Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Famózní výsledek, průzkum nečekaně odhalil osm druhů netopýrů žijících v přírodní rezervaci Diana

Překvapivě osm druhů netopýrů, včetně vzácného netopýra stromového se podařilo objevit v přírodní rezervaci Diana na Tachovsku při celorepublikovém mapování vybraných druhů rostlin a živočichů. Přírodní rezervace Diana se rozkládá na necelých 21 hektarech rozvolněných květnatých bučin, ve kterých roste řada věkovitých mohutných stromů, jejichž stáří se blíží třem stoletím.

„Rezervace je pro netopýry velmi atraktivní, obzvlášť ve srovnání s okolními hospodářskými lesy,“ hodnotí výsledky Petra Hurtová, která tam inventarizační průzkum za pomoci ultrazvukové detekce a odchytu netopýrů do sítí prováděla.

Nejčastějším úlovkem v sítích a zároveň nejaktivnějším zpěvákem v detektoru se ukázal netopýr hvízdavý, který je patrně nejběžnějším druhem netopýra v ČR. V nemalých počtech byl na území zjištěn netopýr vodní a netopýr černý. Do sítě se podařilo chytit i po jednom exempláři netopýra řasnatého a netopýra Brandtova. Zároveň se zaznamenal zatím nejsevernější výskyt netopýra stromového uvnitř CHKO Český les. Netopýr stromový se totiž považuje za nehojný druh s vazbou na dutiny starých stromů a takových roste v rezervaci víc než dostatek.

„Přírodní rezervace Diana je ponechána bez zásahu člověka, můžeme zde tedy pozorovat velkolepé přírodní divadlo. Les se obnovuje sám, je tu dostatek vhodných doupných stromů, vyhlídky místních netopýrů tak zůstávají příznivé i do budoucna. Za zmínku také stojí, že tu rostou i jedny z nejstarších a nejmohutnějších smrků v celé České republice,“ popisuje Zuzana Blažková z AOPK ČR, RP SCHKO Český les.

Zvířecí záchranáři likvidovali následky netopýřího masakru, zákrok jen pro otrlé jedince

Tak jako každý rok v tuto dobu, i letos vzali netopýři útokem město Plzeň. A ani tentokrát se neobejde bez mnoha desítek obětí v řadách těchto užitečných, ale neoblíbených tvorů. K masakru netopýrů byli pracovníci plzeňské záchranné stanice...

Výzkum ukázal, jak důležitá je ultrazvuková detekce netopýřích hlasů. Bez ní by Petře Hurtové unikla přítomnost těch druhů, které se do sítí chytají velmi neochotně, jako například netopýři nejmenší a alkathoe. Hlas odpovídající těmto druhům se objevil na jedné z pořízených nahrávek. Podle hlasu ovšem netopýra nejmenšího od netopýra alkathoe rozlišit nelze, ale oba by byli vítaným přírůstkem místní fauny. Který z těchto druhů je na Dianě doma se bez odchytu či přímého pozorování zjistit nedá, vyskytovat se tu ale mohou oba.

Netopýr nejmenší byl v Českém lese zaznamenán dvakrát v roce 2015, a to v okolí Václavského rybníka, který je vzdálen od Diany pět kilometrů vzdušnou čarou. Druh vyhledává místa s dostatkem stojatých i tekoucích vod, kde loví hmyz. A kolem Diany protéká Kateřinský potok, který by mohl být právě takovým lovištěm.

Netopýr alkathoe je poměrně nový druh pro celou ČR, v Českém lese byl poprvé odchycen v roce 2018 v řírodní rezervaci Starý Hirštejn. „O tomto druhu víme velmi málo, ale zdá se, že podobně jako netopýr stromový preferuje staré lesy s dostatkem vysokých listnáčů, v jejichž kmenech nachází úkryty. To, který z nich v přírodní rezervaci Diana skutečně žije, může ukázat jen další výzkum,“ dodala Petra Hurtová.

Ohodnoť článek

Foto Přemysl Tájek (AOPK ČR) a foto archiv AOPK ČR, RP Správy CHKO Český les

Štítky netopýři, výskyt netopýrů, průzkum netopýrů, rezervace Diana, přírodní rezervace, Tachovsko, strom, Český les, Česko, okres Tachov, průzkum, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, CHKO Český les

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Famózní výsledek, průzkum nečekaně odhalil osm druhů netopýrů žijících v přírodní rezervaci Diana  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.