Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Hejtmanství nabídne městu Sušice finanční podporu na provoz nemocnice zmítané problémy

Finanční podporu na provoz nemocnice nabídne Plzeňský kraj městu Sušice. Radní kroje rozhodli o uzavření memoranda, na základě kterého by hejtmanství poskytlo pomoc. Ve hře je ale i možnost převzetí a provozování nemocnice krajem. To by ale podle hejtmanky Ilony Mauritzové (ODS) neodpovídalo výsledkům říjnového referenda, v němž se obyvatelé města vyjadřovali k budoucnosti zdravotnického zařízení.  

„Takovéto rozhodnutí Rady kraje bylo přijato především proto, že nabídka Plzeňského kraje formou převzetí provozování nemocnice neodpovídá požadavkům, pro něž se vyslovili sušičtí občané v místním referendu. Plzeňský kraj nemůže v tuto chvíli takto závažnou okolnost nerespektovat a jsem toho názoru, že městu Sušice musí být dán prostor pro to, aby se pokusilo naplnit požadavky formulované místním referendem,“ říká hejtmanka Ilona Mauritzová.

Podle výsledků referenda by město mělo provozovat nemocnici v rozsahu lůžková interna, lůžková chirurgie, JIP, následná péče, ambulance, komplement (RTG, SONO, laboratoř), včetně pořízení CT přístroje.

„Finanční podporou Sušické nemocnice jistě přispějeme k její stabilizaci a zachování zdravotnické péče na Sušicku. Samozřejmě jsme ale v případě, že se městu nepodaří obsah referenda naplnit, i nadále připraveni provoz nemocnice převzít. Ale to za podmínek, které jsou možné, a to zejména s ohledem na majetkové, provozní a personální skutečnosti,“ dodala Ilona Mauritzová.

Připomněla, že Plzeňský kraj už v červnu 2021 nabízel městu Sušice jako druhou možnou variantu přímé převzetí provozování nemocnice, které by spočívalo v zachování stávajícího rozsahu péče, který je v nemocnici v současné době skutečně poskytován. Tento rozsah služeb však neodpovídá rozsahu definovaném výsledkem referenda. Jedná se zejména o problematickou možnost zajištění lůžkové chirurgie a pořízení nového CT přístroje. „Plzeňský kraj nemůže v současné situaci naplnění těchto požadavků garantovat,“ zopakovala hejtmanka.

„Jsem přesvědčena o tom, že nabídka Plzeňského kraje na převzetí nemocnice neobsahuje to, pro co se vyslovilo přes 90 procent hlasujících v místním referendu. Zastupitelstvo města Sušice se dne 1. listopadu 2021 vyslovilo pro variantu převzetí nemocnice Plzeňským krajem. Kraj si této důvěry velmi váží a je připraven o této variantě v budoucnu opět jednat,“ uzavřela Ilona Mauritzová.

Aktivisté upřednostňují provozování nemocnice městem

Provozování nemocnice Plzeňským krajem už v srpnu schválila městská rada. Aktivisté, opoziční zastupitelé a organizátoři referenda s tím ale nesouhlasí a upřednostňují provozování nemocnice městem. Na listopadovém jednání většina zastupitelů Sušice schválila variantu, aby o provozování nemocnice město jednalo s krajem. Listopadové usnesení zastupitelstva podle Jabuba Jandy z přípravného výboru referenda odporuje závaznému výsledku referenda. Minulý týden proto poslali aktivisté na ministerstvo vnitra podnět k uplatnění dozorových opatření. Chtějí, aby ministerstvo dohlédlo na to, že vedení města bude referendum dodržovat. Jsou přesvědčeni, že provozování nemocnice krajem, který předem říká, že nemůže zaručit celý rozsah požadované péče, referendu odporuje.

Lékařům Sušické nemocnice zmítané problémy dochází trpělivost, nebaví je čelit trestním oznámením

Nejasná situace panuje i nadále kolem fungování Sušické nemocnice, která je v majetku města. To chce jednat o jejím provozování s Plzeňským krajem, což schválilo i městské zastupitelstvo. Návrh podaný starostou Petrem Mottlem (ODS) ovšem...

„Nejdůležitější teď je, aby lidé ve vedení města skutečně našli chuť naplnit referendum a nemocnici zachránit,“ řekl Jakub Janda. Podle jeho názoru musí buď současný jednatel sehnat chybějící zdravotníky a nemocnici zas naplno rozjet, nebo když to nedokáže, mělo by ho město vyměnit. O tom, že je možné zčásti nefungující nemocnici zase plně zprovoznit, podle Jandy přesvědčili předchozí jednatelé. Za jejich vedení nemocnice od září 2019 během čtvrt roku sehnala lékaře a opět otevřela lůžkovou internu, chirurgii a JIP, které byly předtím kvůli nedostatku personálu uzavřeny. Jednatele ale loni v září nečekaně odvolala rada města.

Rozhodnutí kraje o finanční pomoci vítá i sušický starosta Petr Mottl, řešení situace s nemocnicí to ale podle něj jen odkládá. Původně doufal, že od ledna by nemocnici, kam dalo město od září 2019 přes 90 milionů korun ze svého rozpočtu, bude provozovat kraj. Je přesvědčen, že ministerstvo, pokud se bude zabývat podnětem aktivistů ohledně dodržování výsledků referenda, dá zapravdu vedení radnice a potvrdí že v souladu se závěry referenda aktivně podporuje zdravotní péči. „Už mám i ohlasy řady starostů tady z okolí, kteří podporují, aby nemocnici provozoval kraj,“ dodal Mottl.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Sušická nemocnice, dotace, radní Plzeňského kraje, pomoc, referendum, Sušice, nemocnice, Plzeňský kraj, finanční podpora, Ilona Mauritzová, ODS, Jakub Janda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hejtmanství nabídne městu Sušice finanční podporu na provoz nemocnice zmítané problémy  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.