Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Letečtí záchranáři z Líní mají ročně na kontě stovky vzletů, kvůli převozu pacientů s covidem nalétali 129 hodin

Už více než třicet let funguje v Líních Letecká záchranná služby Armády ČR. Ročně piloti i zdravotníci nalétají 440 hodin, což je zhruba 540 vzletů. Loňský rok byl ale i kvůli pandemii náročnější. Standardně má armáda v Líních dva vrtulníky, z toho jeden je záložní. V roce 2021 ale létaly oba stroje. Jeden vozil například zraněné od dopravních nehod, druhý přepravoval pacienty s koronavirem z přetížených nemocnic v Karlovarském a Ústeckém kraji.

Letečtí záchranáři létají pro pacienty čtyřiadvacet hodin denně na území Plzeňského a Karlovarského kraje. Za loňský rok uskutečnili 644 vzletů, z nichž 83 bylo v noci. V rámci mezikrajské spolupráce vypomáhaly posádky plzeňského Kryštofa 07 i u několika případů ve Středočeském, Jihočeském a Ústeckém kraji. Dvakrát vzlétl vrtulník Sokol W-3A v rámci přeshraniční spolupráce do Německa.

Letecká záchranná služba rozděluje svoje vzlety na primární a sekundární. Mezi primární řadí dopravní nehody, úrazy nebo zástavy oběhu. Sekundárními vzlety je přeprava pacientů ve vážném stavu z jednoho zdravotnického zařízení do druhého.

„Letečtí zdravotníci ošetřili celkem 650 pacientů. Rozdíl mezi vzlety a počtem ošetřených pacientů je dán tím, že vojenský vrtulník může transportovat najednou i dva pacienty, což je jeho velkou výhodou. Dále se uskutečnily dva transporty v rámci úkolů Stratevac, což jsou transporty zraněných či nemocných vojáků ze zahraničí,“ uvedli letečtí záchranáři ve svém ročním ohlédnutí.

Na začátku roku 2021 se celá republika potýkala s vrcholem pandemie a nemocnice už nezvládaly nápory pacientů. Z toho důvodu byli nemocní přepravováni do jiných zařízení, a to pozemní i leteckou cestou. Armáda v Líních vyčlenila jeden vrtulník čistě na transporty lidí s koronavirem. Posádka zasahovala v ochranném oblečení a stroj po každém převozu vydezinfikovala.

„Posádky transportovaly celkem 57 pacientů a nalétaly necelých 129 hodin. Covidový vrtulník létal z přetížených nemocnic v Karlovarském či Ústeckém kraji do nemocnic na Vysočině, do nemocničních zařízení v Jihočeském kraji nebo v Praze a výjimkou nebyly ani lety do nemocnic v Moravskoslezském kraji,“ shrnuli záchranáři. Znovu záložní vrtulník vzlétl v listopadu a přepravoval pacienty z přetížených brněnských nemocnic do Prahy.

Armádní letečtí záchranáři z Líní slaví kulatiny, pacientům pomáhají už 30 let

Průměrně kolem 440 letových hodin, což představuje zhruba 540 přepravených pacientů, nalétá ročně armádní Letecká záchranná služba v Líních u Plzně. Pro pacienty létají armádní záchranáři čtyřiadvacet hodin denně na území Plzeňského a...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Letecká záchranná služba Armády České republiky

Štítky LZS Líně, záchranáři, vrtulník, historie, 2021, přehled, covid, koronavirus, pacient, COVID-19, nemocnice, Karlovarský kraj, Ústecký kraj, Armáda České republiky, Jihočeský kraj, Kryštof 07, Praha, Plzeňský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letečtí záchranáři z Líní mají ročně na kontě stovky vzletů, kvůli převozu pacientů s covidem nalétali 129 hodin  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.