Počasí dnes9 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Za každý odložený kilogram stavební suti ve sběrných dvorech budou Plzeňané od roku 2022 platit 1,50 Kč

Soukromé firmy letos často zneužívaly možnost bezplatného odložení stavebního odpadu do plzeňských sběrných dvorů. Ale s tím je od 1. ledna 2022 konec. Zastupitelé města schválili novelu vyhlášky, na základě které zaplatí fyzická osoba 1,50 Kč za jeden odložený kilogram stavební suti. Pro poplatek hlasovalo 26 zastupitelů města. Někteří zastupitelé se ale obávají toho, že se po tomto kroku ve městě začnou objevovat ve větší míře černé skládky.

V době pandemie covidu byly v Plzni pro veřejnost uzavřené sběrné dvory. Pouze firmy mohly ukládat stavební odpad ve sběrném dvoře v ulici E. Beneše a musí za to platit. Tehdy vyšlo najevo, že tržby za uložení stavebního odpadu od firem byly násobně vyšší než v minulosti. To svědčí o tom, že za běžných podmínek firmy nechávají stavební odpad vozit do sběrných dvorů svými zaměstnanci, kteří jej ukládají za sebe, jako fyzické osoby. Firmy svým zákazníkům samozřejmě do výsledné ceny započítávají i likvidaci odpadu, který ovšem ve velkém množství končil zdarma ve sběrných dvorech.

„Zjišťovali jsme, jak to mají zařízené v jiných městech. Většinou mají odkládání stavební suti pro své občany zpoplatněno. Předpokládáme, že zpoplatněním získá město ročně příjem 1,5 až 2 miliony korun. Peníze, které se takto vyberou, půjdou zpátky do oblasti nakládání s odpady,“ vysvětlil technický náměstek primátora Pavel Šindelář (ODS).    

„Chápu, že část této služby zneužívají firmy. Během covidu byl nárůst množství suti způsoben i tím, že lidé měli více času a více se zabývali opravami svých nemovitostí. Máme data z těch měst, co se stalo po tom zpoplatnění? Došlo k nárůstu černých skládek, abychom se na to mohli připravit? Nebude pak dražší likvidovat ty černé skládky, než kolik na tom město vydělá? Pro část lidí to bude ta platba demotivační,“ obával se před hlasováním o vyhlášce šéf zastupitelského klubu Pirátů Pavel Bosák.

Technický náměstek primátora na to uvedl, že v jiných městech po zpoplatnění této služby nedochází k výraznému nárůstu černých skládek. „Lidé, kteří tvoří černé skládky je teď budou tvořit i nadále,“ zdůraznil Šindelář.  

Na téma zrušení bezplatného ukládání suti v plzeňských sběrných dvorech se v minulosti diskutovalo také na městských obvodech. U jejich vedení se ale tento návrh nesetkal s kladným ohlasem. A většina starostů byla proti i tentokrát. „Sedm z deseti zastupitelstev městských obvodů je proti,“ konstatoval starosta MO Plzeň 2 Slovany Lumír Aschenbrenner (ODS).

Zpoplatnění odmítl podpořit i opoziční zastupitel Jiří Lodr (KDU-ČSL). „Znám osobně spoustu lidí, kteří si dělají vlastní rekonstrukce. Ten současný systém byl pro ně podpora, aby to zdarma odvezli do sběrného dvora.“ Jeho stranický kolega Stanislav Šec přišel s kompromisním návrhem, aby se lidem umožnilo zdarma odevzdat dva krychlové metry suti. „To by vykrylo potřeby občanů a ztratila by se motivace firem pravidla zneužívat. Osobně si myslím, že černých skládek přibude. Méně movití občané se budou rozmýšlet, jestli něco mají zaplatit za to, že někde vyhodí stavební suť po rekonstrukci u nich doma,“ uvedl Šec.       

Radní pro ekonomiku David Šlouf (ODS) prohlásil, že obecně platí pravidlo, aby nějaká služba měla fungovat, nesmí být zdarma. „Potom dochází k jejímu zneužívání. Ta služba se opravdu zneužívala. Fyzické osoby na své občanky jako zaměstnanci stavebních firem svážejí stavební odpad do sběrných dvorů, který je firmám zaplacen jejich zákazníky.“

Dále Šlouf uvedl, že například při rekonstrukci toalety a koupelny může vzniknout kolem 700 kilogramů suti, jejíž uložení ve sběrném dvoře by přišlo na 1000 korun. Samotná rekonstrukce pak stojí třeba 100 tisíc korun. „Odvoz toho stavebního odpadu by tak stál odhadem jedno procento ceny té akce. Většina lidí bude ráda, že má kam tu suť odvézt, i když za to takovou cenu zaplatí. Taková akce se dělá jednou za mnoho let v těch nemovitostech,“ doplnil Šlouf.

Nakonec neprošel kompromisní návrh, zachovat pro občany možnost odevzdat bezplatně do sběrných dvorů dva kubíky stavebního odpadu ročně. Pro novelu vyhlášky, a tedy pro zpoplatnění, nakonec hlasovalo 25 přítomných zastupitelů, plus jeden další hlasoval prostřednictvím online přenosu. Proti bylo šest a čtyři se zdrželi.   

Hodnocení článku je 42 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky stavební suť, sběrný dvůr, vyhláška, novela vyhlášky, nakládání s odpady, Čistá Plzeň, zastupitelstvo, suť, odpad, ODS, Plzeň, Pavel Šindelář, Stanislav Šec, Lumír Aschenbrenner, Pavel Bosák, Jiří Lodr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za každý odložený kilogram stavební suti ve sběrných dvorech budou Plzeňané od roku 2022 platit 1,50 Kč  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.