Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na oběžnou dráhu zamířila česká družice, pokyny bude dostávat z plzeňské univerzity

Po několika letech příprav vzletěla do vesmíru technologicky nejpokročilejší česká družice VZLUSAT-2. Komunikovat se s ní bude opět prostřednictvím pozemní stanice na Západočeské univerzitě v Plzni. Zařízení vynesla na oběžnou dráhu raketa Falcon 9 firmy Space X Elona Muska. Na palubě nanodružice jsou kromě přístrojů i dvě experimentální kamery a zařízení pro přesnou orientaci, které umožní pořizovat detailní snímky vybraných oblastí na Zemi.

Družici připravil Výzkumný a zkušební letecký ústav v Praze a jedná se o druhou generaci nanosatelitů VZLUSAT. VZLUSAT-2 je technologicky nejpokročilejší českou družicí, obsahuje dvojici kamer pro pozorování Země, rentgenovou optiku a detektory, detektor Gama záblesků a detektory odplyňování vodních par z materiálů družice. Pro podporu těchto experimentů je vybavena přesným GPS přijímačem a tříosým stabilizačním systémem s reakčními kolečky.

Na povelování družice se, stejně tak jako u jejího předchůdce VZLUSAT-1, budou opět podílet pracovníci Západočeské univerzity v Plzni z vlastní pozemní stanice, která je umístěna na střeše Fakulty elektrotechnické.

Družice odstartovala v rámci mise Transporter 3 na raketě Falcon 9 od SpaceX. „VZLUSAT-2 je pro nás vstupenkou do nejvyšší ligy. Pokud v Čechách zvládneme technologii pro přesné a detailní snímkování Země, dostáváme se do vyvoleného klubu několika zemí, které něco podobného ovládají. Tato technologie je samozřejmě zajímavá jak z komerčního hlediska, tak i pro bezpečnostní účely,“ shrnuje generální ředitel Výzkumného a zkušebního leteckého ústavu Josef Kašpar.

Nanodružice vychází z osvědčené koncepce typu CubeSat, která umožňuje podle typu mise na sebe skládat jednotlivé kostky o rozměru 10 x 10 x 10 centimetrů. V případě VZLUSAT-2 se jedná o konstrukci 3U s třemi kostkami, což dovolilo instalovat již zmíněné kamery a další experimenty. Na komentovaný záznam startu se můžete podívat ZDE.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Space X + Výzkumný a zkušební letecký ústav

Štítky věda, výzkum, ZČU, univerzita, družice, VZLUSAT-2, vesmír, umělá družice, Země, videokamera, Západočeská univerzita v Plzni, Elon Musk, Rakety Falcon, Praha, SpaceX, Josef Kašpar, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na oběžnou dráhu zamířila česká družice, pokyny bude dostávat z plzeňské univerzity  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.