Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Plameňáci jsou neodmyslitelně spjati s plzeňskou zoo, zdobí její logo a dočkají se i nové expozice

Erbovní zvíře zoologické zahrady se brzy dočká důstojného zázemí. To současné již nevyhovuje potřebným nárokům. Nezasíťovaná voliéra je jednou z posledních, kde nelze zvířata chovat v případě vyhlášení opatření proti ptačí chřipce a ptáky je nutné stěhovat do provizorních prostor. Navíc není podle zákona možné plameňáky kupírovat a v nejbližší době nebude možné jim ani zastřihávat letky.

„Plánovaná expozice bude navozovat atmosféru jednoho z největších evropských močálů Albufera na ostrově Mallorca, kde hnízdí velká kolonie plameňáků. Průchozí vyhlídka ve stylu pozorovatelen běžných v místní rezervaci umožní nerušené pozorování naší kolonie. Pro vytvoření dokonalého zážitku bude voliéra i její okolí osázeno rostlinami domácími na Baleárách, včetně několika vzácných endemitů,“ vysvětluje Tomáš Peš, vedoucí botanického oddělení plzeňské zoo.

Společnost budou v nové expozici dělat plameňákům i další vzácné druhy mokřadních druhů ptáků Středozemí, včetně čírek úzkozobých, které zoo plánuje navrátit zpět na Baleáry v rámci záchranného projektu německých a španělských ornitologů.


Plameňák chilských a plameňák růžový

„Z chovatelských i veterinárních důvodů bude přebudován i rybník, aby bylo možné plameňáky krmit v bazénu a zároveň si mohli stavět hnízda ve vlhkém bahně. Pozorovatelna umožní zabudování informačních a naučných prvků věnovaných fauně a floře souostroví, včetně její ochrany,“ doplnil Peš.

Plzeňská zoologická zahrada se navíc již bude věnovat pouze chovu jediného druhu plameňáka, a to růžového. Naopak skončí s chovem plameňáků chilských, jenž započal v 60. letech 20. století.

Jak se dostal plameňák na logo zahrady?

V roce 1998 zaměstnanci zahrady uměle odchovali jediného plameňáka jménem Kvakoš, a to z náhodně nalezeného vejce, jenž leželo mimo hnízdo v trávě. Jednalo se cenný chovatelský úspěch a o důvod navíc, proč umístit plameňáka do loga zoo. K tomu došlo na přelomu 20. a 21. století. Od té doby je plameňák s plzeňskou zoo pevně spojen.

Pro plameňáka chilského jsou typickým znakem jeho šedé nohy se sytě růžovými klouby a černé zbarvení na zobáku. Je jedním ze tří druhů jihoamerických plameňáků a vyskytuje se kolem alkalických a slaných jezer. Není neobvyklé, že se zdržuje i vysoko v horách. Plameňák růžový je největším druhem plameňáka a je jediným, kterého je možné potkat i v Evropě. Má bílo-růžové peří, křídelní krovky jsou sytěji růžové, ruční a loketní letky černé, což je ale patrné jen za letu. Zobák je světle růžový s černou špičkou. Nohy jsou celé růžové. Způsobem života se oba druhy od sebe neliší. Jde o pospolité ptáky, kteří tvoří obrovské kolonie.

Plzeňská zoo po 20 letech přestavuje výběh pro lvy, zvětší se jim prostor

Plzeňská zoologická zahrada po 20 letech od otevření kompletně přebudovává výběh pro lvy berberské. Když ho zoo v roce 2002 otevřela, byl to první výběh v tuzemských zahradách, kde návštěvníky nedělil od zvířat plot, mříže nebo silné sklo, ale...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zoo Plzeň

Štítky zoo, Plzeň, zoologická zahrada, plameňák, historie, rekonstrukce, nová expozice, ptáci, kolonie, Baleáry, Mallorca

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plameňáci jsou neodmyslitelně spjati s plzeňskou zoo, zdobí její logo a dočkají se i nové expozice  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.