Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Skipasy zdražují největší šumavská lyžařská střediska v Plzeňském kraji až o 15 procent

Zdražení skipasů od 10 do 15 procent se nevyhnou ani největší šumavská lyžařská střediska na území Plzeňského kraje. Důvodem jsou především vyšší ceny energií. Při nákupu skipasů jak už online přes e-shop nebo fyzicky na pokladnách se budou lyžaři ve všech areálech prokazovat platným očkováním, nebo dokladem o prodělání nemoci covid-19 v posledním půl roce.

Největší horské středisko Plzeňského kraje Ski&Bike Špičák investovalo do nastávající zimní sezony přes tři miliony korun. „Pořídili jsme novou techniku jako čtyřkolku nebo malý bagr, který využíváme při stavbě tratí v bikeparku nebo i pro úpravu sjezdovek. Zároveň jsme se soustředili hlavně na potřebnou údržbu lanovky, vleků, roleb a zasněžovací techniky. Po výpadku loňské zimy i přes částečné kompenzace ze strany státu prostě navíc finance nebyly,“ uvedl ředitel Ski&Bike Špičák Vladimír Kasík. Areál vylepšil nabídku občerstvení a má nové ekologické toalety na vrcholu.

Ski&Bike Špičák musel stejně jako prakticky všechna další české střediska zareagovat mimo inflaci především na růst vstupních nákladů, například energií a mezd zaměstnanců. „Cena skipasů tak meziročně stoupla o 10 procent, přičemž ale tento nárůst kompenzujeme o polovinu těm, co si jej zakoupí online v našem e-shopu,“ říká Kasík. „Zdražení se pak vůbec nedotkne těch, co si loni zakoupili celoroční jízdenku na lanovku/vleky a nechtěli vrátit peníze. Těm jsme automaticky prodloužili platnost na další celý rok včetně léta 2022. Odhadem jde o přibližně 800 lidí,“ dodal Kasík.   

Celodenní skipas pro dospělého v hlavní sezoně nyní vyjde ve Ski&Bike Špičák na 750 korun u kasy. Při nákupu online na 712 korun. Dítě do 14 let platí 530 Kč, mládež do 18 let 655 Kč, děti do 6 let lyžují za 20 Kč. Rodinná jízdenka čítající dva dospělé a neomezený počet vlastních dětí stojí 1795 korun. Návštěvníci si také v řádu několika desetikorun připlatí za lyžování v rámci tzv. TOP sezony od 25.12. do 2.1.

Špičák i tak nadále zůstává jedním z cenově nejpřijatelnějších TOP 10 lyžařských areálů v ČR, nabízející přepravu vícemístnou lanovkou. V sousedním lyžařském středisku Velký Javor v Bavorsku stojí celodenní jízdenka v přepočtu 908 Kč. Na Lipně na Šumavě přijde celodenní jízdenka na 1090 korun a na krušnohorském Klínovci 920 Kč.  

Zdražuje i areál Nad Nádražím/Belveder 

Co do délky sjezdovek a přepravní kapacity vleků druhé největší lyžařské středisko v oblasti Železnorudska i Plzeňského kraje - propojené areály Nad Nádražím a Belveder, vstupuje pod stejným provozovatelem už do šesté společné zimní sezony. Dohromady má 3,5 kilometru sjezdovek. „Loňská vlastně žádná nebyla, takže jsme se v přípravách na tu stávající soustředili především na nutnou údržbu obou areálu a techniky,“ říká plzeňský podnikatel Ladislav Zísler, který areál Nad Nádražím-Belveder provozuje.  

Bezinfekčnost coby nutnou podmínku vstupu na vleky a lyžování se tady bude prokazovat při nákupu skipasů u všech kas střediska jak na straně svahů Belvederu, tak Nad Nádražím. Zdejší systém odbavení zatím online nákupy neumožňuje. „Chtěl bych už proto takto dopředu lyžaře poprosit, aby měli potřebné doklady připraveny před tím, než přistoupí k nákupnímu okénku u kasy. Jde především o jejich komfort a zkrácení času nákupu skipasu,“ apeluje na návštěvníky už takto v předstihu Ladislav Zísler.

U nás sezonu nijak na vedlejší nebo hlavní cenově nedělíme. Lyžaři zaplatí stejné peníze od startu zimní sezony do jejího konce. Letos jsme kvůli enormnímu zdražení energií, zohlednění mzdových nákladů a dalším vlivům na naše náklady, zvýšili ceny všech skipasů o 15 procent,“ vysvětluje Zísler. Prakticky celou klientelu zde tvoří tuzemští návštěvníci.     

Celodenní skipas pro dospělého stojí Nad Nádražím/Belvederu 650 korun. Děti do 14 let a důchodci od 65 do 69 let zaplatí 480 korun a senioři od 70 let tady lyžují za korunu. Celodenní rodinný skipas (2 dospělí a 2 děti) tu přijde na 1840 korun. Lyžaři si i tady mohou zakoupit společný skipas využitelný v nedalekém Ski&Bike Špičák, kam navíc mohou dojet i jednu zastávku vlakem. Středisko je navíc od nádraží vzdálené desítky (Nad Nádražím) a cca tři sta metrů (Ski&Bike Špičák). Ceny společného skipasu kopírují ty ze Špičáku.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš

Štítky Špičák, Ski&Bike Špičák, zimní sezóna, skipas, Nad Nádražím, Belveder, lanovka, turistický ruch, Šumava, lyže, skipasy, lyžařské středisko, Plzeňský kraj, energie, Česko, Bavorsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Skipasy zdražují největší šumavská lyžařská střediska v Plzeňském kraji až o 15 procent  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.