Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Historici a kybernetici skrze digitální archiv přibližují osudy Čechoslováků vězněných v SSSR

Před 80 lety vyhlásil Sovětský svaz amnestii pro Čechoslováky vězněné na sovětském území. K tomuto výročí zveřejnil Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR) spolu s Fakultou aplikovaných věd Západočeské univerzity (ZČU) vyšetřovací spisy o krajanech držených v gulagu za 2. světové války. Postupně zpřístupní veřejnosti až milion dokumentů.

Vědci ze ZČU v Plzni spolu s historiky zpracovávají písemné i obrazové materiály polických represí československých občanů, k nimž došlo v bývalém Sovětském svazu. Díky softwaru vyvinutém v Plzni budou moci nově vznikající digitální archiv využívat odborníci i laická veřejnost. Zveřejněné vyšetřovací spisy pocházejí ze Státního archivu Zakarpatské oblasti (DAZO) v Užhorodě a týkají se tisícovky z celkem zhruba osmi tisíc Čechoslováků vězněných v táborech gulagu za 2. světové války.

„Spisy obsahují například protokol o zatčení, otisky prstů, fotografie, protokoly z výslechů, obvinění, rozsudek, propouštěcí či úmrtní list z gulagu a rozhodnutí o rehabilitaci. Součástí spisů jsou osobní fotografie a dokumenty zatčených zabavené orgány NKVD,“ vyjmenovává historik Adam Hradilek z ÚSTR. Uveřejněné dokumenty představují přibližně pětinu spisů k československým uprchlíkům do SSSR, které kybernetici digitalizují a zpracovávají ve spolupráci se Státním archivem Zakarpatské oblasti v Užhorodě.

K tématu zveřejnil ÚSTR také online prezentaci. Ta obsahuje například rozhovory s pamětníky a prostřednictvím fotografií a krátkých textů přibližuje osudy vězněných.

Na digitálním archivu dokumentů NKVD a KGB spolupracují odborníci od března 2020. Jejich software nejprve naskenované dokumenty převede do podoby elektronického textu a následně uloží do speciálně navržené databáze, která umožňuje interaktivní hledání slov či krátkých frází v českém a ruském jazyce.

V loňském roce historici a kybernetici zpřístupnili více než deset tisíc stran dokumentů k takzvanému charkovskému procesu, známému také jako proces s českými učiteli. „Jeho cílem patrně bylo zlikvidovat kontakty české menšiny v Sovětském svazu s vlastí, přinutit ji k úplné sovětizaci a pokusit se i tímto způsobem přimět československou vládu k diplomatickému uznání SSSR,“ říká Hradilek. Zároveň dodává, že šlo do té doby o největší vykonstruovaný proces proti českým krajanům v Sovětském svazu. Z celkem 21 souzených osob bylo dvanáct učitelů. V navazujících procesech byly souzeny další desítky kantorů, vedoucí krajanských spolků i například předních činitelů českých komunit.

Digitální archiv zpřístupní až milion dokumentů o represích Čechoslováků v SSSR

Vědci ze Západočeské univerzity v Plzni spolu s Ústavem pro studium totalitních režimů (ÚSTR) zpracovávají písemné i obrazové materiály polických represí československých občanů, k nimž došlo v bývalém Sovětském svazu. Díky softwaru vyvinutém v...

I v průběhu letošního roku budou do digitálního archivu přibývat další dokumenty k represím krajanů. „Po ukončení digitalizace v DAZO zahájíme práci v Centrálním státním archivu občanských sdružení Ukrajiny, kde již předběžná rešerše odhalila přes dvě stě vyšetřovacích spisů českých krajanů,“ říká ředitel Státní archivní správy Ukrajiny Anatolij Chromov„Společný projekt přispěje k vyrovnaní se s důsledky totalitarismu 20. století ve vztazích mezi ukrajinským a českým národem,“ věří Chromov.

Amnestie, k jejímuž výročí nyní ÚSTR zveřejnil další dokumenty, byla vyhlášena 3. ledna 1942 v souvislosti s rozhodnutím o vzniku československé brigády v SSSR. Právě vstup do československé vojenské jednotky, formující se v ruském Buzuluku, byl podmínkou propuštění. Do konce roku 1944 bylo propuštěno okolo pěti tisíc československých občanů. Někteří z amnestovaných vězňů však zemřeli během tranzitu z lágru či po příjezdu k československé jednotce, kam dorazili nemocní a vysílení. Přeživší se pak většinou zapojili do bojů na východní frontě, kde mnozí z nich zahynuli u Sokolova, na Dukle a v dalších krvavých válečných bitvách. Získané dokumenty přispějí k uctění jejich památky.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto cechoslovacivgulagu.cz | Zdroj Západočeská univerzita v Plzni

Štítky historie, Ústav pro studium totalitních režimů, ZČU, represe, Československo, SSSR, gulag, Sovětský svaz, druhá světová válka, Západočeská univerzita v Plzni, Fakulta aplikovaných věd, NKVD, Plzeň, Užhorod, Ukrajina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Historici a kybernetici skrze digitální archiv přibližují osudy Čechoslováků vězněných v SSSR  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.