vrchní část těla krytou pevnými kostěnými pláty, které jim slouží jako ochrana před nebezpečím

O pár dnů později chovatelé mládě zkontrolovali a zjistili, že váží 400 gramů. Pohlaví je zatím nemožné určit, protože se mládě umí stočit do dokonalé koule, stejně jako dospělí jedinci. Rozbalit by ho šlo silou, ale k  tomu chovatelé nikdy přistoupit nehodlají.

„Stačí pár týdnů opatrné manipulace a pásovci si uvyknou na kontakt, jejich obranný mechanismus pak není tak křečovitý a určení pohlaví bude možné,“ říká ze zkušenosti Václavová.

Plzeňská zoo chová pásovce kulovité od roku 2010 a štětinaté od roku 2002. Návštěvníci se s nimi setkají v Tropickém pavilonu Z, kde pásovci včetně aktuálního mláděte obývají společnou expozici s tamaríny žlutorukými. Další pásovci jsou k vidění také v amazonském pavilonu, kde žijí i další zástupci savců jihoamerického deštěného pralesa jako jsou drápkaté opice, chvostani, mirikiny, kuandu, kynkažu nebo paky nížinné.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Kateřina Misíková / ZOO Plzeň

Štítky zoo, Plzeň, zoologická zahrada, mládě, pásovec, koule

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňská zoo se raduje z mláděte pásovce, před chovateli se zatím stáčí do obrněné koule  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.