Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hladiny šumavských řek po úterním vzestupu klesly, aktuálně jsou bez povodňových stupňů

, aktualizováno 5. ledna 2022, 9:40

Hladiny šumavských řek Otava, Vydra a Křemelná, které v úterý zvedl vydatný déšť a tání sněhu, během noci na středu klesly a jsou už bez povodňových stupňů. Otava dosáhla v úterý v Rejštejně a v Sušici až na třetí stupeň, Vydra na Modravě a Křemelná ve Stodůlkách měla druhý stupeň povodňové aktivity. Během úterního podvečera řeky kulminovaly a začaly klesat, vyplývá z informací Českého hydrometeorologického ústavu. Vzestup hladin nezpůsobil problémy. Na vrcholku šumavského Pancíře ale zasahovali hasiči v důsledku silného větru, který tam zničil střechu na objektu stanice lyžařského vleku.

Hasiči v kraji monitorovali situaci v souvislosti s varováním před povodněmi v okolí Horažďovic a Sušice. „Jediným zásahem zůstává událost z 20:38, kdy hasiči v Horažďovicích vytáhli z Otavy listnatý strom, který mohl v řece tvořit bariéru," řekl dnes krajský mluvčí hasičů Petr Poncar.

Otava, která vzniká u Čeňkovy Pily soutokem Vydry a Křemelné, stoupla během úterý zhruba o metr až na 190 centimetrů, což je deset centimetrů nad hranicí pro třetí povodňový stupeň. Mírně se pouze vylila do luk. Ještě v úterý v noci klesla na druhý stupeň, bez povodňových stupňů je od dnešních 6:00, v 7:00 byla hladina na 133 centimetrech.

Dál po toku v Sušici Otava rovněž v úterý dosáhla třetího stupně, který začíná na 175 centimetrech, hranici překonala jen těsně a od večera klesala. Bez povodňových stupňů je od dnešních 7:00, kdy byla hladina na 119 centimetrech.

Vydra na Modravě měla v 7:00 hladinu ve výšce 100 centimetrů, od úterního maxima klesla o 47 centimetrů. Křemelná ve Stodůlkách klesla pod hranici pro první povodňový stupeň po 3:00, nyní je hladina na 85 centimetrech, o půl metru níže než při úterním maximu.

Podle meteorologů v Česku srážky již během úterního večera a noci postupně slábly. Ve vyšších polohách se výrazněji ochladilo a dešťové srážky přecházely do sněhu.

Úterní zvýšení hladiny řek na Šumavě považují hydrologové za dvouletou až pětiletou povodeň. Původní prognóza přitom hovořila o dvacetileté povodni, řekla to Kateřina Štěrbová z českobudějovického hydrometeorologického ústavu. "Za posledních 48 hodin jsme nejvíce srážek na Šumavě zaznamenali v Prášilech, a to 92 milimetrů. Na Bučině to pak bylo 76 milimetrů a ve Filipově Huti 55 milimetrů," uvedla. Dodala, že srážkové úhrny v tomto období nejsou v podobných objemech nijak výjimečné. Navíc v noci na dnešek tvořil jejich část už sníh, ve který se déšť při ochlazení změnil.

"Úterní zvýšení hladiny řek způsobilo několik faktorů. Hlavním byl ten, že kromě deště odtával do řek sníh. Dále se projevilo také to, že půda byla po předchozích srážkách dost nasycená vodou a nedokázala ji už tolik pojmout. A například pokud by takto pršelo na jaře v období vegetace, tak by více vody využily i rostliny, což se v zimě neděje," doplnila Štěrbová.

Hasiče na Šumavě zaměstnal silný vítr

Zatímco voda v úterý žádné výraznější škody v Plzeňském kraji nezpůsobila, prudký nárazový vítr si vyžádal zásah hasičů ze Železné Rudy. Ti vyjížděli až na vrchol hory Pancíř kde se v důsledku silného větru utrhla plechová střecha na objektu konečné stanice lyžařského vleku. Hasiči pomocí kurtů střechu provizorně zajistili před dalšími poryvy větru. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Miroslav Barth, Hasiči Železná Ruda

Štítky čhmú, počasí, výstraha, povodeň, déšť, Plzeňský kraj, Sušice, Otava, třetí povodňový stupeň, Rejštejn, Křemelná, Vydra, vichřice, Modrava, Stodůlky, Český hydrometeorologický ústav

Komentáře

Článek má zakázané vkládání komentářů.

Hladiny šumavských řek po úterním vzestupu klesly, aktuálně jsou bez povodňových stupňů  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.