Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Recyklované lavičky z betonu, demoliční suti a plastu jsou bytelnější a designově nápadité

Nové lavičky s příběhem by měly mít delší životnost a zároveň by měly sloužit jako zajímavý prvek. Jestli se to podařilo budou moci zhodnotit obyvatelé prvního plzeňského městského obvodu. Čtyři lavičky jsou před 34. základní školou, kterou navštěvuje bezmála 500 žáků. Lavičky doplňuje také odpadkový koš ze stejného materiálu.

Stavební odpad našel znovu své využití, a to v podobě městského mobiliáře. Lze říct, že každá lavička má svůj příběh a původ. „Prioritou je využití maximálního množství recyklovaných odpadů, úspora přírodních zdrojů, a tudíž i co nejnižší dopad na životní prostředí,“ vysvětlila záměr starostka prvního městského obvodu Helena Řežábová.

Když betonové prvky doslouží, neznamená to jejich odvoz na skládku. Naopak se znovu využijí pro výrobu další laviček. Jako sedáky slouží recyklované plastové desky.

„Lavičky mají jedinečný vzhled a strukturu, a to právě díky využití inertního materiálu. Je tím myšlena třeba drť z cihel, střešních tašek, betonu, keramiky a podobně. Podle zkušeností výrobců jsou lavičky velmi dobře odolné vůči klimatickým vlivům," doplnila mluvčí obvodu Miroslava Vejvodová. Za jednu recyklovanou lavičku zaplatil obvod deset tisíc korun. Jestli přibudou další ukáže až čas a zkušenosti.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Miroslava Vejvodová

Štítky Plzeň, mobiliář, lavičky, recyklace, MO Plzeň 1, design, Helena Řežábová, beton

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Recyklované lavičky z betonu, demoliční suti a plastu jsou bytelnější a designově nápadité  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.