Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Největší stavbou Plzeňského kraje bude i příští rok západní okruh Plzně za 2,2 miliardy Kč

S příjmy ve výši 6,65 miliardy korun a výdaji 8,65 miliardy korun bude příští rok hospodařit Plzeňský kraj. Téměř dvoumiliardový schodek bude hejtmanství krýt čerpáním bankovního úvěru za 1,37 miliardy Kč a vlastními zdroji, které se podařilo uspořit v minulých letech v rezervním fondu. Ze 42 přítomných ho podpořilo 27 zastupitelů, proti nebyl nikdo a 15, zejména zástupců opozičního ANO a také SPD, se zdrželo. Nejdéle zastupitelé diskutovali o stavbě nové budovy Západočeské galerie v Plzni zhruba za 1,2 miliardy Kč.

Rozpočet je podle náměstka hejtmanky pro ekonomiku Pavla Karpíška (ODS) silně proinvestiční a vrací se přibližně do "předcovidové" úrovně roku 2019. Přesto je podle Karpíška opět koncipován střízlivě, na spodní hladině celostátních predikcí. Kapitálové výdaje navržené na 3,8 miliardy Kč se stále zvyšují. "Peníze neprojídáme, ale investujeme do majetku kraje," řekl.

"Úvěr bude kraj splácet od roku 2023 z přijatých dotací a peníze z úvěru půjdou především na předfinancování dotovaných projektů," konstatoval Karpíšek. Celková výše půjčky, pokud kraj bude realizovat všechny plánované akce, bude 1,37 miliardy Kč. Karpíšek řekl, že podobně jako v minulých letech bude kraj k letošnímu 31. prosinci zcela bez dluhů.

"Prioritami kraje je zajištění předfinancování dotovaných projektů, opravy a rekonstrukce silniční sítě, investice do majetku kraje a stabilita fungování příspěvkových organizací," uvedl náměstek. Kraj chce příští rok investovat 3,8 miliardy korun, téměř veškeré plánované kapitálové výdaje tedy vydá na stavby. Se zapojením dotací v končícím plánovacím období EU budou investice kraje rekordní.

Stavba západního okruhu Plzně je v půlce, jedná se o největší novodobý silniční projekt ve městě

Stavba západního obchvatu Plzně je v polovině. Druhá a poslední etapa okruhu za dvě miliardy korun mezi Křimicemi a Košutkou naváže na první úsek z Nové Hospody do Křimic dokončený před sedmi lety. Prostavěno i zaplaceno je přes 50 procent...

Největší stavbou bude stejně jako letos západní okruh Plzně za 2,2 miliardy Kč, do něhož kraj jako hlavní investor dá příští rok přes 650 milionů Kč. "Celkově máme připravené projekty na dopravní stavby za více než 1,2 miliardy korun," zdůraznil náměstek. Mezi 400 až 500 miliony půjde do zateplování, dalších energetických úspor a vybavení středních škol. Další nižší stovky milionů vydá kraj na dostavbu Klatovské nemocnice a modernizaci Rokycanské nemocnice a na rozšíření domova pro seniory v Kralovicích.

Ve hře je i příprava stavby nové galerie

V rozpočtu už jsou také peníze na přípravu stavby nové budovy Západočeské galerie v Plzni. Její stavba podle Karpíška pravděpodobně nezačne v roce 2022. Po aktuálním přepočtu činí náklady 1,2 miliardy korun. "Ale musíme deklarovat to, že jsme připraveni to kofinancovat," řekl. Právě galerie byla největším předmětem diskusí s opozicí a důvodem, proč ANO rozpočet nepodpořilo.

"Jsem rád, že se v rozpočtu objevily stavební investice pro správu a údržbu silnic. Vzhledem k tomu, že jsme je loni seškrtali, tak to beru jako vrácení k tomu, co mohla dostat už loni. U individuálních projektů mě zaráží zejména 190 milionů na novou budovu galerie," řekl zastupitel ANO Pavel Strolený. Původní cena stavby, když o ní zastupitelstvo hlasovalo, byla 930 milionů korun a kraj na ni měl dát maximálně 40 procent nákladů. Podle Stroleného se ale podíl kraje stále zvyšuje. "A rezignovali jsme na to, že se peníze pokusíme sehnat někde jinde," řekl.

ANO si myslí, že není třeba kvůli zabezpečení sbírek stavět novou budovu. Strolený navrhl upravit nevyužité budovy ve vlastnictví kraje, například v areálu Klatovské nemocnice. Podle Karpíška je stále nepřekročitelnou mezí získat na galerii nejméně 40 procent nákladů z národních nebo evropských zdrojů, jinak kraj do stavby nepůjde. Zastupitelé dnes schválili, že kraj do konce roku požádá o dotaci ministerstvo kultury, od něhož by mohl dostat až 170 milionů korun.

ANO si stěžovalo i na snížení výdajů na krizové řízení na 86 procent, na vyšší podporu filmových projektů i science centra Techmanie Plzeň.

"Po dvou letech, kdy kraj musel krátit vlastní výdaje i výdaje příspěvkových organizací kvůli dopadům pandemie covidu-19 a souvisejícímu propadu daňových příjmů, je pro rok 2022 u všech oblastí plánován nárůst, kromě zdravotnictví," uvedl náměstek. Kraj počítá s úsporou provozních výdajů svých nemocnic. Ušetřené peníze si nechá na posílení připravovaných investic, hlavně v Rokycanech a Klatovech. 

Plánované příjmy na příští rok vycházejí podle náměstka z daňových výnosů předpokládaných ministerstvem financí, bankovními analytiky a také ze zkušeností z minulých let. Kraj zatím očekává spíš vyšší daňové příjmy, než jaké si naplánoval, podobné to bylo letos. Příjmy na rok 2022 nastavil na letošní očekávanou skutečnost, ale je připravený i na jejich stagnaci. Úvěr s výhodným úrokem bude splácet hned poté, co obdrží dotace na hotové stavby nebo etapy. Na jejich spolufinancování má uspořené peníze v rezervním fondu, kde je přes jednu miliardu korun.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Berger Bohemia

Štítky rozpočet, Plzeňský kraj, hospodaření, Pavel Karpíšek, zastupitelstvo Plzeňského kraje, ANO 2011, Plzeň, úvěr, peníze, Západočeská galerie v Plzni, projekt, Svoboda a přímá demokracie, ODS, Klatovská nemocnice, a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Největší stavbou Plzeňského kraje bude i příští rok západní okruh Plzně za 2,2 miliardy Kč  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.