Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Únikem neznámé látky do potoka už se zabývá policie, uhynuly desítky ryb

Desítky mrtvých ryb má na svědomí zatím neznámá látka, která unikla do potoka Merlínka nedaleko Stodu na jižním Plzeňsku. Na místě už se pohybují vyšetřovatelé a pracovník ze životního prostředí. Hasiči z laboratoře v Třemošné odebrali vzorky vody po celé délce potoka, tedy od místa úniku až do ústí řeky Radbuzy. Případ policie vyšetřuje jako trestný čin poškození a ohrožení životního prostředí.

Zatím neznámá látka unikla v úterý odpoledne do říčky Merklínky v obci Lelov u Stodu na jižním Plzeňsku. Na vodě se tvořila pěna a na hladině potoka plavaly uhynulé ryby. Hasiči instalovali do toku norné stěny k zachycení látky.

„Na místo vyjeli také příslušníci HZS z laboratoře Třemošná, kteří provedli odběr více jak deseti vzorků vody v celé délce potoka Merklínka od místa události až po ústí do řeky Radbuzy. Odebrané vzorky budou podrobeny odbornému zkoumání, ke zjištění kontaminované látky. Na místo byl přizván pracovník životního prostředí, o celé věci byl informován starosta města Stod a pracovník Povodí Vltavy,“ uvedla policejní mluvčí Eva Červenková.

Podle prvotních informací mělo dojít k úhynu několika desítek kusů ryb. Přesnou výši škody ještě policisté neznají. Původ znečištění je podle krajských hasičů pravděpodobně ze zemědělské společnosti v Zeměticích. Server Novinky.cz uvedl, že v ohrožení by ale mohly být stovky vánočních kaprů ze sádek u Stodu.

„Policisté případ kvalifikovali jako trestný čin poškození a ohrožení životního prostředí. Přesnou příčinou a veškerými okolnostmi případu se budou zabývat policisté z oddělení hospodářské kriminality územního odboru Plzeň – venkov,“ dodala mluvčí.

 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS PK, Policie ČR

Štítky hasiči, policie, únik, potok, kontaminace, úhyn ryb, sádky, Stod, ryby, životní prostředí, Plzeňský kraj, Třemošná, Radbuza, Povodí Vltavy (státní podnik), Merklínka, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Únikem neznámé látky do potoka už se zabývá policie, uhynuly desítky ryb  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.