Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Unikátní kniha zavede čtenáře na dříve zapovězená a nepřístupná místa na západní hranici naší republiky

Zajímáte se o historii nebo hledáte tipy na výlety a vycházky do okolí Plzně, na Šumavu nebo na hrady a zámky v Plzeňském kraji? Regionální nakladatelství Starý most vydalo novou kolekci svých knih, některé z nich poradí, jak se dostat na zajímavá místa a co vše tam lze vidět a prožít. Na dříve zapovězená a pro běžné smrtelníky naprosto nedosažitelná místa například zavede čtenáře kniha o tajemství západní hranice a Železné opony.

Na dříve zapovězená místa přivede čtenáře publikace badatele Zdeňka Šmídy Tajemství západní hranice. Pojednává o vývoji a bohaté historii česko-bavorské hranice na Chebsku, Tachovsku a Domažlicku. Její popis začíná od zemských hranic přes jejich právní zformování v 18. a 19. století, následuje popis prvorepublikové státní hranice a dobu okleštěného pohraničí v letech 1938–1939, válečné události, horkou dobu železné opony, dále poválečnou obnovu hranice, její stabilizaci i trendy na přelomu 20. a 21. století. Důraz je kladen na čtyřicetileté období neprostupnosti česko-bavorského pomezí, kdy zde fungovala fyzická i elektronická ostraha hranic československými a západoněmeckými orgány. Kniha je zároveň turistickým průvodcem pro návštěvu a zkoumání příhraničního regionu a navazuje na publikaci Tajemství šumavské hranice. 

Kniha s názvem KUDY na hrady v Plzeňském kraji je zase pozvánkou na výlety na hrady a zříceniny v Plzeňském kraji. „Region má velmi bohatou historii středověkých sídel. U každého hradu je popsána nejen jeho zajímavá historie či zachovalé stopy v terénu, ale také možné přístupové cesty a zajímavá místa v okolí. Obsáhlou knihu doplňují počítačové 3D vizualizace hradů, které vznikly výhradně pro tuto publikaci. V knize je podrobně popsáno 35 významných hradů a desítky menších, po kterých zůstaly většinou jen stopy v terénu,“ uvedla k novince Eva Haunerová z nakladatelství Starý most.

Profesionální šumavský průvodce Josef Pecka zve čtenáře knihy nazvané Toulání Šumavou a Pošumavím 2 na další trasy, které křižují jeho oblíbené pohoří z obou stran hranice. Na svých trasách sestoupil více do vnitrozemí a nabízí tak výlety do méně navštěvovaných míst v Pošumaví. Kniha obsahuje tři desítky tras pěších i cyklo výletů a další tipy, kam se na Šumavě vydat. Trasy čtenáře zavedou za krásnými výhledy, na významné vrcholy, k roztodivným skalním útvarům, k jezerům i říčkám, ke studánkám, na vřesoviště, k historickým hraničním mezníkům, do malebných vesniček a osad, k mnohým drobným i významným architektonickým památkám, k hradům a zámkům, do skanzenů a na další zajímavá místa.

Úspěšný autor Tomáš Makaj navázal na svoji knihu Brdy - 77 romantických, dobrodružných a tajemných míst (2020) a vydal se popisovat další turisticky velmi atraktivní území podél Berounky a v CHKO Křivoklátsko. To vše pak popsal v publikaci Křivoklátsko – 77 romantických, dobrodružných a tajemných míst. Na své si přijdou příz­nivci české historie, vyznavači přírodních krás.

S knihou se čtenáři mohou vydat za největším keltským pokladem u Podmokel, za roubenými staveními v Ostrovci či ve Zbečně, do unikátních lesů plných starých tisů, k zříceninám hradů Řebřík, Týřov, Krakovec či Žebrák, k hradům Křivoklát či na zámky Zbiroh a Lány a do jejich okolí. Nechybí pozvánky do zajímavých muzeí, galerií či království lokomotiv v Lužné u Rakovníky. Za návštěvu stojí i rozhledny a vyhlídková místa, ze kterých je radost pozorovat okolní krajinu.

Nová kniha Plzeňské procházky a výlety nabízí 31 možností na poznávání Plzně a jejího okolí. Přináší bohaté informace hlavně o historii jednotlivých míst, které lidé při procházkách míjejí. Jednotlivé kapitoly provedou čtenáře samotným městem v několika tematických procházkách (sportovní Plzeň, sochařská Plzeň, slavné hroby na Mikulášském hřbitově, kolem mostů, za kolébkou plzeňského průmyslu...), ale také je zavede do okolí (na Buben, do Zábělé, Horní Břízy nebo ke Kokotským rybníkům). Pro mimořádně fyzicky zdatné výletníky je popsána trasa Krkavec-Chlum-Radyně).

Nejnovějším přírůstkem vydavatelství je publikace Starý Plzenec – střípky z historie a současnosti. Stovky starých i současných fotografiích vyprávějí o velmi bohaté historii místa od nejstarších dějin po dnešek. Plzenec patřil k významným opěrným bodům přemyslovské správy země. Z původního hradiště se dochovala rotunda, základy dvou kostelů a terénní stopy po valech. Zajímavou historii má i podhradí a městečko na druhé straně řeky. V Sedleci byla založena valdštejnská strojírna, která se stala základem plzeňské Škodovky.

Letošní zákaz konání Adventních trhů v Plzni poznamenal i plzeňské vydavatelství Starý most. „Dvacet let máme pravidelně vlastní stánek na vánočních trzích, kde prodáváme naše knihy za zvýhodněné ceny. Tentokrát jsem ale museli náš stánek zavřít. Podařilo se nám ale najít dočasné útočiště v atriu Bílého nároží v sadech Pětatřicátníků, kde budeme až do 23. prosince,“ uvedl Petr Mazný z vydavatelství Starý most.

Ohodnoť článek

Foto Starý most

Štítky Starý most, výlety, hrady, tipy na výlety, hranice, kniha, hrad, historie, Plzeň, výlet, zámek, Plzeňský kraj, Šumava, Železná opona, Starý most (Zvornik), Tomáš Makaj, okres Cheb

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Unikátní kniha zavede čtenáře na dříve zapovězená a nepřístupná místa na západní hranici naší republiky  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.