Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Déšť a tání dramaticky zvedly hladiny Vydry a Otavy na Šumavě, Otava má třetí stupeň

Déšť a tání sněhu na horách zvedly v úterý hladiny šumavských řek Vydra, Otava a Křemelná. Otava už v Rejštejně a později i v Sušici dosáhla třetího povodňového stupně. Problémy ale nepůsobí, shodli se na tom jak starosta Rejštejna Horst Hasenöhrl, tak i starosta Sušice Petr Mottl. Na druhém povodňovém stupni je Vydra na Modravě a Křemelná ve Stodůlkách. Meteorologové vydali výstrahu před zvýšením hladin řek. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu.

Otava, která vzniká u Čeňkovy Pily soutokem Vydry a Křemelné, měla v pondělí v poledne hladinu na 79 centimetrech a průtok deset metrů krychlových vody za sekundu. Prvního povodňového stupně na 140 centimetrech dosáhla dnes v 8:50 a během dvou hodin stoupla na 161 centimetrů, tedy na druhý povodňový stupeň. Od 13:10 je nad 180 centimetry, což je hranice pro třetí povodňový stupeň, a průtok přes 120 metrů krychlových za sekundu. Hladina od té doby kolísá zhruba mezi 185 až 190 centimetry.

V Rejštejně se už místy mírně dostala ze břehů na okolní louky. "Nic vážného se neděje, jsme na to zvyklí, žijeme s tou řekou a známe ji. Voda v ní rychle přijde a rychle odejde," řekl starosta Horst Hasenöhrl, který hladinu monitoruje a podává hlášení dál po toku do Sušice. Voda podle něj nepůsobí žádné škody, pokud by bylo léto a hladina by takto stoupala, radnice by už upozorňovala dětské tábory a kempy podél Otavy. Teď v zimě ale ani při třetím povodňovém stupni nebezpečí nehrozí.

Ani v Sušici Otava na třetím povodňovém stupni nepůsobí potíže. "V některých nižších polohách se vylila do luk, nic zásadního se ale neděje. Jsou to stavy, které zažíváme s Otavou několikrát do roka. Povodňový štáb je připraven, ale zatím monitorujeme situaci, nic jiného není třeba dělat," konstatoval Petr Mottl. Hasiči například kontrolují koryto, aby se v něm případně nehromadily naplavené větve, které by mohly vytvořit překážku. Otava má v Sušici aktuálně hladinu ve výšce 176 centimetrů, tedy centimetr nad hranicí pro třetí povodňový stupeň. Za 24 hodin hladina stoupla o jeden a čtvrt metru.

Vydra na Modravě měla v pondělí v poledne výšku hladiny 68 centimetrů a průtok 5,8 metru krychlových za sekundu, dnes v 8:00 hladina dosáhla 120 centimetrů a prvního povodňového stupně. Za necelé tří hodiny stoupla na 140 centimetrů a průtok přes 42 metrů krychlových a dosáhla druhého povodňového stupně. V 13:30 byla hladina na 146 centimetrech, za sekundu proteklo 45,9 metru krychlového vody. Maxima dosáhla dnes na 147 centimetrech a velmi pozvolna klesá. Hranice třetího stupně je pro Vydru na Modravě na 160 centimetrech. Hasiči zatím neměli kvůli zvednutým hladinám šumavských řek žádné výjezdy, řekl jejich mluvčí Petr Poncar.

Podle dat ČHMÚ dnes napršelo na Šumavě přes 50 milimetrů srážek. Nejvíc jich spadlo v Prášilech, a to 59 milimetrů, na Březníku u Modravy 42,8 milimetru. V Železné Rudě napršelo přes 39 milimetrů, v Hojsově Stráži 36,9 a na Filipově Huti u Modravy 35,3 milimetru.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hasiči Sušice

Štítky čhmú, počasí, výstraha, povodeň, déšť, Plzeňský kraj, Sušice, Otava, třetí povodňový stupeň, Rejštejn, Vydra, Křemelná, Šumava, Modrava, Český hydrometeorologický ústav, Stodůlky

Komentáře

Článek má zakázané vkládání komentářů.

Déšť a tání dramaticky zvedly hladiny Vydry a Otavy na Šumavě, Otava má třetí stupeň  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.