Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Koalice v Plzeňském kraji považuje za svůj dosud největší úspěch zvládnutí koronavirové pandemie

Krajská koalice v Plzeňském kraji, který už rok vedou zástupci ODS, TOP 09, STAN a Pirátů, považuje za svůj největší dosavadní úspěch zvládnutí pandemie koronaviru. Ani v době útlumu ekonomiky nepřiškrtila podporu obcí, která je podle krajských radních nejvyšší ze všech krajů ČR. Pokračuje v investicích do silnic a modernizace nemocnic. Spolupráci i vzájemnou komunikaci si chválí.

Opozice v zastupitelstvu naopak nevidí žádné velké zlepšení ve fungování kraje, ale ani zhoršení, úspěch v boji s pandemií uznává. Podle opozičního ANO se koaliční strany v kraji snažily svými činy co nejvíce podpořit úspěch v republikových volbách, po nichž ovládnou čelní pozice ve státě stejné strany navíc ještě s KDU-ČSL. 

"Určitě jsme byli vzorem pro celostátní politiku, protože v našem kraji to začalo, v jiných se to nepovedlo. Tady jsme se uměli domluvit, s tím nikdo nepočítal. Na spoustu věcí máme společný pohled," uvedl náměstek hejtmanky Marek Ženíšek (TOP 09). Díky hejtmance Iloně Mauritzové (ODS), která má v gesci zdravotnictví, "zvládl kraj pandemii tam, kde ji mohl řídit a být aktivní, bezvadně", řekl. Na jednáních rady byla vždy tématem číslo jedna.

"Spolupráce v radě funguje velice dobře. A celá situace na jaře kolem covidu nás stmelila a dokážeme fungovat napříč gescemi velmi silně. Z reality jsem příjemně překvapen. Zásadní konflikt zatím nebyl," řekl náměstek hejtmanky Rudolf Špoták (Piráti). Podle něj se koalici už podařilo prosadit řadu dobrých věcí napříč oblastmi. "Dokázali jsme třeba silně propojit sociální a zdravotnické gesce. Sociální zařízení tak úzce spolupracují s krajskými nemocnicemi," řekl.

Kraj posiluje život na venkově

"Spolupráce všech koaličních stran je korektní a věcná, na zásadních věcech se vždy dokážeme shodnout," řekl náměstek hejtmanky Rudolf Salvetr (ODS). "Paní hejtmanka odvedla za rok bezesporu obrovský kus práce na epidemii, připravil se jiný model fungování nemocnic a z modelu řízení zmizí nadbytečný zdravotnický holding. Shoda je také na tom, že se má udržet spolkový, kulturní a sportovní život v obcích, což považuji za důležité, aby se lidé vrátili k normálnímu životu," uvedl. Jako šéf krajského sdružení měst a obcí uvedl, že se podporu života na venkově daří posilovat. Peníze do malých vesnic, které nedosáhnou na jiné dotace, jdou z kraje podle Ženíška stále v co největší míře.

"Pořád jsme krajem, který dává nejvíce peněz do regionálního rozvoje i do vodovodů a kanalizací i na mnoho dalších projektů v obcích. Máme spoustu malinkých vesnic a chceme všechny tyto programy zachovat," konstatoval náměstek hejtmanky Pavel Čížek (STAN). Chválí i spolupráci se starosty. Obce třeba připravují průtahy a obchvaty, vyřeší vlastnické vztahy, inženýrské sítě a projekt až k územnímu rozhodnutí. "Takže máme dostatek projektů, abychom včas reagovali, když se někde objeví peníze," řekl.

"Základní body jsme zvládli během prvního roku," řekl Ženíšek. Povedlo se zrušit zdravotnický holding, západní obchvat Plzně, největší stavba v historii kraje, pokračuje podle plánu, zlepšila se kvalita dopravy. "Také v přípravě nové regionální galerie jedeme dál. Čekáme na nového ministra kultury, abychom s ním hned zahájili jednání," zdůraznil. Právě galerie je příkladem kompromisu, protože STAN s Piráty ji nechtěly. "V koaliční smlouvě máme, že musíme sehnat 40 procent mimo zdroje kraje a pak se může stavět. Jsme přesvědčeni, že je seženeme," uvedl.

Kraj se věnuje modernizaci nemocnic, i v souvislosti s pandemickou krizí. "Podařilo se získat peníze na vybavení, budou pokračovat úpravy a dostavby, hlavně v Rokycanech a Klatovech, na něž kraj také shání peníze z EU," řekl Ženíšek.

Podle Čížka byl prvotní letošní rozpočet, třeba v dopravě, velice úsporný. Ale díky vyšším daňovým příjmům i penězům z EU a od státu se nakonec investice zvyšovaly. Rozpočet na příští rok vypadá podle Špotáka dobře a mohl by se vrátit na úroveň roku 2020. Salvetr dodal, že výdaje ale zvýší inflace a prudké zdražování stavebních materiálů.

Opoziční zastupitelé zaujali neutrální stanovisko

Opozice se podle Ženíška i Salvetra se chová korektně a racionálně. "Vnímáme to (co předvedlo za rok vedení kraje) neutrálně. Nám se zdá, že jim šlo hlavně o to, aby si pomohli do celostátních voleb. Z našeho pohledu se spojili, aby mohli dělat kampaň, aby byli vidět a že jim to nějakým způsobem funguje. Oproti minulému období nevidím žádné velké zlepšení, víceméně se jede ve stejných kolejích," řekl předseda zastupitelského klubu opozičního ANO a šéf kontrolního výboru kraje Petr Vanka. Podle něj se fungování kraje ani výrazněji nezhoršuje.

Podle Vanky se dávají peníze do rozvojových projektů a většinou smysluplných věcí, které kraj potřebuje. "Spolupráce s obcemi funguje," řekl. Vize, které si "vládnoucí" strany sepsaly do koaliční smlouvy, se zatím naplňují. "Asi se vše nepodaří. Je otázkou, zda budou peníze, nebo ne. Žádná krajem spravovaná oblast nestrádala. Peníze neutíkají," uvedl. Peníze na pandemii kraj po počátečním chaosu podle ANO vydává systémově a průhledně. Opozice dostává téměř veškeré dokumenty, ale jsou věci, o něž si musí říct. Vanku mrzí, že opozice ještě neviděla ani jednu položku z rozpočtu na rok 2022. "Přestože už tři roky říkáme, že jsme klidně ochotni se na něm spolupodílet," dodal.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky Krajský úřad Plzeňského kraje, náměstci hejtmanky, předsedové výborů, koalice, opozice, krajská koalice, Marek Ženíšek, peníze, pandemie, Plzeňský kraj, ODS, Česká pirátská strana, Starostové a nezávislí, nemocnice, TOP 09, pandemie covidu-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Koalice v Plzeňském kraji považuje za svůj dosud největší úspěch zvládnutí koronavirové pandemie  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.