Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Končí holding Nemocnice Plzeňského kraje, sloučí se s Klatovskou nemocnicí

Snížení provozních nákladů, posílení investic do modernizace a nákupu nových přístrojů. To je nová strategie Plzeňského kraje v řízení krajských nemocnic. Prvním krokem bude zrušení servisní organizace Nemocnice Plzeňského kraje, a.s., která se od ledna příštího roku sloučí s Klatovskou nemocnicí. Druhým podstatným krokem bude nákup přístrojového vybavení za 438 milionů korun.

„Přestože byla činnost společnosti Nemocnice Plzeňského kraje, a.s. během své desetileté existence v určitých směrech přínosná, nepodařilo se naplnit veškeré její cíle. Ukazuje se, že je žádoucí vytyčit nový reálný cíl, k němuž musí řízení nemocnic směřovat. Žádnou nemocnici nebudeme privatizovat ani pronajímat, chceme v nich naopak nastavit a rozvíjet standardní evropskou péči," vysvětlila hejtmanka Ilona Mauritzová (ODS).

Kromě Klatov vlastní kraj akutní nemocnice v Rokycanech, Domažlicích a Stodu a léčebny dlouhodobě nemocných v Horažďovicích a Plané.

Zrušením administrativní organizace Nemocnice Plzeňského kraje ušetří zhruba deset milionů korun ročně. Její funkci nahradí Centrum sdílených služeb, které vznikne přímo pod Klatovskou nemocnicí. Sedm zaměstnanců bude šesti krajským nemocnicím zprostředkovávat služby, jako je například jednání se zdravotními pojišťovnami. Dále se budou podílet na přípravě projektů, pomohou s propagací a v neposlední řadě se bude zabývat otázkou zajištění kybernetické bezpečnosti.

Největší krajská nemocnice v Klatovech bude podle hejtmanky zajišťovat jednotné řízení a společnou politiku šesti nemocnic. Každé zůstane právní subjektivita, ředitel a vedení, které ale budou odpovědni řediteli a představenstvu akciové společnosti Klatovská nemocnice. Od začátku holdingového řízení, tedy od roku 2010, poskytl Plzeňský kraj svým nemocnicím na zajištění provozu lůžek, tedy na takzvanou službu obecného hospodářského zájmu (SOHZ) celkem 2,5 miliardy korun. Nejvíce to bylo podle hejtmanky v roce 2017, a to 309 milionů korun.

„V dalších letech se částka snižovala. V posledních dvou činila 240 milionů korun na každý rok. Letos to bude 200 milionů korun a možná se to ani nevyčerpá. A pro NPK bylo v rozpočtu schváleno 17,8 milionu. Příští rok máme v rozpočtu 'jen' 160 milionů včetně nákladů na Centrum sdílených služeb," uvedla hejtmanka.

Nové přístroje pro čtyři nemocnice

Plzeňský kraj také počítá s nákupem přístrojového vybavení pro čtyři akutní nemocnice celkem za 438 milionů korun, jež získá z programu REACT-EU a nakoupí je do 1,5 roku. Největší částka by měla zamířit do Klatovské nemocnice, a to 145,5 milionu korun. Za tuto částku nemocnice dovybaví CT nebo virologické laboratoře. Domažlická nemocnice na plánované projety obdrží dotaci ve výši 129,2 milionu. Nemocnice se chce více zaměřit na léčbu a hospitalizaci pacientů nadměrné hmotnosti, což si vyžaduje speciální lůžka nebo operační stůl. Na dovybavení operačních sálů a intenzivní péče se připravuje nemocnice ve Stodě. Rokycanská nemocnice zainvestuje do endoskopické laboratorní techniky a operačních sálů. 

„Cílem je, aby všechna krajem řízená zdravotnická lůžková zařízení odpovídala evropskému standardu a obyvatelé kraje dostlali co nejlepší zdravotní péči. Tak jak jsme se k tomu v rámci koalice zavázali v koaliční smlouvě,“ dodala Mauritzová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Nemocnice Klatovy

Štítky nemocnice Plzeňského kraje, nemocnice, zdraví, finance, modernizace, Klatovská nemocnice, a.s., Nemocnice Plzeňského kraje, a.s., Plzeňský kraj, Ilona Mauritzová, ODS, Klatovy, Rokycanská nemocnice, a.s., Domažlická nemocnice, a.s., Rokycany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Končí holding Nemocnice Plzeňského kraje, sloučí se s Klatovskou nemocnicí  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.