Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Mladí orli z Plzeňského kraje se rozletěli do světa, uzdravený Pařátek zůstává v zemích na severu

Do světa se rozletěla známá mláďata orlů mořských, která pochází z hnízd na území Plzeňského kraje. Ornitologové mladé a kroužkované orly pozorovali na různých lokalitách, kde našli nový domov. V zemích na severu také dlouhodobě pobývá proslulý orel Pařátek. Ten dostal po úrazu na záda batůžek s vysílačkou, která hlásí každý jeho pohyb.

Ještě jako nevzletné mládě kroužkovali v květnu 2018 ještě spolu s jedním sourozencem orly mořské členové Dobrovolného ekologického spolku - ochrana ptactva (DESOP) na hnízdě ve špici obrovského smrku. Ten se nachází v rozsáhlém lesním komplexu nedaleko od Starého Sedliště na Tachovsku.

„Právě teď tohoto námi kroužkovaného orla vyfotografoval kolega ornitolog, fotograf Jan Ševčík. Dravec byl ve skupině dalších orlů na rybníku Starý Hospodář nedaleko obce Lutová – Chlum u Třeboně v Jihočeském kraji,“ uvedl šéf spolku Karel Makoň.  

Další zpětné hlášení orla mořského z Plzeňského kraje přišlo aktuálně z další kroužkovací stanice na jihu Čech. „Letošní mládě jsme kroužkovali na hnízdě jako nevzletné tentokrát 8. května v lesním komplexu kousek od Merklína na jižním Plzeňsku. Na hnízdě byla tehdy opět dvě v tu dobu už poměrně velká mláďata. Podle odečítacích kroužků bylo teď jedno z nich pozorováno ornitologem Lukášem Hamáčkem dne 24. října na rybníku Rožmberk u Třeboně," řekl Makoň. 

Pařátek odletěl na sever a domů se nevrací

Zatímco mladí orli našli nový domov na březích jihočeských rybníků, o něco dál si doletěl samec orla mořského, který dostal jméno Pařátek. Mladý orel, vyvedený v roce 2019, byl na podzim odchycen s poraněným levým okem. Měl problém s orientací a patologický nález na rohovce levého oka. Téhož dne putoval Záchranné stanice živočichů Plzeň. Tam si bohužel dravec přivodil při manipulaci nešťastnou náhodou nepříjemnou frakturu pravého stojáku.

„Kost praskla u těla v horní části směrem ke stehenní kosti. Proto také 10. listopadu proběhla unikátní operace fraktury. O měsíc později jsme se pak s veterinářem Petrem Böhmem dohodli, že orla i s „železem“ v noze přece jen vypustíme zpět do volné přírody. Abychom však měli jistotu, že pták nemá žádné problémy, byl před vypuštěním vybaven speciální vysílačkou,“ řekl šéf záchranné stanice Karel Makoň. Orla vypustili v prosinci 2019 v lokalitě Tisová  na Tachovsku u Modrého rybníka. Odtud se orel vypravil na delší cestu na sever a domů do Česka se zatím nevrátil.  

„Od ledna 2021 se zdržuje na polsko-běloruské hranici. Občas si zaletí na Ukrajinu, občas do Litvy. Naposledy se nám díky vysílačce hlásil z Polska z rozsáhlé rybniční oblasti pod městem Siedlce,“ uvedl Karel Makoň s tím, že se Pařátkovi určitě dobře daří.

Ohodnoť článek

Foto Jan Ševčík + DESOP / Karel Makoň, Bohumil Mášek,

Štítky orel mořský, kroužkování, dravci, ornitologie, DESOP, Pařátek, Plzeňský kraj, hnízdo, rybník, okres Tachov, Česko, Staré Sedliště, Polsko, Ukrajina, Jihočeský kraj, Litva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mladí orli z Plzeňského kraje se rozletěli do světa, uzdravený Pařátek zůstává v zemích na severu  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.