Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Zadržet vodu v krajině pomáhají nově budované tůně, přes 40 jich vzniklo v Brdech

Na tůně s plochou do 300 metrů čtvrtečních narazí návštěvníci Brd na Padrťských pláních nebo u Strašic. Malé vodní plochy po krajině chráněné krajinné oblasti rozmisťují lesníci Vojenských lesů a statků ČR (VLS). Účel je prostý. Tůně pomáhají zadržet vodu v krajině a vytváří podmínky pro život rostlin i živočichů. Během čtyř let jich v CHKO Brdy vzniklo 42.

Zámeček Tři trubky v Brdech pamatuje prezidenty Masaryka i Beneše, teď tam vzniká informační centrum

Stavbu Domu přírody Brd zhruba za 85 milionů korun zahájily Vojenské lesy a statky ČR (VLS). Návštěvnické a informační centrum vznikne v areálu loveckého zámečku Tři trubky u Strašic na Rokycansku, který je kulturní památkou. V minulosti na zámku...

Budování tůní je součásti programu Živá voda, který podporuje ministerstvo životního prostředí. Za cíl si klade zadržet vodu v krajině v době klimatických změn. V Brdech lesníci VLS ve spolupráci se správou chráněné krajinné oblasti každoročně vyhloubí několik tůní. Jde o malé vodní plochy do 300 metrů čtverečních.

„Je to vlastně jednouchý způsob, jak vytvořit malou vodní plochu v místech, která jsou zamokřená, mají vysokou hladinu spodní vody či jsou v místech s nepropustným podložím, jež zadržuje srážky. Je to vlastně taková díra v zemi s různou hloubkou vody a různým stupněm zazemnění. To je přirozený proces, kdy se tůň vlivem svého stáří mění v bažinku a opět v zamokřenou plochu, tím, jak zarůstá vegetací a ztrácí se volná vodní hladina. Hladina vody kolísá v tůni během roku v závislosti na srážkách,“ vysvětluje ředitel brdské divize VLS David Novotný.


Vojenské lesy a statky ČR vybudovaly za čtyři roky v plzeňské i středočeské části Brd 42 malých vodních ploch

Budování a údržba tůní vyjde VLS ročně na statisíce korun. Vůbec první vyhloubili pracovníci lesů v roce 2018 na Hrachovištích na lesní správě Jince, o rok později vznikly tři na Padrťských pláních a tři na lesní správě Strašice. „Loni pak vyrostla čtveřice vodních ploch na jineckých Baštinách, dvě na Pource na Nepomuku a osm opět na Padrtích. Letos k nim přibilo čtrnáct tůní na lesních správách Obecnice a Mirošov,“ vyjmenoval mluvčí VLS Jan Sotona. Celkové náklady za čtyři roky dosáhly částky 700 tisíc korun.

„Na loukách u Padrťských rybníků v první zóně CHKO došlo díky tvorbě tůní, vymělčení a meandraci odvodňovacího příkopu ke zpomalení odtoku vody a vytvoření nových biotopů pro obojživelníky. Tůně také zadržují vodu v krajině a jsou malými mikrobiotopy pro mokřadní byliny a vodní živočichy,“ hodnotí Sotona pozitivní dopady vzniku malých vodních ploch.

Řada měst a obcí se snaží zvýšit kapacitu podzemních zdrojů vodu. Rokycany, Strašice, Mirošov a Kamenný Újezd letos v Brdech zhruba za 17 milionů korun rozšířily vrty a opravily drenáže, které odvádějí vodu do studen. Obce také přestaly odebírat vodu z Padrťských rybníků kvůli špatné kvalitě. Povrchová voda míří do obcí ještě z Třítrubeckého potoka.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Vojenské lesy a statky ČR

Štítky ekologie, příroda, životní prostředí, voda, zadržování vody, Brdy, tůně, vodstvo, chráněná krajinná oblast, Strašice, Česko, CHKO Brdy, Ministerstvo životního prostředí České republiky, David Novotný, Mirošov, Padrťský rybník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Zadržet vodu v krajině pomáhají nově budované tůně, přes 40 jich vzniklo v Brdech  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.