Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hladiny šumavských řek stále stoupají, Otava v Rejštejně a v Sušici dosáhla třetího povodňového stupně

, aktualizováno 4. ledna 2022, 14:24

Na Šumavě v povodí Vydry, Křemelné a horní Otavy hrozí vystoupaní hladin na desetiletou až dvacetiletou povodeň. Kulminaci meteorologové předpokládají v noci na středu. Otava v Rejštejně dnes už dosáhla 180 centimetrů a tedy třetího povodňového stupně. Problémy ale nepůsobí, řekl novinářům starosta Rejštejna Horst Hasenöhrl. Na třetím povodňovém stupni byla odpoledne i Otava v Sušici. Dvojky byly na Vydře na Modravě a na Křemelné ve Stodůlkách. Meteorologové vydali výstrahu před zvýšením hladin řek. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu a Povodí Vltavy.

„V povodí Vydry, Křemelné a horní Otavy očekáváme výrazné vzestupy hladin s dosažením a překročením třetího stupně povodňové aktivity během dnešního odpoledne," uvedl ČHMÚ. Podle jeho statistik za posledních 24 hodin spadlo na Šumavě od deseti do 30 milimetrů srážek. Nejvíce naměřila stanice Prášily na Klatovsku, 43 milimetrů. Pršet má až do nočních hodin. Hladiny řek budou podle meteorologů kulminovat v noci na středu. „Překročení stavu ohrožení může být výrazné až o několik desítek centimetrů. Hrozí dosažení povodně o době opakování deset až 20 let," dodal ČHMÚ.

Třetí povodňový stupeň meteorologové očekávali zejména v Rejštejně a v Sušici na Klatovsku. „Předpokládáme, že hladina bude kulminovat ve druhé polovině dnešního dne," uvedla Kateřina Štěrbová z českobudějovického hydrometeorologického ústavu.

Hasiči zatím nemají kvůli zvednutým hladinám šumavských řek hlášené žádné výjezdy, řekl jejich mluvčí Petr Poncar.

Rejštejnem a Sušicí protéká Otava, která vzniká soutokem řek Křemelná a Vydra. „Nic vážného se neděje, jsme na to zvyklí, žijeme s tou řekou a známe ji. Voda v ní rychle přijde a rychle odejde," řekl starosta Rejnštejna Horst Hasenöhrl, který hladinu monitoruje a podává hlášení dál po toku do Sušice. Voda podle něj nepůsobí žádné škody, pokud by bylo léto a hladina by takto stoupala, radnice by už upozorňovala dětské tábory a kempy podél Otavy. Teď v zimě ale ani při třetím povodňovém stupni nebezpečí nehrozí. V Rejštejně stále místy vydatně prší. Hladina tak může ještě stoupat.

Na Šumavě prší od pondělí. Štěrbová uvedla, že dnes odpoledne se srážky změní ve sněhové. V současnosti se teploty na Šumavě pohybují lehce na nulou, ale postupně se ochladí. „Na vrcholcích nejvyšších hor stále zůstává sníh, který postupně odtává. Například na Plechým je ho pořád kolem 40 centimetrů," dodala. Hasiči zatím nemají kvůli zvednutým hladinám šumavských řek hlášené žádné výjezdy, potvrdil jejich mluvčí Petr Poncar.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Sumava Guides

Štítky čhmú, počasí, výstraha, povodeň, déšť, Plzeňský kraj, Sušice, Otava, Rejštejn, Šumava, Český hydrometeorologický ústav, Vydra, Křemelná, Povodí Vltavy (státní podnik), Modrava, Stodůlky

Hladiny šumavských řek stále stoupají, Otava v Rejštejně a v Sušici dosáhla třetího povodňového stupně  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.