Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Vydatný déšť na jihozápadě Čech a tání sněhu rozvodní řeky v Pošumaví, hrozí i třetí povodňový stupeň

Až do úterý večer bude na jihozápadě Čech podle meteorologů vydatně pršet. Intenzivní srážky spolu s táním sněhu zvednou hladiny řek odvodňujících hřeben Šumavy, přičemž na Vydře, Křemelné a Otavě po Sušici hrozí, že bude překročený třetí povodňový stupeň. Informoval o tom Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Kvůli tání sněhu dál platí upozornění před vyššími hladinami toků také v podhůří Jeseníků a západních Krkonoš, nebezpečí je tam ale proti Pošumaví mírné.

Meteorologové očekávají, že v oblasti Českého Krumlova, Prachatic, Vimperku, Klatov a Sušice od pondělních 18:00 do úterního večera spadne 20 až 50 milimetrů srážek za 24 hodin, ojediněle i kolem 60 milimetrů. Během úterý se pak podle nich výrazně zvednou hladiny Vydry, Křemelné, horní Otavy a přítoků do nádrže Lipno. "Vodní stavy by měly kulminovat v noci z úterý na středu nad prvním stupněm povodňové aktivity, místy nad druhým stupněm. Na Vydře, Křemelné a Otavě po Sušici hrozí mírné překročení třetího stupně povodňové aktivity," doplnili meteorologové. V povodí horní Mže, Radbuzy a Úhlavy by mohl být v úterý dosažen první povodňový stupeň.

Upozornění meteorologů na povodňovou bdělost v Jihočeském a Plzeňském kraji platí do středečního večera. Do téže doby platí i povodňová bdělost pro oblast Jilemnice, Semil, Tanvaldu a Železného Brodu a pod Jeseníky pro oblast Králíků, Rýmařova, Jeseníku, Šumperku a Zábřehu. Tající sníh tam může také zvýšit hladiny řek, z břehů by se ale voda vylévat neměla.

Tání sněhu na horách může zastavit až ochlazení předpovídané na polovinu týdne, kdy by mělo začít opět mrznout.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Richard Beneš

Štítky rozvodněná řeka, déšť, předpověď počasí, tání sněhu, povodňová aktivita, Česko, Pošumaví, Český hydrometeorologický ústav, Sušice, Otava, Křemelná, Jeseníky, Krkonoše, Šumava, Vydra

Komentáře

Článek má zakázané vkládání komentářů.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Vydatný déšť na jihozápadě Čech a tání sněhu rozvodní řeky v Pošumaví, hrozí i třetí povodňový stupeň  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.