Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Před 53 lety se v Plzni pokusil upálit Josef Hlavatý, jeho čin ho stál život

Je to více než půl století, kdy se na dnešním náměstí T.G. Masaryka v Plzni polil Josef Hlavatý petrolejem a škrtl sirkou. Následoval tak studenta Jana Palacha. Oba svým jednáním vyjádřili nesouhlas s okupací Československa armádami států Varšavské smlouvy. Oba taktéž těžkým popáleninám podlehli později v nemocnici. Památku mladíka, jenž tragicky zahynul v pouhých pětadvaceti letech, si Plzeň znovu připomněla až po dlouhých letech.

Byl večer 20. ledna roku 1969 a na tehdejším Dukelského náměstí se pokusil upálit pětadvacetiletý mladý muž. Byl jím rodák z Křimic Josef Hlavatý. Svým činem se stal prvním z téměř tří desítek Čechoslováků, kteří se upálili po Palachovi. Hlavatý utrpěl popáleniny na téměř 70 procentech povrchu těla. Do vojenské nemocnice ho přivezli při vědomí a podle zprávy Veřejné bezpečnosti sdělil lékaři, že svůj čin spáchal na protest proti Rusům. O pět dní později zemřel.

Snažili se ho smazat z historie

O jeho osudu se bleskově dozvěděla celá země, zmínil jej totiž v televizním projevu prezident Ludvík Svoboda. Už druhý den, ale začala úřadovat komunistická mašinérie a v tisku se dokonce objevovaly zprávy, že nešlo o politicky motivovaný čin, ale o jednání člověka s osobními problémy. Média s odvoláním na vyjádření ministra vnitra kladla důraz na Hlavatého nespolehlivost, problémy s alkoholem, časté změny zaměstnání a depresi z nedávného rozvodu a omezení kontaktu s dětmi. Oficiálně tak nebyl považován za Palachova následovníka a lidskou pochodeň číslo dvě.

Je však historicky prokázáno, že se v srpnu 1968 účastnil protestů před budovou tehdejšího Československého rozhlasu. Byl tedy jedním z Plzeňanů, kteří vytvořili lidský řetěz, bránili obsazení rozhlasu okupačními vojsky a snažili se co nejdéle udržet nezávislé svobodné vysílání. Přesto se na Hlavatého na desítky let zapomnělo.

Poprvé uctili Plzeňané památku svého krajana v roce 2019, kdy se zástupci města přijela i Hlavatého neteř Jaroslava Silvarová s rodinou. „Už kvůli jeho rodičům a sestře, tedy mé mámy, je dobře, že se takto veřejně připomněla jeho oběť. Oni byli vyřízeni nejen z toho samotného činu, ale i z toho, co to následně rozpoutalo," uvedla tehdy Silvarová. Také dnes, o 53 let později, jsou na místě události květiny a svíčky.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Martin Pecuch

Štítky historie, komunismus, 1969, Jan Palach, Josef Hlavatý, Plzeň, upálení, Tomáš Garrigue Masaryk, Československo, Varšavská smlouva, Veřejná bezpečnost, Ludvík Svoboda, Dukelské náměstí (Hustopeče), Křimice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Před 53 lety se v Plzni pokusil upálit Josef Hlavatý, jeho čin ho stál život  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.