Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Mokřadní louky na Plzeňsku osídlila trojice divokých exmoorských koní, brzy se k nim připojí i statní pratuři

Exmoorští divocí koně osídlili mokřadní louky u Nýřan v Plzeňském kraji, kde tak vznikla v pořadí už desátá rezervace velkých kopytníků na území České republiky. Trojici hřebců zapůjčila bezplatně Plzeňskému kraji ochranářská společnost Česká krajina. Jde již o třetí rezervaci s kopytníky na území kraje, který je tak prvním v republice v počtu rezervací velkých kopytníků.

„V Plzeňském kraji se v současné době nachází téměř třetina tuzemských rezervací velkých kopytníků,“ vysvětlil ředitel ochranářské společnosti Česká krajina Dalibor Dostál. Koně převezli do Nýřan pracovníci Zoo Plzeň. Vznik rezervace inicioval a financoval Plzeňský kraj. Jde o místo zaniklého rybníka Janov, kde bude hlavní úlohou koní pečovat o cenný biotop.

„Exmoorský divoký kůň a pratuři dále zvýší atraktivitu Janovského mokřadu, který se stává symbolem Plzeňského kraje a jeho úsilí o záchranu naší krajiny,“ uvedl náměstek hejtmanky Plzeňského kraje Josef Bernard (STAN). „Území mělo být zastavěno dálničním odpočívadlem a dále meliorováno a mělo tam být běžné zemědělství. Plzeňský kraj pozemek částečně vykoupil, v současné době jde o 72 hektarů. Jde o typický příklad toho, jak bychom mohli přispívat drobnými projekty k zadržování vody v krajině,“ konstatoval Bernard.

V budoucnu by se k divokým koním u Nýřan měli připojit také dva zpětně šlechtění pratuři. Jejich odchyt den před vypuštěním koní se však nezdařil. „Jedna ze samic ve stádě netradičně porodila na podzim, takže je celé stádo v těchto dnech mimořádně plaché a ke zvířatům se nepodařilo přiblížit na vzdálenost, která by umožňovala odchyt,“ dodává Dalibor Dostál.

Do rezervace u Rokycan jedou z Milovic zubři, doplní divoké koně

Tři dospělé samice zubrů dnes odjedou z bývalého vojenského prostoru Milovice do nové rezervace na okraji Rokycan. Zatím tam budou v menší aklimatizační ohradě, později se připojí v padesátihektarovém výběhu k šesti hřebcům divokých koní, kteří v...

Janovský mokřad je jednou ze 120 přírodních rezervací, které spravuje Plzeňský kraj a je zároveň jednou z největších. Cílem zřízení rezervace Janovský mokřad je zajištění ochrany a dalšího přirozeného rozvoje mokřadního ekosystému. K obnově přirozené biodiverzity mokřadu zásadně přispěl návrat bobra evropského, díky němuž v lokalitě jsou zatopené části území.

Unikátní pestrost mokřadu dokazuje více než 60 druhů ptáků, kteří zde žijí, a patří sem i množství ohrožených druhů. Mezi vzácné ptáky, žijící v rezervaci, patří jeřáb popelavý a některé druhy vodních kachen, například vzácný polák malý, bramborníček hnědý, který je chráněný zákonem. Dále zde lze najít původní druhy rostlin.

Stádo exmoorských koní se od roku 2018 pase také ve velkém výběhu v bývslém tankodromu na Šlovickém vrchu u Dobřan na Plzeňsku. 

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zdeněk Vaiz + Richard Beneš

Štítky exmorští koně, rezervace, divocí koně, mokřady, Česká krajina, Nýřany, Plzeňský kraj, kopytník, louka, Josef Bernard, Zoologická a botanická zahrada města Plzně, Česko, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mokřadní louky na Plzeňsku osídlila trojice divokých exmoorských koní, brzy se k nim připojí i statní pratuři  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.