Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Prodloužených prázdnin se v Plzni dočkají zatím jen žáci tří základních škol

Pro ředitelské volno se v Plzni rozhodly tři z 26 základních škol. Některé budou rozhodovat o volnu na 20. až 22. prosince podle epidemické situace na konkrétní škole. Plzeňský kraj uvedl, že není v jeho kompetenci, aby školám prodloužení vánočních prázdnin nařídil.

„Zatím víme o třech školách, které o tomto rozhodnutí v těchto dnech informují zákonné zástupce," řekla Dagmar Škrlantová, vedoucí odboru školství magistrátu. Tyto školy budou podle ní dále poskytovat služby školní družiny pro první stupeň, a to hlavně pro rodiče, kteří nemohou zajistit péči o své děti, protože pracují pro složky integrovaného záchranného systému, v nemocnicích, v sociálních zařízeních nebo zajišťují jiné strategické služby, které v těchto dnech nelze oslabit.

Podle mluvčí plzeňského krajského úřadu Evy Mertlové není v kompetenci kraje, aby nařídil školám prodloužení vánočních prázdnin. „Pokud škola má dostatek ředitelského volna, tak jej na to může využít. U středních škol je to ale problém, protože mají volna už rozplánovaná na období maturit, přijímaček a oprav ve školách," vysvětlila.

 Pokud nemá škola dostatek ředitelského volna, musí žádat ministerstvo školství o změnu v organizaci školního roku. Dále může prodloužit prázdniny karanténou krajská hygienická stanice. „Také základní školy mohou využít ředitelská volna, mívají ho víc než střední. V tuto chvíli nemáme v kraji potvrzeno, že by se ve větším počtu uvažovalo o prodloužení prázdnin na vánoční svátky," uvedla Mertlová.

Liberecký hejtman Martin Půta navrhl v pondělí ministru školství v demisi Robertu Plagovi (za ANO) a kandidátovi na ministra Petru Gazdíkovi (STAN), aby přehodnotili dohodu o tom, že se vánoční prázdniny nebudou prodlužovat. Výuka by podle Půty měla skončit v pátek 17. prosince a na stejný den by bylo dobré posunout testování školáků, řekl po jednání krizového štábu kraje. Plaga to odmítl, protože zavřít školy může jen ministerstvo zdravotnictví, které s tím také nesouhlasí. Gazdík by podle vyjádření pro Českou televizi prázdniny prodloužil, ale uvedl, že to nemůže ovlivnit, protože zatím není ministr. Půta o tom chce ještě jednat na úrovni kraje a prověřit, zda je to v kompetenci hejtmana.

Hodnocení článku je 36 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Petr Bezděk

Štítky školy, volno, ředitelské volno, prázdniny, Vánoce, koronavirus, covid-19, Plzeň, základní školy, základní škola, Plzeňský kraj, Martin Půta, Petr Gazdík, Robert Plaga, ANO 2011, Česká televize, Starostové a nezávislí, Ministerstvo školství, mládeže a tělo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prodloužených prázdnin se v Plzni dočkají zatím jen žáci tří základních škol  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.