Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Omikron zatím nezasáhl do služeb kritické infrastruktury Plzně, firmy jsou na nákazu připravené

Klíčové služby v Plzni zatím nijak zásadně nepostihl prudký nárůst koronavirové varianty omikron. Do takzvané kritické infrastruktury se řadí vodárna, teplárna, dopravní podniky nebo odpadová firma. Všechny společnosti uvádějí, že se nemocnost zaměstnanců drží pod deseti procenty. Navíc zavedly firmy režim, aby i v případě vypuknutí nákazy nepocítili Plzeňané omezení těchto služeb. Zaznělo to na jednání městského covid týmu, který svolal primátor Pavel Šindelář (ODS).

„Z jednání vyplynulo mimo jiné to, že i kdyby došlo na nejhorší scénář, co se týká extrémního nárůstu nemocných, jsou naše městské firmy připraveny zajišťovat nutné služby,“ popsal situaci primátor Pavel Šindelář.  Plzeňské městské dopravní podniky (PMDP) například zavedly rozpis týmů tak, aby se nepotkávali klíčoví zaměstnanci. Momentálně teď mají u řidičů nemocnost 8,8 procenta, z toho je kvůli koronaviru mimo službu sedm řidičů. 

„Pokud by se situace zhoršila, tak máme vytipované spoje, které bychom mohli omezit. K tomu bychom přistoupili až v případě nemocnosti ve výši 15 procent, u 20procentní hranice nemocných bychom nastavili prázdninový provoz. Součástí opatření v naší firmě je i dělení týmů tak, aby se klíčoví zaměstnanci nepotkávali,“ přiblížil například situaci v PMDP generální ředitel Jiří Ptáček.

Vodárna je přiravena i na izolaci v podniku

Z celkových 405 zaměstnanců je momentálně ve Vodárně Plzeň covid pozitivních osm osob, jde tedy o dvě procenta celkového počtu. „Dobrým vkladem pro nastávající situaci a sílící vlnu je u nás to, že již 89,6 procenta zaměstnanců má 3. dávku očkování,“ přiblížil ředitel plzeňské vodárny Jiří Kozohorský. Podle jeho slov je klíčovým pracovištěm vodárny s nejpřísnějším režimem úpravna vody. V ní musí být zachován počet minimálně šesti pracovníků ze 16 na jedné směně, aby byla společnost schopná upravovat vodu pro Plzeňany. Od roku 2020 má firma zapůjčena krizová lehátka, zajištěny i potraviny a v případě skutečně naléhavé situace je připraven scénář, že by tito zaměstnanci zůstali v izolaci v podniku. „Jsem přesvědčen, že vnitřní vlivy by úpravu vody v Plzni nezastavily,“ dodal Kozohorský.

Na dvě skupiny jsou rozděleni zaměstnanci Čisté Plzně. Testování v pondělí 17. ledna nezachytilo žádného pozitivního, na neschopence jsou momentálně dva zaměstnanci. Zásadní pro zajištění svozu odpadů jsou ale řidiči, kterých je dlouhodobě nedostatek. Podle ředitele Čisté Plzně Otakara Horáka je připravený harmonogram, jak by firma postupovala při nutném utlumování či pozastavení služeb. V minulosti tak již například kvůli nemocnosti většího počtu řidičů dočasně upravila svozy.

„Přímo ve firmě mají naši zaměstnanci možnost testování antigenním testem v ordinaci závodního lékaře, a to v předem sjednaných termínech. U pana doktora se lze rovněž nechat očkovat 1, 2. nebo třetí (posilující) dávkou vakcíny proti onemocnění covid-19. I v plzeňské teplárně jsou zaměstnanci děleni do týmů tak, aby se vzájemně nepotkávali, zejména potom výrobní a administrativní pracovníci. Zamezen je přístup ostatních osob na výrobní velíny ve všech závodech. Z počtu zhruba 600 zaměstnanců je jich pozitivních do deseti,“ informoval také generální ředitel Plzeňské teplárenské Václav Pašek. Podle něj je situace klidná a společnost je připravena zvládnout i vyšší míru nemocnosti.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Magistrát města Plzně

Štítky omikron, covid, koronavirus, Plzeň, vodárna, teplárna, Čistá Plzeň, COVID-19, Pavel Šindelář, ODS, Plzeňské městské dopravní podniky, Jiří Ptáček, Václav Pašek, infekční onemocnění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Omikron zatím nezasáhl do služeb kritické infrastruktury Plzně, firmy jsou na nákazu připravené  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.