Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Nemocnice v Plzeňském kraji se připravují na nárůst pacientů a rychlé šíření mutace omikron

Počet nově odhalených nákaz koronavirem stále roste. Podle údajů Krajské hygienické stanice v Plzni (KHS) zjistily testy za poslední dva dny bezmála tisíc nakažených. Nemocnice se proto připravují na situaci, kdy případné rychlé šířené varianty mutace omikron může znamenat i rychlý nárůst hospitalizovaných pacientů.

„Je třeba se na tuto situaci připravit a přijmout taková opatření, aby byla zachována činnost v důležitých oblastech infrastruktury. Připravujeme se na to už druhý týden. Již mezi Vánocemi jsme kontaktovali velké firmy, které jsou součástí kritické infrastruktury, jako jsou dopravci, veřejnoprávní organizace, vodárny, teplárny, Správa a údržba silnic Plzeňského kraje, firma Arriva i další, a požádali jsme je, aby přijaly opatření pro zajištění svých služeb,“ uvedla hejtmanka Ilona Mauritzová (ODS) v rámci jednání karského krizového štábu. Úžad zároveň požádá o přijetí opatření i na úrovni obcí. „Na dnešní den je proto připraveno také jednání se starosty obcí s rozšířenou působností,“ upozornila hejtmanka.

Hygienici aktuálně uvádějí 4978 nakažených, kteří v Plzeňském kraji reálně žijí. Nejvíce jich je momentálně v Plzni (1704), následuje jižní Plzeňsko (793), Klatovsko (674), severní Plzeňsko (667), Rokycansko (448), Tachovsko (347) a Domažlicko (345). 

Omikron se zatím šíří jen komunitně

Podle ředitele KHS Michala Bartoše je v Plzeňském kraji epidemiologická situace dobrá.  Stále je zde nízká incidence, zhruba 300 osob na 100 tisíc obyvatel. Čísla však pomalu stoupají na 500 záchytů denně. „Na území Plzeňského kraje už došlo i k záchytu omikronu, čísla jsou však zatím malá, jde o komunitní šíření,“ konstatoval Bartoš. A doplnil, že požádal Armádu ČR o přidělení dvou mobilních odběrových týmů. Od 10. ledna by měl jeden fungovat ve fakultní nemocnici na Borech a druhý v nemocnici v Domažlicích. „Měly by vyjíždět do případných ohnisek nákazy a jinak budou využívány pro posílení kapacit testovacích míst,“ upřesnil Bartoš.

Dále apeloval na to, aby se v následujícím období zostřila režimová opatření na veřejnoprávních úřadech, ve firmách v oblasti infrastruktury a tam, kde to lze, aby byl zaveden směnný provoz tak, aby se kontakty minimalizovaly.

Pacientů v nemocnicích opět přibývá

Koordinátor lůžkové péče pro Plzeňský kraj Jan Beneš potvrdil, že na přelomu roku došlo k očekávanému maximálnímu poklesu počtu záchytů covid pozitivních osob v populaci. „Nicméně, v posledních dnech již zaznamenáváme otáčení trendu původně rychlého poklesu do stavu, kdy se počet nových hospitalizací vyrovnává s počtem nově přijatých. Jinými slovy jsme pravděpodobně na počátku nového nástupu, jehož rychlost lze nyní obtížně predikovat,“ upozornil.

K dnešnímu dni je v Plzeňském kraji evidováno 122 pacientů, z toho je 100 pacientů ve standardní péči a 22 v intenzivní péči. Dochází také k přechodnému překlápění lůžek do běžného provozu. Podle Beneše zatím není znám poměr delta:omikron v populaci, ale v případě varianty omikron lze očekávat prudký nárůst záchytů v populaci, který se v nemocničních zařízeních projeví zhruba do jednoho týdne.                                               

Dětí ve věku 5-11 let je naočkováno přes 600

K dnešnímu dni bylo podle údajů Plzeňského kraje vyočkováno celkem 853 746 dávek. Dokončené očkování oběma dávkami má za sebou již 363 843 lidí a třetí posilující dávkou je očkováno 139 832 osob. Očkování v kraji probíhá podle vedoucího Odboru zdravotnictví Jana Karáska plynule bez problémů. „Naočkováno máme v Plzeňském kraji ve věku 5 až 11let celkem 626 dětí. Těch, kteří projevili zájem o očkování a zatím si nerozervali termín pro očkování je 1867, což je velmi pěkné a lze říci, že i v tomto případě probíhá očkování plynule,“ vyčíslil. Dále připomněl, že očkování dětí probíhá ve FN Plzeň, na EUC klinice Plzeň, v Klatovské, Domažlické, Stodské a Sušické nemocnici a u praktických lékařů pro děti a dorost.

Povinnost testování pro zaměstnance platí nově i pro očkované zaměstnance (včetně těch, kteří již mají 3. dávku) i pro zaměstnance, kteří jsou po nemoci, a neuplynulo 180 dnů.

Laboratoře mohou denně vyhodnotit až 12 tisíc vzorků

Testovací kapacity všech míst jsou dostatečné. „Jsem velmi ráda, že došlo k navýšení kapacity vyhodnocování vzorků. Je to i díky FN Plzeň, Klatovské nemocnici, a zejména díky Bioptické laboratoři Plzeň, která je schopná v té největší špičce navýšit denní kapacitu vyhodnocených vzorků až na 7000-9000. To je velmi dobrá zpráva pro náš kraj,“ zdůraznila hejtmanka Ilona Mauritzová s tím, že takto může být při celkovém součtu všech testovacích míst vyhodnoceno až 12 tisíc vzorků denně.

S ohledem na předpokládané povinné testování zaměstnanců od 17. 1. 2022 všechna stacionární testovací místa připravují navýšení kapacit a rozšíření provozních hodin.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje

Štítky COVID-19, koronavirus, statistika, počet nakažených, Plzeňský kraj, krizový štáb, nemocnice, omikron, pacient, varianta Omikron viru SARS-CoV-2, Krajská hygienická stanice, Plzeň, Ilona Mauritzová, Jan Beneš, Fakultní nemocnice Plzeň, Arriva

Nemocnice v Plzeňském kraji se připravují na nárůst pacientů a rychlé šíření mutace omikron  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.