Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Sluníčko vylákalo o víkendu lidi na lyže, Špičák hlásí rekordní návštěvnost

Lyžařské areály v Plzeňském kraji o víkendu zaplnili příznivci zimních sportů. Návštěvnost byla podle některých provozovatelů rekordní od začátku zimní sezony. Areály mají díky technickému zasněžování dostatek sněhu. V provozu jsou střediska Špičák, Belveder, Alpa louka, Weissova louka a Samoty. Lyžovat už se dá i v areálu v Kašperských Horách a v Nýrsku. Rolbaři upravili desítky kilometrů běžeckých tras, sněhu ale zatím není dostatek.

V největším areálu kraje Ski&Bike Špičák leží na otevřených sjezdovkách až 40 centimetrů. V provozu je šest z osmi vleků, lyžuje se na 11 z 15 sjezdovek. Pro příznivce zimních sportů je otevřeno téměř deset kilometrů upravených sjezdových tratí.

Na Špičák podle mediálního zástupce Karla Samce přijel od začátku sezony rekordní počet návštěvníků. „V sobotu přijelo 2200 lidí, v neděli 1500. Tento víkend byl rekordní. Loni sezona v podstatě nebyla, avšak s tou předchozí se to zatím nedá srovnávat," řekl.

Středisko zahajovalo provoz 10. prosince, poté musel kvůli oblevě po vánočních svátcích zavřít. Lanovky se tam opět rozjely začátkem tohoto týdne. Nyní už nabízí kompletní služby včetně lyžařské školy, servisu a občerstvení. Otevřená je v celé délce 1805 metrů sjezdovka číslo 1 Turistická (modrá), sjezdovka 2 U zalomeného (červená) s výjimkou kratších úseků, horní úsek sjezdovky 3 Slalomové (červená), celá rodinná Spodní Šance (modrá) a vlek se sjezdovkou od parkoviště. Dětem a začátečníkům jsou k dispozici vleky a svahy pod hotelem Sirotek i dětské hřiště s pohyblivým kobercem před chatou Hanička.

Na Železnorudsko přijelo podle pracovnice infocentra Ivany Vybíralové více turistů než o vánočních svátcích. „Vylákalo je krásné počasí, bylo slunečno střídavě s mlhou. Železná Ruda byla v podstatě přeplněná. Na běžeckých tratích je ale ještě málo sněhu," podotkla Vybíralová.

Na Železnorudsku leží deset až 30 centimetrů sněhu. Upravený je tam okruh Pošťák, trať Dálnice, Polomský okruh, Můstecký okruh nebo trať Hofmanky. Sjízdný bez strojové úpravy je Grádelský okruh, Hůrecká a Německá spojka, Habr spojka nebo trať Betonka.

„Tratě, které byly upraveny na začátku týdne, jsou v dobrém stavu. Vzhledem ke stále nízké sněhové pokrývce by další údržba způsobila více škody než užitku, a nejspíš tedy proběhne až po novém sněžení. V lesních úsecích je sněhu místy velmi málo. Ve sjezdech nutná opatrnost, možnost nečekaných děr v místech, kde tekla voda," uvedli rolbaři na webu.

V Modravě je asi 20 centimetrů sněhu, ve vyšších polohách do 40 centimetrů. V úterý projela rolba trasy Modrava – Březník, Ptačí nádrž – Černá hora – Pramen Vltavy, Ptačí nádrž – Černohorská nádrž – Modravský most, Černohorská nádrž – Filipova Huť a Modrava – Rybárna – Tříjezerní slať – Javoří pila – Modrava. Stav tras je podle provozovatelů dobrý.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Ski&Bike Špičák

Štítky zima, sníh, lyžování, lyžařská střediska, sport, Špičák, Belveder, Samoty, sjezdovka, Alpa, Plzeňský kraj, Kašperské Hory, Nýrsko, nádrž, Modrava, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sluníčko vylákalo o víkendu lidi na lyže, Špičák hlásí rekordní návštěvnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.