Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Požár komína může mít fatální následky, dbejte na kontroly a případný požár nehaste vodou

Mnozí lidé ve snaze ušetřit hází pravidelné revize a čištění komína za hlavu. Toto uvažování je ale může ve výsledku přijít pěkně draho. Kromě pokuty si koledují o závažný požár, který jim může vzít střechu nad hlavou nebo dokonce i život. Na Silvestra loňského roku na to doplatil starší muž z Plzně, kterého vytáhli sousedé z objektu plného kouře. Přivolaní záchranáři mu už nedokázali pomoci. Vyšetřovatelé později uvedli, že příčinou požáru byl právě poškozený komín.

Co může uživatel sám kontrolovat:

  • Stav topidla a kouřovodu – zda nejsou propálené, není popraskané zdivo a vydrolené spáry.
  • Zda se v blízkosti topidla a kouřovodu nenachází hořlavé předměty.
  • Zda je přívodní elektroinstalace ke kotli nepoškozená.
  • Stav komínových dvířek a jejich uzávěrů.

Hasiči na západě Čech už vyjížděli k minimálně čtyřem případům, kdy došlo k požáru komína. Špatná nebo žádná údržba v kombinaci s nevhodným palivem může natropit obrovské škody. Při nesprávném provozu se na vnitřní straně komínové vložky může velmi rychle utvořit povlak mastných sazí. Zanesený komín vede ke špatnému tahu a odvodu spalin. Roste také nebezpečí vznícení sazí. Dalším problémem jsou praskliny v komínovém plášti, které mohou vést k následnému požáru uvnitř domu, třeba na půdě.

„V lepším případě hasiči zlikvidují požár, pročistí komín a po kontrole odbornou osobou je možné komín dál používat. V tom horším a také častějším případě dochází k popraskání komínového tělesa, které má za následek únik zplodin hoření do obytných prostorů a také přenos tepla s následným rozšířením požáru do obytných prostorů. Obojí nejen se škodou, ale právě s ohrožením zdraví či života,“ říká mluvčí karlovarských krajských hasičů Martin Kasal.

Popraskaný komín stál život postaršího muže z Plzně – Skvrňan, který se nadýchal zplodin. Tragická událost se odehrála loni na Silvestra. Jedna z kolemjdoucích si všimla kouře, který stoupal z okna rodinného domu. Okamžitě zalarmovala záchranáře i sousedy, kteří muže vytáhli ven a poskytli mu první pomoc. Oživit se ho však už nepodařilo.

Do komína nikdy nelijte vodu!

Když už k požáru komína dojde, nechte kbelík s vodou stát stranou. Voda nalitá do rozpáleného krbu se okamžitě změní v páru, která se v komínovém průduchu rozpíná a jelikož nemá kudy uniknout, může dojít k popraskání zdiva či dokonce k výbuchu. Nejčastěji se komín hasí suchým pískem. Ale ani to není bez nebezpečí. Pokud budou při požáru otevřená komínová dvířka, hrozí sesuv hořících sazí, které se mohou dostat do místnosti. Na střeše zase hrozí popálení od létajících jisker.


Při práci na střeše zase hrozí riziko úrazu popálení od vylétávajících jisker, foto: HZS Pardubického kraje

Každý rok se hasiči setkávají s nesprávným hašením hořícího komína. Jako příklad uvádějí plzeňští hasiči zkušenost od jejich kolegů z východních Čech. Čtyři jednotky hasičů vyjížděly před pár dny k požáru rodinného domu na Chrudimsku. „Po příjezdu hasičů již nevycházely z komínového tělesa plameny. Hasiči uzavřeli přívod vzduchu do topidla v obytné části a po vychladnutí vybrali saze. Jenže manželský pár udělal velkou chybu. Požár komínu totiž muž hasil vodou. A tak se stalo, že jim komínové těleso popraskalo. Naštěstí při použití vody na likvidaci požáru nedošlo k žádnému zranění,“ popsali hasiči.

Jenže to nebylo všechno. Manželé navíc nebyli schopni doložit doklad o kontrole, čištění a revizi komína. Ve výsledku tak museli ještě zaplatit pokutu.

Komín nechte prohlédnout 2x do roka

Pravidelné čištění a kontrola technického stavu komína jsou naprosto zásadní. Odborníci doporučují kontrolu dvakrát do roka. Před začátkem a po skončení topné sezony. Jednorázová revize komínů vyjde přibližně na 1,5 až 2,5 tisíce korun. Kontroly, které je nutné provádět alespoň jednou ročně, stojí od 500 do jednoho tisíce korun. Tato investice se v porovnání s výší pokut za zanedbání povinnosti rozhodně vyplatí. „Pokud dojde k požáru od komínového tělesa, které nebylo pravidelně kontrolováno a čištěno, může být s majitelem objektu zahájeno správní řízení, kde fyzickým osobám hrozí pokuta do výše 25 tisíc korun, právnickým a podnikajícím fyzickým osobám do výše 250 tisíc korun", dodávají hasiči.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS Královéhradeckého kraje

Štítky požár, komín, prevence, hasiči, revize, zima, silvestr, Plzeň, střecha, Česko, Martin Kasal

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Požár komína může mít fatální následky, dbejte na kontroly a případný požár nehaste vodou  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.