Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Zoo nadělila návštěvníkům vánoční dárek v podobě vzácných takinů čínských

Popsat nového obyvatele plzeňské zoo není zrovna jednoduché. Stavbu těla má podobnou jako bizon, ocas má jako medvěd a na hlavě, která připomíná losa, jsou rohy podobné těm, jenž zdobí pakoně. Vzácný čínský sudokopytník je větší příbuzný evropského kamzíka a až do roku 1950 byl pro svět zahalen tajemstvím. V Číně jej považují za národní poklad a dostat je do zahrad v Evropě nebyl vůbec snadný úkol.

V evropských zahradách žije nyní 52 takinů čínských, kromě EU je chovají také dvě zoo v Rusku a v Indonésii. Pro takiny je vedená evropská plemenná kniha a v Červené knize ohrožených druhů jsou v kategorii zranitelných zvířat.

Takina čínského mají a úspěšně rozmnožují v Liberci. Dva samce má Chomutov a nově má chovný pár také Plzeň. Konkrétně jde o pětiletého samce jménem John Woo, který se narodil právě v Liberci a poté zplodil pět mláďat v Zoo Wroclaw. Chovatelé doufají, že se postará o další generaci i v Plzni. Partnerkou je mu mladá samice Bathory, jenž přišla na svět loni v Liberci. Zhruba za dva až tři roky by mohla zabřeznout.

Tento zvláštní živočich je v Číně považovaný za národní poklad, podobně jako třeba pandy. Ředitel plzeňské zoo Jiří Trávníček spatřil poprvé takina na exkurzi skupiny ředitelů zoologických zahrad z Česka v Číně. Tehdejšího ředitele liberecké zoo Josefa Janečka zvířata naprosto uchvátila a chtěj je za každou cenu získat.

„Když jsme v pekingské zoo viděli tato zvířata, tak jsme na ně všichni koukali jako na zázrak. Doktor Janeček tehdy řekl, že jim dá to nejcennější co má, tedy nosorožce, aby dostal takiny do Evropy. Po dvouletém jednání s čínskou vládou dokázal vyvézt první pár, jehož potomky jsou v současnosti všichni takini zlatí žijící v Evropě“ vzpomíná Trávníček. Stalo se tak v roce 2002.

Nový pár takinů osídlil přebudovaný výběh, kde v roce 1997 žili pižmoni a poté dvě samice jaka domácího. „Výběh jsme museli hlavně zvednout na minimální výšku dva metry, raději jsme udělali 2,5 metru, aby náhodou nepřeskočili. Jsou to známí útěkáři. Když jsme je přivezli, samec zkoušel přeskočit zeď ve dvoumetrové výšce," popsal Trávníček. Výběh je také upravený, aby se dal rozdělit na dvě samostatné části, a to pro případ, že by se stádo rozroslo a matka by s potomkem potřebovala klid.  

Mladá samička si zatím drží od mohutného samce odstup

„Samec zatím dominuje a samička se drží dál a zkouší, kam ji samec pustí. Uvidíme, jak se to vyvine a kdy je uvidíme spokojeně žrát vedle sebe,“ konstatoval mluvčí zahrady Martin Vobruba.

Zoo láká na vánoční progam

Své brány otevře zoologická zahrada i na Štědrý den nebo na Silvestra. Štědré dopoledne tam začne v 10 hodin a potrvá do půl jedné odpoledne. Bohatý program určený zejména pro rodiny s dětmi nabízí vánoční naučnou stezku. Chybět nebude ani oblíbené chytání zlaté rybky. Návštěvníci mohou zvířatům přinést i nějaké dobroty do jesliček jako je zelenina, jablka, ořechy či piškoty.

Kvůli koronavirovým opatřením, ale i z chovatelských důvodů se letos neuskuteční každoroční Vánoce u Šimpanzů. Tlupa si totiž stále ještě zvyká na nového samce.

Sváteční dopolední program je nachystán i na poslední den roku. Kolem 13. hodiny bude navíc slavnostně uvítán symbolicky poslední letošní návštěvník. Na statku Lüftnerka je také až do Tří Králů k vidění betlém.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto J. Vogeltanz, Zuzana Duzbabová

Štítky zoo, Zoo Plzeň, takin čínský, přírůstek, chov, Vánoce, Silvestr, zahrada, Evropa, Čína, Jiří Trávníček, Evropská unie, Liberec, Josef Janeček, vláda Čínské lidové republiky, John Woo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zoo nadělila návštěvníkům vánoční dárek v podobě vzácných takinů čínských  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.