Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Lidem na cestu posvítí nové inteligentní lampy, jenž umí měnit intenzitu světla a šetří energií

Jsou vybavené pohybovými čidly a když zaznamenají pohyb, zesílí svit. Tak funguje nové chytré osvětlení v Částkově ulici a přilehlém parku Chvojkovy lomy v Plzni na Slovanech. Další výhodou je úspora až 60 procent energie. Zatím se jedná o pilotní projekt města a dopravních podniků.

Slovany jsou prvním místem v Plzni, kde se novinka zkouší. „Inteligentní svítidla jsou vybavena pohybovými čidly a při detekci pohybu například od procházejících osob nebo běžců mohou dočasně zvýšit intenzitu svítivosti na více jak 80 procent své kapacity. Ve Chvojkových lomech bylo zmodernizováno 30 svítidel, v Částkově ulici pak 28 sloupů veřejného osvětlení,“ upřesnil radní pro oblast Smart Cities a podporu podnikání Vlastimil Gola (ANO).

Plzeň podle něj platí ročně za elektřinu pro veřejné osvětlení kolem 40 milionů korun. Pokud by se inteligentní lampy osvědčily a rozšířily se víc po městě, jejich úspornost by se příznivě promítla do nákladů města za elektřinu.

O zmodernizované veřejné osvětlení se, stejně jako o všechna další v Plzni, starají zaměstnanci Plzeňských městských dopravních podniků. „Nové osvětlení funguje v rámci dispečinku PMDP, který vzdáleně řídí celou lokalitu a má systém pod dohledem. Ovládat lze ale i každé svítidlo zvlášť. Pokud v místech nebude potřeba svítit, svítivost lamp se sníží na přibližně 40 procent, kdyby bylo potřeba, dokážeme každou lampu vzdáleně rozsvítit na 100 procent,“ vysvětlil vedoucí střediska veřejného osvětlení PMDP Josef Smolík.

Pomocí vzniklé datové sítě lze přenášet další údaje využitelné nejen pro řízení osvětlení, ale například i pro chytré kamerové systémy na území města Plzně. Do vzniklé sítě město nechalo připojit také novou automatickou stanici, která měří prachové částice, atmosférický tlak nebo hodnoty ozónu, oxidu dusičitého, oxidu uhličitého a dalších. Data z ní se přenesou na úřední desku magistrátu a do systému meteorologických stanic. Plzeň je podle výrobce použitého osvětlení jedno z prvních měst v Česku, které inteligentní osvětlení zkouší.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Magistrát města Plzně

Štítky Plzeň, Slovany, osvětlení, smart cities, inteligentní lampy, Chvojkovy lomy, lampa, Plzeň 2-Slovany, Částkov, veřejné osvětlení, Josef Smolík, Plzeňské městské dopravní podniky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidem na cestu posvítí nové inteligentní lampy, jenž umí měnit intenzitu světla a šetří energií  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.