Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Na Václava Havla vzpomínají lidé čtením z jeho proslovů, nesmazatelnou stopu zanechal i v Plzni

Veřejným čteným s podtitulem A nebuďte smutnej, Vaňku! si dnes v Plzeňané připomínají deset let od úmrtí prvního českého prezidenta Václava Havla. Akce se v kulturním prostoru Moving Station účastní 85 čtenářů všech věkových kategorií. Myšlenkám dramatika a významného českého a světového politika přišly naslouchat desítky lidí a další postupně přichází a střídají se. Program se souběžně vysílá také online. S Plzní se pojí kus Havlova života, kdy zde dokonce nějakou dobu pobýval. Jednalo se však o nedobrovolnou návštěvu borské věznice.

Plzeň byla osmým městem na světě, kde instalována Lavička Václava Havla. Tím prvním byl Washington, kde lavička stojí v univerzitním areálu. Další jsou například v irském Dublinu, v Praze či Českých Budějovicích. Plzeňská Havlova lavička má kruhový stolek, kterým prorůstá lípa. Autorem díla je architekt Bořek Šípek.

Když člověk proslovy pročítá a vidí, k čemu všemu a jak se Václav Havel vyjadřoval, tak si uvědomuje, jak důležitá je role prezidenta republiky. Jak může být významná pro soudržnost a bdělost občanů, kteří v daném státě žijí, a jak je důležité, aby měli ve svém čele osobnost, která bude uvažovat v celosvětovém kontextu, vyzdvihovat morální hodnoty a upozorňovat na to, když je někdo porušuje,“ uvedla produkční Moving Station Eva Kraftová.

O výběr textů se postaral divadelník, dramaturg a ředitel centra Johan Roman Černík ve spolupráci s Knihovnou Václava Havla. Ta poskytla stovky záznamů větších i menších projevů, které Havel pronesl k mnoha příležitostem. Nejde jen o velké státnické projevy, jako například v Kongresu USA v roce 1990, ale také například zdravice z měst, která navštívil při různých příležitostech, gratulace laureátům různých ocenění či výročí týdeníku Respekt a festivalu Jeden svět. Pro čtení bylo nakonec vybráno celkem 27 textů.

„Jsem hrdý na to, že Václav Havel je čestným občanem města Plzně a nositelem ocenění Ceny 1. června. Plzeň se tak v jeho životě obtiskla několikrát, bohužel i jeho vězněním v borské věznici v osmdesátých letech, coby jeden z důkazů jeho životních paradoxů,“ připomněl ministr kultury a primátor města Plzně Martin Baxa (ODS).

Čtení proslovů doprovází dnes živá hudba pianisty a písničkáře Jana Buriana, kytaristky Jany Kozubkové, šansoniérky Olgy Paškové a vystoupení improvizátorky BioMashi. Nebude chybět ani básník slam poetry Anatol Svahilec. Zhruba pětihodinový přenos je možné sledovat také online na sociálních sítích Moving StationPlzeň.eu a Plzeň 2015.

Plzeň navštívil Havel několikrát

Bývalý prezident Václav Havel má i nesmazatelnou stopu v Plzni, kde nějakou dobu pobýval. Jednalo se ovšem z jeho strany o nedobrovolný pobyt. Od konce července 1981 do konce ledna 1983 byl totiž vězněn v plzeňské věznici na Borech. Jako disident měl zkušenosti s horšími podmínkami a zacházením ve věznici v Heřmanicích u Ostravy, po převezení na Bory pro něho zdejší poměry znamenaly změnu k lepšímu. To zmínil i ve své korespondenci v knize Dopisy Olze. Přesto v plzeňské věznice putoval s těžkým s těžkým zápalem plic do vězeňské nemocnice.

Havel spolu s velvyslankyní USA Shirley Teple Black položil základní kámen pomníku Díky, Ameriko! 

Na Borech se Václav Havel sblížil s Dominikem Dukou, který zde byl zavřený za narušování státního dohledu nad církvemi. Společný čas ve vězení tehdy využívali k debatám o filozofických otázkách nebo o víře a úloze církve. Do vězení na Borech se Havel vrátil, když už jako prezident v květnu 1990 přijel na první porevoluční oslavy osvobození Plzně americkou armádou. Ve stejný den, 6. května, se potom stal na radnici čestným občanem Plzně.

Další významné ocenění, Cenu 1. června, kterou Plzeň uděluje osobnostem, které přispěly k šíření ideálů demokracie, Václav Havel převzal 1. června 2009. Jako prezident navštívil Havel Plzeň ještě při několika dalších příležitostech

Pamětní deska připomínající pobyt Václava Havla v plzeňské věznici

Pobyt Václava Havla na Borech dnes připomíná pamětní deska na zdi věznice. Iniciátorem instalace desky byl plzeňský senátor Lumír Aschenbrenner. Ten už v roce 2014 připevnil menší cedulku připomínající věznění bývalého prezidenta na sloup plotu před budovou. Vedení věznice ilegálně vyvěšenou ceduli odstranilo vzhledem k chybějícímu příslušnému povolení. Až 5. října 2014 byla nová pamětní deska u vstupu do věznice oficiálně odhalena v den Havlových nedožitých 80. narozenin.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Richard Beneš, Tomki Němec, archiv města Plzně

Štítky Václav Havel, lavička Václava Havla, vzpomínka, prezident, věznice Bory, Plzeň, ocenění, pamětní deska, USA, Bořek Šípek, Washington, D.C., Praha, Dublin, Dominik Duka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Václava Havla vzpomínají lidé čtením z jeho proslovů, nesmazatelnou stopu zanechal i v Plzni  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.