Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Soud potvrdil sedmiletý trest podvodníkovi, který obral o miliony fotbalistu Limberského

Pražský vrchní soud pravomocně potvrdil trest pro podnikatele Čeňka Pazderku, který připravil o více než pět milionů korun bývalou hvězdu plzeňské Viktorie Davida Limberského. Při obchodech s auty okradl o statisíce i dalšího fotbalistu Vladimíra Daridu. Oběma poškozeným musí odsouzený zaplatit náhrady i s úroky.

„Zmocňoval se cizích finančních prostředků, ať šlo o přítele, jehož důvěřivosti zneužil, nebo o obchodního partnera, nebo o osobu, která mu byla doporučena k obchodu,“ shrnula Pazderkovo počínání předsedkyně odvolacího senátu Lenka Konopová. V souvislosti s fotbalisty uznaly soudy podnikatele vinným jak ze dvou podvodů, tak ze dvou zpronevěr.

Na začátku všeho byl obchod s luxusními automobily, ke kterému přilákal Pazderka známého plzeňského fotbalistu, jenž měl spolufinancovat nákup vozidel, která měl podnikatel výhodně prodat. Žádný zisk z těchto obchodů ale Limberský neměl a půjčené peníze zpátky nedostal. Limberský ve svých dřívějších výpovědí u soudu uvedl, že podnikatele zprvu vnímal jako kamaráda, kterému věřil.

„Říkal mi, kolik mu mám poslat. Já se věnoval fotbalu.“

Měl jsem nějaké peníze, chtěl jsem si přivydělat. Čenda vždycky určoval, kolik mu mám poslat. Já jsem se věnoval fotbalu," řekl k tomu v minulosti Limberský u plzeňského krajského soudu. Za celou dobu ale od Pazderky dostal jen 150 tisíc korun. Hráč na sebe také nechal napsat několik úvěrových smluv na auta, která nepoužíval. Splátky měl podle dohody platit Pazderka, leasingové společnosti ale urgovaly Limberského.

Byla to jízda, říká Limba. Zlobivé dítě plzeňského fotbalu vydalo biografii plnou třaskavých vzpomínek

Legenda, průšvihář, reprezentant, ale také obrovský srdcař a jeden z nejkontroverznějších tuzemských fotbalistů David Limberský vydal s napětím očekávanou biografii. Název má Byla to jízda. Popisuje v ní fotbalové úspěchy i neúspěchy a také...

O další peníze podle spisu připravil obžalovaný Limberského při zajišťování opravy luxusního auta Bentley, které fotbalista v roce 2015 opilý naboural v Praze. Hráč mu proto poslal jako zálohu 1,5 milionu. Pazderka ale zaplatil firmě, která opravu prováděla, jen přes 1,1 milionu a zbývající peníze nevrátil. Fotbalového obránce pak připravil navíc ještě o 55 tisíc korun, za něž sliboval nové zimní pneumatiky na opravovaný vůz.

Podvodníkovi naletěl i někdejší reprezentant Vladimír Darida, který přes podnikatele prodával svůj automobil BMW za milion korun, za prodej však dostal jen 300 tisíc. Zbytek si podvodník nechal pro sebe.

Podnikatel vinu odmítá, fotbalista prý utrácel za hazard

Šestatřicetiletý Pazderka dnes k soudu nedorazil. Dříve vinu popíral. Statisícové sumy, které mu Limberský poslal na účet, byly podle něj platbami za značkové hodinky či telefony, které si od něj fotbalista kupoval. Další převedené peníze vysvětloval Pazderka jako splátky půjček na hazard. Limberský totiž podle něj hrál na automatech a půjčoval si od Pazderky po nocích statisíce. Fotbalista, který ukončil profesionální kariéru letos v červnu a nyní nastupuje za třetiligové Domažlice, nařčení z gamblerství důrazně odmítl.

„Trest je již poměrně velmi citelný - kolem poloviny trestní sazby. Zcela ale odpovídá závažnosti jednání, které je kladeno panu obžalovanému za vinu," podotkla Konopová. „Už v minulosti měl problémy s dodržováním zákonů, konkrétně právě s majetkovou trestnou činností," připomněla. Uložený trest je souhrnný a obsahuje i předchozí Pazderkovo potrestání za jiný podvod s vysokou škodou. Soudy muži uložily vedle odnětí svobody také pětiletý zákaz působení ve statutárních orgánech firem. Pazderka musí nahradit Limberskému škodu 5,4 milionu s úroky a Daridovi 800 tisíc korun.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Richard Beneš

Štítky Soud, rozsudek, podvod, zpronevěra, okradený fotbalista, David Limberský, Vladimír Darida, fotbalista, obchod, peníze, FC Viktoria Plzeň, Vrchní soud v Praze, BMW, Bentley, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud potvrdil sedmiletý trest podvodníkovi, který obral o miliony fotbalistu Limberského  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.