Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Dávejte si pozor! Od prskavky snadno vzplane vánoční stromek, následky pak mohou být velmi bolestivé

Někdy stačí chvilka nepozornosti a poklidné vánoční svátky se v mžiku promění v noční můru. Špatně vyrobený adventní věnec nebo uschlý stromeček ve spojení s prskavkou se může postarat o vypálený byt a v horším případě také o bolestivá zranění. O tom se přesvědčila i paní Michaela, která skončila s popáleným obličejem, rukama a hýžděmi.

Burn Fighters:

Projekt založila v roce 2018 Martina Půtová z Plzně, kterou její býval přítel polil chemikálií. Přišla o zrak, popálený měla obličej, ruce i nohy. Spolu s ní se na projektu podílí i Simona Riedlová a Karolína Dolečková.

Do projektu se zapojila také válečná fotografka Jarmila Štuková a producentka a castingová režisérka Maja Hamplová.

Spolupracují s předními českými lékaři zaměřujícími se na popáleniny, především pak s Robertem Zajíčkem, přednostou Kliniky popáleninové medicíny Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Spolu s vrchní sestrou dané kliniky Lenkou Šetelíkovou a dalšími kolegy založil z.s. Bolíto, který se věnuje dětem po prodělaném popáleninovém úrazu.

Sváteční večer trávila samoživitelka Michaela se svými dcerkami. Zatímco vařila v kuchyni, zapálila děvčata prskavky. Během několika vteřin přeskočila jiskra na vánoční stromek, který se okamžitě vznítil. Ihned poslala holky na terasu a snažila se sama oheň uhasit.

„Vlastním tělem, vlastníma rukama. Nebudu zde dlouze popisovat hrůzu, která se ve vteřině odehrála, nedopadla jsem vůbec dobře. Přijela záchranka a odvezla mě. V té chvíli jsem vůbec netušila, jak se náš život navždy změní,“ začíná Michaela své vyprávění o které se podělila i v rámci projektu Burn Fighters.

Velkou oporou jí byla sestra, která za ní pravidelně do nemocnice docházela a pečovala o ni. O děti se mezitím starali příbuzní. „Můj život se omezil na ranní odběry a návštěvy operačního sálu v plné narkóze, kde probíhaly převazy a transplantace. Popálila jsem si obě ruce, celý obličej a kompletně celé hýždě, jednalo se o popáleniny 2. a 3.stupně. Ze dne na den jsem byla ležák,“ popisuje svůj pobyt v nemocnici.

Denně měla mnoho návštěv, které ji dodávaly sílu a motivaci se zotavit. Dcery za ni tou dobu nemohly kvůli jejímu stále vážnému zdravotnímu stavu. „Holky to nesly statečně, volaly a psaly mi několikrát denně, bylo to pro mě šílené. Nesměla jsem brečet, obličej byl v obvazech a nesměl se promáčet. Byl to velmi těžký čas. Jejich první návštěva byla pro mě ten největší dar! Od té chvíle jsem byla přesvědčená, že to dám!" vzpomíná.

Michaela musela podstoupit dlouhé a bolestivé léčení, foto: Burn Fighters

Svůj boj ani na minutu nevzdala, po návratu z nemocnice se přestěhovala do nového bytu, vyhledala pomoc u dermatologů a plastických chirurgů. „Holky byly šťastné, že jsme zase spolu. Pořídila jsem si krásné klobouky a začala žít. Život jde dál, a já díky tomuto úrazu zjistila, že mám úžasné dcery, fantastické přátele a zázemí u mé mamky a sestry,“ uzavírá Michaela své vyprávění.

Buďte stále obezřetní!

Každým rokem hasiči varují před nebezpečím, které hrozí, když ponecháte bez dozoru zapálenou svíčku na adventním věnci nebo když si nedáte pozor při manipulaci s prskavkami. Například na loňské Vánoce dlouho nezapomenou obyvatelé bytu v Rabštejnské ulici v Plzni, kam vyjížděli hasiči přímo na Štědrý večer. Právě od prskavky vzplál stromeček a od něj se oheň dál šířil po bytě. Způsobená škoda se tehdy vyšplhala na 250 tisíc korun.

Takto dopadly loni Vánoce pro rodinu z Plzně, foto: archiv HZS PK

Na co dalšího bychom si měli dávat pozor? Například na elektrické vánoční dekorace, které jsou velmi populární a jsou k zakoupení takřka na každém kroku. Nakupující by ale měl dbát na to, že je zboží certifikované pro český trh. Vždy také dodržujte návod k jejich použití. Důležité jsou zejména informace: do jakého prostředí je výrobek určen, jak dlouho smí být v provozu a jaký je jejich maximální příkon. Po rozbalení z krabice zkontrolujte stav elektrických kabelů, zda jsou celistvé, nejsou například polámané, aby nedošlo ke zkratu. 

Ani plamen plynového sporáku není možné nechat bez dozoru. Zejména při smažení dbáme zvýšené opatrnosti, aby nedošlo ke vznícení potravin na pánvi. Pokud se tak stane, nikdy nehaste horký olej vodou! Doporučený postup je: zachovejte klidnou hlavu! Vypněte přívod energie, zakryjte pánev poklicí, plechem nebo mokrou utěrkou, a oheň bez přístupu vzduchu nechte uhasnout. 

Co dělat v případě požáru:

  1. Pokud dojde k požáru, je nutné zachovat klid. Nejprve zachraňujte život a zdraví své a svých nejbližších, teprve potom zachraňujte majetek.
  2. Požár co nejdříve oznamte hasičům prostřednictvím tísňové linky 150 či 112. 
  3. Pokud se v hořícím objektu nachází více osob, včas varujte ostatní a snažte se jim pomoci dostat do bezpečí.  
  4. Při pohybu v zakouřeném prostoru se držte při zemi a dýchací cesty si chraňte navlhčenou textilií.
  5. Jestliže je to možné, snažte se požár uhasit nebo zabránit jeho dalšímu šíření. Využijeme k tomu hasicí přístroj případně hydrant na chodbě apod.
  6. Elektrické přístroje je nutné před hašením vypojit z elektřiny. Elektrické přístroje se nikdy nehasí vodou ani pěnovými hasicími přístroji.
  7. Každý požár, i uhašený vlastními silami, je nutno bezodkladně nahlásit hasičům a do příjezdu vyšetřovatele požárů nic neuklízet. Za neohlášení požáru hrozí občanům pokuta až do výše 25 000 Kč. Bez potvrzení o požáru a jeho příčině pojišťovny nemusí vyplatit pojistné plnění nebo mohou výrazně krátit. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS PK, Burn Fighters

Štítky prevence, hasiči, požár, Vánoce, Burn Fighters, oheň, prskavka, adventní věnec, projekt, Plzeň, nemocnice, Jarmila Štuková, Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, Štědrý den

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dávejte si pozor! Od prskavky snadno vzplane vánoční stromek, následky pak mohou být velmi bolestivé  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.