Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Škodováci expedovali z výrobní haly na obřím podvalníku těleso čpavkového reaktoru. Míří z Plzně do Litvínova

Těleso čpavkového reaktoru R-201 právě expedovala na obřím podvalníku čítajícím 18 náprav ze své reaktorové haly v Plzni společnost Škoda JS. Jedná se o objemný a technologicky velmi náročný díl. Reaktor míří do společnosti Unipetrol v Litvínově, kam ŠKODA JS již v listopadu roku 2005 dodala čpavkový reaktor R-101. Práce na celé zakázce trvaly 1,5 roku.

„Zařízení slouží k výrobě čpavku v chemických provozech. Těleso čpavkového reaktoru představuje silnostěnný plášť z kované žáropevné oceli odolné proti stlačenému vodíku o průměru dva metry s celkovou výškou necelých 22 metrů včetně podstavce. Stěny pláště jsou svařené z kovaných kroužků s konečnou tloušťkou stěny vice než 120 mm,“ popsal nový škodovácký reaktor mluvčí společnosti Jan Stolár.

V prázdném stavu bez vnitřní vestavby váží těleso čpavkového R-201 téměř 160 tun a zvládne nejvyšší dovolený přetlak téměř 32MPa. Rozsah dovolených teplot činí od - 10°C do nejvyšší dovolené teploty 220°C. Celkový objem tělesa čpavkového reaktoru R-201 je cca 44 krychlových metrů. Víko o tloušťce stěny 450 mm je zatěsněno kovovými těsnícími kroužky v rámci Bredtschneidrova samotěsnícího uzávěru.

„Expedovaný čpavkový reaktor R-201 opět potvrzuje, že ŠKODA JS kromě klíčové orientace na dodávky služeb a zařízení pro jaderný průmysl disponuje dostatečným know-how a výrobními prostředky pro dodávky služeb a výrobků pro segment Oil&Gas. Kooperaci založenou na špičkové technologii a kvalitě nabízí také společnostem z dalších odvětví,“ konstatoval Stolár. Letos uplynulo 65 let od zrodu prvního pracoviště zaměřeného na jadernou energetiku, v jehož tradici dnešní ŠKODA JS pokračuje.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Škoda JS

Štítky reaktor, Škoda JS, expedice, Unipetrol, jaderné strojírenství, Plzeň, Litvínov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Škodováci expedovali z výrobní haly na obřím podvalníku těleso čpavkového reaktoru. Míří z Plzně do Litvínova  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.