Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Do aukce půjde blok obřích budov ve velmi cenném centru Plzně, vyvolávací cena je 93 milionů korun

Třiadevadesát milionů, to je vyvolávací cena v aukci, za kterou město Plzně nabízí k prodeji velký blok budov v samotném srdci města. Konkrétně jde o adresy Resslova 13, Prokopova 14 a Americká 42, tedy o Komorní divadlo, bývalé sídlo KV KSČ a nechvalně proslulý vybydlený romský činžák. Prodej jednohlasně podpořili všichni přítomní zastupitelé města. Souhlasila tentokrát i opozice, která původně odmítala, aby se město zbavilo cenných nemovitostí v centru.  

Původně město zamýšlelo prodat se zmíněnými nemovitostmi i rohový dům s bývalou restaurací Pijezpi na adrese Americká 38. Nakonec od tohoto záměru upustilo. „Území je velmi komplikované majetkově i technicky a uvidíme, co tam kupec nemovitostí vymyslí,“ uvedl už dříve technický náměstek primátora Pavel Šindelář (ODS). Velkým problémem prodávaného území bude pro nové majitele dopravní obslužnost. Sousední kruhovou křižovatku na Americké totiž nelze řídit semafory.

Prodej se uskuteční formou vyhlášení soutěže pro neomezený okruh zájemců. Soutěž bude dvoukolová. V prvním kole budou zájemci povinni předložit záměr – studii, která bude v souladu s odsouhlasenou územní studií „Plzeň, blok Americká, Prokopova, Purkyňova, Resslova.“ Schválení zájemci postoupí do druhého kola soutěže, které proběhne formou aukce.

Vyvolávací cena bude 93 milionů korun, minimální příhoz je stanoven na 500 tisíc korun. Součástí soutěžních podmínek pro druhé kolo soutěže budou základní parametry prodeje s tím, že pro konečné znění kupní smlouvy si město vyhrazuje právo tyto podmínky upravit, měnit a doplnit dle konkrétní studie doložené vítězem soutěže v prvním kole soutěže.

„Podmínkou uzavření kupní smlouvy s vítězem soutěže je schválení uzavření kupní smlouvy s vítězem ze strany zastupitelstva města Plzně. Následně kupující bude povinen podat do konce roku 2025 žádost o vydání územního rozhodnutí na stavbu. O stavební povolení bude muset kupující požádat do konce roku 2027 a do konce roku 2034 dokončit stavbu do stavu způsobilého jejího užívání,“ vysvětlil David Šlouf (ODS), radní pro oblast ekonomickou, bytovou, sociální začleňování a nakládání s majetkem.

Prodej bloku domů podpořila i opozice

„Oceňujeme tento postup, je dobře, že se podařilo vyčlenit budovu Americká 38 tak, aby nebyla zahrnuta do tohoto prodeje. Jsem rád, že se podařilo nastavit poměrně přísné podmínky pro potenciálního kupce. Je dobré, že všechny nabídky potenciálních kupců doputují k zastupitelům a nebudou předtím filtrovány magistrátním technickým úřadem. Budeme mít možnost se s nimi seznámit, a to i v případě, že žadatel nesplnil všechny podmínky. Nabyl jsem dojmu, že tohle není nějaká akcička připravovaná někomu na zakázku, kdo má o ten prostor zájem. A že se skutečně hledá způsob, jak naložit s tímto území co nejefektivněji. A najít řešení, které bude prospěšné pro občany města,“ uvedl před hlasováním šéf zastupitelského klubu opozičních Pirátů Pavel Bosák.

Na jeho slova okamžitě reagoval radní Šlouf. „Co jsem radní a v zastupitelstvu, tak si nepamatuji, že by byla nějaká akcička pro někoho připravená. Všechny materiály se předkládají transparentně. Chápu ale tu terminologii. Z opozice něco zaznít musí. Co se týká Americké 38, tak jsme to probírali a řekli si, že je možné tuto nemovitost prodat, ale není to nutné. Na pracovní skupině jsme se pak velmi rychle domluvili na tom, že nebude součástí prodeje. Nebudeme ji tedy prodávat,“ konstatoval David Šlouf.  

Obří dům hrůzy, ve kterém se vraždilo, zeje už roky po odchodu Romů prázdnotou. Víme, jak to vypadá uvnitř

Pochmurný, obrovský činžák v plzeňské Resslově ulici 13 v samotném centru města je už léta prázdný, má zazděná okna v přízemí a ve vstupu nepovolaným osobám brání zamřížovaný hlavní vchod s masivním zámkem. Uvnitř se nacházelo 39 bytů, které...

Blok budov, který se město rozhodlo prodat, byl původně zastavěn objekty areálů mlýnů a těstáren. Součástí bloku je i budova bývalého a dnes již nevyužívaného Komorního divadla, které sloužilo skoro padesát let plzeňským hercům a uzavřelo se v roce 2014. Město Plzeň a jeho městské organizace dlouhodobě neprojevovaly zájem o využití této lokality či jednotlivých nemovitých věcí. Blok je ohraničen Americkou, Resslovou, Prokopovou a Purkyňovou ulicí.

„Do budoucna by zde měl vzniknout plnohodnotný blok souvislého obestavění ulic. Je možné objekty Komorního divadla a administrativního objektu při Prokopově ulici odstranit a nahradit novou zástavbou. Lokalita má jasně vymezené regulační prvky. Rada města Plzně v květnu loňského roku odsouhlasila k využití a zástavbě této lokality územní studii Plzeň, blok Americká, Prokopova, Purkyňova, Resslova,“ zdůraznil David Šlouf.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš

Štítky prodej domů, zastupitelstvo, blok domů, Komorní divadlo, David Šlouf, sídlo KV KSČ, Americká, Resslova, Prokopova, Plzeň, dražba, nemovitost, soutěž, KSČ, ODS, Pavel Šindelář, Pavel Bosák, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do aukce půjde blok obřích budov ve velmi cenném centru Plzně, vyvolávací cena je 93 milionů korun  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.