Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Spolek přestavěl zdevastovaný teletník na mezigenerační centrum a mikrojesle

Zchátralý teletník se proměnil na mezigenerační a volnočasové centrum. Jedná se o jediné zařízení svého druhu na severu Plzeňska. Unikátní jsou také takzvané mikrojesle určené jsou pro děti ve věku od půl roku do tří let. Rekonstrukce prostor trvala dva roky a vše se podařilo díky sponzorům a darům od tří desítek firem. Pomoc nabídli také řemeslníci i místní obyvatelé.

Projekt Vochomůrky založily před třemi lety dvě maminky na mateřské dovolené. Chtěly pořádat akce pro děti i pro dospělé. Chybělo jim však zázemí. Nejprve spolek působil v obecních prostorách. Díky podpoře z Evropského sociálního fondu se mohly zakladatelky posléze porozhlédnout po vlastním objektu. Lucie Boubelová a Lucie Klusoňová tedy začaly zjišťovat informace o opuštěných objektech v obci. Nakonec došly až k bývalému teletníku.

Objekt bývalého teletína byl v dezolátním stavu

Stavba byla ale v dezolátním stavu. Výměnou muselo projít vše od střechy až po okna. Jelikož měl navíc teletník do budoucna sloužit zejména dětem, bylo třeba se ohlížet i na specifické nároky jako bezpečnost či odolnost. Momentálně se podařila zrekonstruovat zhruba třetinu objektu.

V nových prostorách budeme pořádat úplně všechno, od výuky přes tábory, divadélka, besedy, čtení, kulturní akce, plánujeme kino a další," uvedla Boubelová. V budoucnu plánují v obnově teletníku pokračovat a zřídit tam malotřídní vesnickou školu a kulturní koutek s galerií, knihovnou a muzeem.

Jediné mikrojesle v Plzeňském kraji

Mikrojesle jsou určeny pro děti ve věku od půl roku do 3 let. Zaměřené jsou na pozvolné začleňování dětí do menšího kolektivu. Projekt je unikátní zejména tím, že mikrojesle jsou pro zaměstnané rodiče zcela zdarma. O děti pečuje chůva či zdravotní sestřička a typické jsou svou domácí atmosférou.

Ve školkách je 12 učitelek a kolem 60 lidí pracuje v centru na dohodu jako lektoři. „Tím, že se obec rozrostla, tak máme ve školce hodně dětí, a část jich chodí sem do dětských skupin," přiblížil Bohuslav Ebermann, starosta Vochova s 1100 obyvateli. Pokud spolek požádá o peníze na akci, tak jim obec přispěje, uvedla zastupitelka Drahoslava Vajnerová. Peníze na platy získaly jesle jako jedny z deseti v ČR z Evropského sociálního fondu.

Náklady na rekonstrukci pokryli sponzoři z 90 procent. Na zbytek poskytli půjčku členové spolku, jichž je registrovaných kolem 300. „S naším záměrem jsme oslovili výrobce stavebních materiálů, kteří s námi šli do sponzorství nebo do partnerství s minimální spoluúčastí. Firmy byly nadšené z našeho projektu," řekla druhá zakladatelka Lucie Klusoňová. Například firma Rigips poskytla veškerý materiál za symbolickou korunu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Rigips

Štítky Vochov, mikrojesle, mezigenerační centrum, děti, škola, Plzeňský kraj, projekt, Evropský sociální fond, Bohuslav Ebermann, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Spolek přestavěl zdevastovaný teletník na mezigenerační centrum a mikrojesle  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.