Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Plány na projekt skiareálu v Železné Rudě se komplikují, ministerstvo nesouhlasí s pronájem pozemků

Projekt skiareálu na Samotách, o jehož vybudování se deset let snaží investiční a developerská firma Trigema s městem Železná Ruda, opětovně pozastavilo ministerstvo životního prostředí (MŽP). Nesouhlasí s pronájmem pozemků, které Trigema potřebuje k vybudování lanovky, jež by proti současné byla o 250 metrů delší. Město i investor se podle něj proti verdiktu MŽP odvolají.

„Máme v ruce 14 dní staré stanovisko MŽP, které opětovně zamítlo pronájem pozemku o ploše necelý hektar," řekl starosta Železné rudy Filip Smola (ČSSD). Pozemek patří Národnímu parku Šumava. Město ho původně chtělo směnit a nabízelo parku jiné pozemky, až desetinásobně větší, ale neuspělo. „Přestože se nám ho podařilo v rámci zonace NP Šumava dát do arondace, což je nejméně chráněná zóna parku, v níž je možné provádět hospodářskou činnost. Pokud se má Železná Ruda rozvíjet, tak tohle je největší projekt zhruba za 700 milionů korun, který by jí pomohl," podotkl Smola.

Trigema má od roku 2018 stavební povolení na krátkou variantu nového, neprodlouženého vleku. „Ale aby měl areál ekonomický smysl a celoroční využití, tak je ho třeba propojit s takzvanou dálnicí, nejvíc vytíženou turistickou silnicí na Šumavě, která propojuje Železnorudsko s Modravou, a hned za ní je jezero Laka, Polom a Prášily. Areál chce fungovat celoročně pro kola, s lanovým centrem, bobovou dráhou a dalším. Byl by to obrovský zaměstnavatel," uvažuje Smola. Krátká varianta by sloužila jen pro zimní sezonu.

Pokud Trigema nebude mít pozemek v majetku nebo dlouhodobém pronájmu, nemůže požádat o stavební povolení na delší sjezdovku. „Investor má vše připravené. Cena delší varianty je jen nepatrně vyšší než u krátké," konstatoval Smola. Trigema už většinu pozemků pod sjezdovkou a vlekem odkoupila a s dalšími vlastníky a městem má nájemní smlouvy.

Vznik skiareálu kvitoval i ministr

Železnorudský starosta také připomněl, že odstupující ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO), který byl na Samotách čtyřikrát, se o nový areál velmi snažil. Šéf NP Šumava Pavel Hubený nedávno novinářům řekl, že prodloužení svahu na Samotách je v územním plánu Železné Rudy od roku 2011 a je na něj vydaná výjimka na zvláště chráněné druhy.

Problém ale byl, že to nešlo vyřešit majetkoprávně. Nakonec jsme zatím zvolili cestu, která je normální v Krkonošském národním parku, tedy že se tam dá komerční pronájem a pacht bude vybírat stát," řekl. NP Šumava byl dohodnutý s investorem a městem, ale potřeboval souhlas ministerstev životního prostředí a financí, protože jde o více než osmiletý pronájem.

Skipasy zdražují největší šumavská lyžařská střediska v Plzeňském kraji až o 15 procent

Zdražení skipasů od 10 do 15 procent se nevyhnou ani největší šumavská lyžařská střediska na území Plzeňského kraje. Důvodem jsou především vyšší ceny energií. Při nákupu skipasů jak už online přes e-shop nebo fyzicky na pokladnách se budou...

S projektem od začátku souhlasí oba největší lyžařské areály v oblasti. Předpokládané náklady 700 milionů korun zahrnují novou restauraci, parkoviště a služby, které chybějí. „Železnorudské údolí je nějaký celek. A čím bude lépe vybavené, tím se budeme mít všichni dohromady lépe. Lyžař začne příjemným prostředím na Samotách. Tam se naučí lyžovat a pak přijde k nám," popisuje Vladimír Kasík, ředitel největšího areálu Ski&Bike Špičák. Podle něj se musí nabídka lyžování v oblasti rozšířit, aby tam zůstávali návštěvníci na delší dobu. „Určitě to Železné Rudě přitáhne nové návštěvníky, protože je bude zajímat, co tam vzniklo. Do jaké míry to bude lyžařsky zajímavé, to ukáže, co tam nakonec vznikne a jak to bude provozované," uvedl Ladislav Zísler, který provozuje areál Nad Nádražím - Belveder, druhý největší v oblasti. Všechny areály by měly společný skipas.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto lyzovani.spicak.cz

Štítky lyžařská střediska, hory, skiareál, lyžování, zima, turisté, projekt, Železná Ruda, Samoty, Trigema, životní prostředí, pozemek, Ministerstvo životního prostředí České republiky, Trigema a.s., Národní park Šumava, ČSSD, Richard Brabec, Pavel Hubený, ANO 2

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plány na projekt skiareálu v Železné Rudě se komplikují, ministerstvo nesouhlasí s pronájem pozemků  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.