Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Výzva radního sklidila úspěch, podařilo se mu od kolegů a přátel vybrat 82 párů zimních bot pro bezdomovce

Opět se ukázalo, jakou sílu mají sociální sítě. Jeden příspěvek plzeňského radního Davida Šloufa (ODS) spustil vlnu zájmu o darování zimních bot pro lidi bez domova. Právě obuv je totiž nedostatkovým zbožím. Svým přáním oslovil zejména své kolegy ze zastupitelstva, zapojili se však i jeho přátelé. Během bleskové dvoutýdenní akce se nakonec podařilo vybrat 82 párů bot a přes 100 párů ponožek.

„O boty je vždy velká nouze a jsou mezi osobami bez přístřeší a jinými potřebnými nejvíce nedostatkovým zbožím, zvlášť v těchto zimních měsících,“ potvrdil Džemal Gërbani, vedoucí Domova sv. Františka. I proto se plzeňský radní, který se problematice bezdomovectví v Plzni věnuje, rozhodl pro uspořádání sbírky bot. Na sociálních sítích oslovil zejména své kolegy ze zastupitelstva a ohlasy na sebe nenechaly dlouho čekat. Konečná cifra se zastavila na 82 párech pánských a dámských zimních bot. 

Sbírka zimní obuvi se mezi plzeňskými zastupiteli konala poprvé. Více než polovinu bot věnovali zastupitelé města a někteří zaměstnanci magistrátu a městských obvodů, výzvu radního podpořili také jeho přátelé a rodina. „Chtěl bych poděkovat všem, kteří koupili nové boty a věnovali je do sbírky. Já jsem se zavázal zakoupit ke každým botám pár teplých ponožek a také někteří dárci dali kromě bot i několik párů ponožek. Jsem moc rád, že motto výzvy ‚Každý z nás udělal v životě botu, ale ne všichni ji můžeme dneska obout‘ oslovilo tak velké množství lidí,“ neskrývá radost iniciátor sbírky David Šlouf, radní města Plzně pro oblast ekonomickou, bytovou, sociální začleňování a nakládání s majetkem.

Zimní obuv hned putovala k potřebným

„Ve sbírce se sešlo mnoho druhů zimních bot pánských i dámských ve velikostech 36 až 47. Některé boty jsou opravdu velmi teplé, kožené, pracovní se zateplenou vložkou, sněhule nebo dámské kozačky,“ popsala Karolína Vodičková, vedoucí Odboru dostupného bydlení a sociálního začleňování Magistrátu města Plzně, který sbírku organizačně zajistil.

„Vzhledem k tomu, že výzva byla úspěšná, umím si představit, že z toho uděláme tradici a třeba i oslovím širší okruh lidí,“ doplnil Šlouf. Věnované boty a ponožky si už převzali zaměstnanci Diecézní charity Plzeň, kteří provozují humanitární sklad v Cukrovarské ulici 16. Mezi své klienty je pak jako vánoční dárek rozdělí zaměstnanci Domova sv. Františka ve Wenzigově ulici.

Sklad charity stále přijímá teplé oblečení

Kromě sbírky zimní obuvi stále Diecézní charita poptává teplé pánské oblečení. Veřejnost může nosit teplé pánské bundy, kalhoty, boty a veškeré další pánské teplé oblečení do humanitárního skladu v Cukrovarské 16 v Plzni. Ten je otevřený každý pracovní den v časech pondělí a středa 9 – 12, 13 – 14:30 hodin, úterý a čtvrtek 9 – 12, 13 – 17 hodin, v pátek 9 – 12 hodin.

Radnice také poskytla charitě dotaci ve výši 50 tisíc korun, aby mohla zajistit v případě potřeby další ubytování v komerčních ubytovnách, a to v případě, že bude kapacita noclehárny nedostačující. „Dále je poskytnuta dotace na nákup dvou kotců pro zajištění péče o psy lidí bez domova. Domov sv. Františka zároveň funguje jako izolační a karanténní místo pro osoby bez domova pozitivní na covid-19, což může snižovat kapacity ubytovacích sociálních služeb pro lidi bez domova. Městská policie Plzeň, která provozuje útulek pro psy, přislíbila součinnost při umístění psů v případě arktické zimy,“ doplnila Vodičková.

Teplý stan či iglú

Pokud to bude situace vyžadovat, postaví město teplý vytápěný stan s kapacitou 70 míst. Vyrůst by mohl na pozemku v Cukrovarské ulici 16. „Teplý stan bude spuštěn, pokud by předpověď počasí byla po dobu delší jak sedm dní mínus deset stupňů Celsia. Zprovoznění je možné do pěti dní od vydání pokynu,“ uvedl Šlouf. Teplý stan, případně autobusová hala v DEPO2015, by měly sloužit lidem, kteří z mnoha důvodů nevyužívají standardně žádné kamenné sociální služby, ale v případě zimy by pro ně pobyt venku měl fatální důsledky.

Jednou z dalších aktivit je projekt Střediska křesťanské pomoci „Ohřej vodu“, který je určený lidem bez přístřeší, kteří si nemají jak ohřát jídlo. „Proto by terénní sociální pracovníci výše uvedené organizace chtěli lidem na ulici distribuovat vařiče na pevný líh, což klientům umožní přístup k teplé vodě na zalití čaje, polévky, kávy či pro ohřátí jídla. Organizace ještě požádala o dotaci na zakoupení pěti iglú, které následně klientům daruje. Organizace vychází z dobré praxe terénních služeb Armády spásy v ČR,“ dodala Vodičková.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Magistrát města Plzně

Štítky bezdomovci, Plzeň, zima, sníh, sbírka, výzva, charita, boty, zastupitelstvo, David Šlouf, obuv, bezdomovec, ponožky, domov, ODS, stan, dotace, pes, oblečení, Armáda spásy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výzva radního sklidila úspěch, podařilo se mu od kolegů a přátel vybrat 82 párů zimních bot pro bezdomovce  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.