Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Vědci zpracovávají staré katastrální mapy. Podívejte se, jak to u vás vypadalo v roce 1830

Baví vás historie a zajímá vás, jak vypadala vaše obec v první polovině 19. století? Staré názvy, ale i například cesty můžete prozkoumávat online z pohodlí domova a bez návštěvy archivu. To vše díky práci odborníků Fakulty aplikovaných věd Západočeské univerzity v Plzni (FAV ZČU) a firmy Gepro, kteří vytvořili software, díky kterému je možné si souvisle prohlížet katastrální mapy z let 1826 až 1843. Zájemci si je v budoucnu mohou prohlédnout na webovém mapovém portálu Českého úřadu zeměměřického a katastrálního (ČÚZK).

Historické mapy západočeské metropole si mohou zájemci prohlížet také například na Mapovém portálu města Plzně. Porovnat letecké snímky Plzeňského kraje si zase můžete ZDE. K dispozici jsou fotografie od roku 1947 až do současnosti.

Originální mapy stabilního katastru jsou podle univerzity zcela unikátní sadou map velkých měřítek, které byly v českých zemích vyhotoveny v letech 1826 až 1843. Jde o rukopisné mapy v měřítku 1 : 2 880, které se po dokončení litograficky reprodukovaly. První z tiskových kopií byla vždy uložena ve Vídni jako kontrolní exemplář, takzvaný císařský povinný otisk. Ostatní kopie se používaly k běžné práci.

„Náš program je vytvořen tak, aby samostatně rozpoznal okraje jednotlivých mapových listů, jejich nomenklaturu a průběh zobrazených katastrálních hranic. Na jednotlivých mapových listech byl také automaticky vytvořen rejstřík zeměpisných vlastních jmen. Všechna toponyma jsou zároveň souhrnně uložena pro kompletní mapovou sadu,“ vysvětluje Pavel Král, který na projektu spolupracoval se svými kolegy ze skupiny zabývající se zpracováním přirozeného jazyka Ladislavem Lencem a Jiřím Martínkem.


Originální mapy stabilního katastru v ostrovním zobrazení z roku 1830.

„Zájemci si mapy budou moci prohlédnout v souvislém zobrazení, budou moci využívat zoom nebo si například souběžně zobrazit mapu zachycující aktuální stav a s jejím využitím se orientovat v daném území,“ upřesňuje vedoucí projektu Václav Čada z katedry geomatiky FAV ZČU

Zpátky do historie

Originální mapy stabilního katastru nabízí unikátní zdroj informací o pozemkové držbě v daném území. Vedle protierozních opatření je možné získat z těchto podkladů přehled o způsobu zadržování vody v území, optimální komunikační síti, charakteru sídel, ale i dalších hospodářských zařízeních, jako jsou mlýny, hamry, prádelny či pily využívající energetický potenciál vodních toků. Mapy navíc odhalují rozvíjející se železniční dopravu.

„Mapování rakouské monarchie pro založení stabilního katastru byl naprosto unikátní projekt založený na vědeckých základech a organizačních dovednostech státní správy, který byl jednotně metodicky vedený z úrovně dvorské kanceláře až na úroveň jednotlivých berních okresů. Dodnes tento projekt nebyl překonán. Vznikl díky němu jednotný systém pozemkové evidence pro vyměření spravedlivé pozemkové daně. Záměrem bylo také povzbudit a ozdravit zemědělství, protože na pozemkové dani tehdy byla založena fiskální politika monarchie. Dodnes má více než 75 procent současných katastrálních map svůj původ v mapovém operátu stabilního katastru v sáhovém měřítku,“ přibližuje Čada kvality tehdejšího mapování.

Výsledky snažení odborníků můžete sledovat na mapovém portálu Českého úřadu zeměměřického a katastrálního, kde už teď můžete listovat historickými mapami a vrátit se tak zpátky v čase.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiv Zeměměřického ústavu | Zdroj ZČU

Štítky ZČU, Fakulta aplikovaných věd, historie, mapy, katastrální mapy, výzkum, Západočeská univerzita v Plzni, Český úřad zeměměřický a katastrální, Gepro, projekt, Václav Čada, Jiří Martínek, Plzeň, Plzeňský kraj, Vídeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Vědci zpracovávají staré katastrální mapy. Podívejte se, jak to u vás vypadalo v roce 1830  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.