Počasí dnes13 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Odpůrci povinného očkování zaplnili plzeňské náměstí, promluvili policisté, lékaři i Tomáš Ortel

Odpůrci opatření proti šíření covidu-19 a povinného očkování vybraných profesí a lidí nad 60 let dnes odpoledne zaplnili plzeňské náměstí Republiky. Mezi demonstrujícími byli i hasiči, zdravotníci nebo učitelé. Další akce budou následovat příští týden v Klatovech, Ostrově nebo v Chebu. Akci pořádala iniciativa Chcípl PES, která organizuje demonstrace po celém Česku.

Na pódiu pod katedrálou sv. Bartoloměje vystoupilo několik řečníků. Mezi nimi byli politici, vojáci, zdravotní sestry i lékaři, hasiči, studenti či ředitel školy. Vymezovali se proti povinnému očkování vybraných profesí a očkování dětí. Někteří vystupující vybízeli k občanské neposlušnosti a k nedodržování protiepidemických opatření.

„Nenoste roušky nikam! Choďte tam kam potřebujete bez jakéhokoli omezení. Je to symbol choroby!“ apeloval spoluorganizátor akce a velitel Národní domobrany Plzeňského kraje Daniel Šváb.

Dav na náměstí skandoval známá hesla jako „My se nedáme! Máme toho dost“ a také jméno tenisty Novaka Djokoviče. Řada lidí si přinesla i transparenty s texty: Stop covidové totalitě nebo Nechte nás se svobodně rozhodnout. Kromě českých vlajek bylo možné zahlédnout také tu Dělnické strany sociální spravedlnosti, Národní mládeže nebo Národní domobrany. Někteří lidé měli na sobě i nechvalně proslulé odznáčky s židovskou hvězdou.

„Stop očkování dětí!“

Na akci promluvila také lékařka Anna Urbanová. „Jsem zásadně proti očkování dětí. Děti mají mírný průběh. Neexistuje tu ale žádná diskuse. Je třeba, abyste nás podpořili. My sami nic nezmůžeme, musíte protestovat nerouškováním a netestováním., protože v současné době je to už zbytečné,“ uvedla za bouřlivého potlesku.  

Od mikrofonu hovořil k Plzeňanům i známý zpěvák Tomáš Ortel: „Nebuďme nevraživý vůči lidem, kteří se nechali naočkovat, protože jsou i tací, kteří mají strach o svou imunitu. Strach je koneckonců i velká zbraň k ovládání masy lidí, a to se teď děje. Jsem rád, že se nás tu sešlo tolik, a nejen v Plzni, ale i v dalších městech i zemích.  Kdyby volby něco mohly změnit, tak už by dávno nebyly. Kdybys se ale jednou všichni lidi z náměstí se sešli tam kde mají, tak pak už jen zazní to slovo, na které upozorňuji – defenestrace!“  

PŘEHLEDNĚ: Jaká opatření se mění od pondělí? Vláda chce zamezit šíření omikronu

Kvůli stoupajícímu počtu nakažených covidem-19 nařídila vláda od pondělí 17. ledna nová opatření, která mají udržet situaci pod kontrolou. Jejich přehled vám přináší Drbna v tomto článku.

Za policisty vystoupil na demonstraci David Pejřil z Ústí nad Labem. „Mluvil jsem s mými dvěma kolegy minulý týden v Praze a stali jsme se terčem našich nadřízených, kteří nás chtějí řešit za to, že jsme vystoupili na demonstraci a mluvili za policii. Proto říkám, že vystupuji sám za sebe a nejsem tiskový mluvčí policie. Je důležité umět vystoupit ze své konformity a ukázat ostatním, že se nemusejí bát být sami sebou. Já se nikdy nepodvolím tomu, abych chránil praktiky totality. Nikdy,“ apeloval Pejřil, jež je u policie necelých 13 let.

Na hladký průběh akce dohlížela policie. I přes masivní účast ale nemuseli řešit žádné excesy. „K dispozici máme dostatečný počet sil a prostředků k zajištění veřejného pořádku a bezpečnosti silničního provozu. Na místě jsou i členové antikonfliktního týmu,“ uvedla policejní mluvčí Dagmar Jiroušková. Akce s názvem Devět kroků ke svobodě. Probudíme Plzeň? pokračovala pochodem na Masarykovo náměstí.

Na náměsté v Plzni se sešlo dohadem na dva tisíce lidí, před týdnem v Praze bylo zhruba 3500 demonstrantů. V Brně prošel centrem průvod asi 2000 protestujících. V Ústí nad Labem, Olomouci, Karlových Varech a Českých Budějovicích byla účast na akcích svolaných iniciativou Chcípl PES nižší. Další jsou na programu příští týden. V sobotu se například sejdou lidé v Klatovech, Ostrově, Hradci nebo Mladé Boleslavi.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zuzana Duzbabová

Štítky demonstrace, Plzeň, protest, očkování, covid, koronavirus, Ortel, Chcípl pes, Tomáš Ortel, Hnutí PES, Klatovy, Ostrov, Česko, policie, Cheb

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odpůrci povinného očkování zaplnili plzeňské náměstí, promluvili policisté, lékaři i Tomáš Ortel  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.