Počasí dnes13 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Retenční nádrž v Plzni na Vinicích se zprovozní s několikaměsíčním zpožděním

Podle původních plánů se měla nová retenční nádrž zprovoznit letos v únoru. Nakonec to však bude až kolem podzimu. Na vině nejsou problémy se samotnou stavbou, ale neodpovídající dokumentace šachty na nedaleké Karlovarské ulici. Retenční nádrž na Vinicích je stavba za 130 milionů korun, která by měla být schopna zadržet a poté postupně uvolnit až 6000 kubíků vody z přívalových dešťů. Tím se vyřeší problémy s občasně přetěžovanou kanalizační stokou v oblasti Vinic a Sylvánu.

Ještě před časem byla na místě obrovská vybetonovaná jáma. Ta je nyní už zavezená a chybí už jen dodělat terénní úpravy. Hlavní pozornost se teď upíná ke Karlovarské ulici, pod kterou má vzniknout odlehčovací šachta.

„Retenční nádrž na Vinicích je prakticky téměř před dokončením. Aby vše mohlo správně fungovat, tak součástí projektu je šachta na Karlovarské třídě. Šachta je ale stará a součástí projektu byla její obnova, jenže tam jsme narazili na problém. Laicky řečeno je to tak, že když to dělníci otevřeli, tak zjistili, že se skutečnost a dokumentace se od sebe velmi liší a je potřeba to doprojektovat, než se začne se samotnou rekonstrukcí,“ popsala mluvčí Vodárny Plzeň Dana Veselá.

Dalším faktem je, že Karlovarská ulice je velmi frekventovaná a omezení provozu by přineslo velké dopravní komplikace. „Předpokládalo se, že se část prací bude dělat i bezvýkopově, aby se nemusela omezovat doprava. Musí se ale všechno pečlivě naplánovat a tím pádem se to opozdí zhruba o půl roku. Není to ale nic, co by mělo způsobit škody. Retenční nádrž má sloužit k zadržování dešťové vody a jako pomoc, aby se kanalizace v případě přívalových dešťů nezahlcovala,“ upřesnila mluvčí.

Dočká se vysychající Bolevák záchrany?

Kromě dokončení retenční nádrže bude velmi sledovanou akcí také záchrana Boleveckého rybníka, který trápí úbytek vody. V plánu je jeho dopuštění z řeky Berounky. „Měla by se tam vystavět malá čistírna, přes kterou půjde voda, aby mohla jít do rybníku ve stavu, kdy by neškodila tamějšímu ekosystému. Projektovat by se mělo začít letos na jaře a pokud nebude žádný zádrhel, tak se vše spustí už na podzim,“ doplnila Veselá.

Devět měsíců může dál tryskat voda z proraženého otvoru do kanalizačního kolektoru pro odvod dešťové vody nedaleko komplexu bytových domů Panorama u plzeňského Boleváku. Zaznělo to na jednání městského zastupitelstva. Zmíněný otvor pravděpodobně...

Dalším projektem Vodárny Plzeň bude pokračování rekonstrukce roudenského kanalizačního sběrače. „Je to důležité hlavně kvůli odkanalizování a zprovoznění Severozápadního okruhu a také pro nové rozvojové plochy na Sylvánu a na Vinicích. Co se týče omezení, které lidé ve městě pocítí, tak to se bude týkat rekonstrukce kanalizace a vodovodu ve Zborovské ulici,“ dodala Dana Veselá.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Strabag

Štítky Plzeň, Vinice, Košutka, Vodárna, retenční nádrž, stavba, nádrž, projekt, rekonstrukce, VODÁRNA PLZEŇ a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Retenční nádrž v Plzni na Vinicích se zprovozní s několikaměsíčním zpožděním  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.