Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Julii se stále nepodařilo najít, nad Domažlickem létají policejní vrtulníky

, aktualizováno 11. října 2021, 19:55

Stovky policistů z Česka i Německa celý den neúspěšně pátrali po osmileté holčičce, která se ztratila při rodinném výletě v okolí Čerchova na Domažlicku. V hledání budou pokračovat i dnes v noci. Celkem se do akce zapojily zhruba dvě stovky lidí i vrtulník vybavený termovizí. Na Čerchově, který je nejvyšším vrcholem Českého lesa, spadla v noci teplota pod nulu a situaci nezlepšoval ani vítr. V pátrání dnes pokračují společně s policisty také hasiči, strážci NP Šumava i domažličtí lesníci.

Osmiletou německou dívku hledají záchranné týmy od nedělního večera. Společně prohledávali trasu, na které se měla dívka s rodinou pohybovat, a poté stanovili další perimetr pro propátrání okolí. Julia se ztratila při nedělním rodinném výletě, na kterém byla s rodiči a sourozenci. Měla by mít oblečenou bundu modré barvy, rifle a na nohou červené boty. Měří 120 až 130 centimetrů a má plavé vlasy. Policie po děvčeti pátrá v režimu dítě v ohrožení.

„Ze strany české policie je v tuto chvíli do pátrací akce nasazen maximální počet sil a prostředků. Do akce se zapojili policisté ze služby pořádkové i dopravní policie, služební kynologie, policisté ze zásahové, ale i pořádkové jednotky včetně vrtulníku s termovizí. Patrací akce se účastní profesionální i dobrovolní hasiči, zástupci strážců NP a CHKO Šumava a lesníci Městských lesů Domažlice,“ uvedla dnes policejní mluvčí Ivana Jelínková. Pátrací týmy vytvořili několik set metrů dlouhou rojnici a důkladně procházejí znovu území od místa, kde se dívka ztratila.

Na místo vyrazil také Czech SARS team. Z Německa se přidalo několik hlídek bavorské zemské policie, dva bavorské policejní vrtulníky a okolo stovky bavorských hasičů. Pátrání neulehčuje náročný terén, kde dominují hlavně táhnoucí se lesy. Podle informací z místa prohledávají záchranné týmy všechny objekty, které zůstaly v lesy ještě po armádě. V pohotovosti je také několik sanitek.

Německá média píší, že rodina holčičky pochází z Berlína a na Čerchově byli na výletě se synem, dcerou a synovcem. Děti se při hře vzdálily od rodičů, ti poté zburcovali záchranné složky. Oba chlapce se podařilo najít, holčičku zatím nikoliv.

V souvislosti s pátráním se ozývá mnoho dobrovolníků, kteří by chtěli pomoci. „V této chvíli máme k dispozici dostatečný počet sil a prostředků. Za zájem a iniciativu všech dobrovolníků děkujeme, ale jejich pomoc v tuto chvíli nevyužijeme. V případě, že se situace změní, rádi pomoc uvítáme," dodala mluvčí.

I přes veškeré nasazení se Julii ani během pondělního dne nepodařilo najít. Pátrací týmy budou v jejím hledání pokračovat i v nočních hodinách. „Dojde k prostřídaní policistů, kteří jsou do pátrání zapojeni. Provedli jsme prohlídky míst, kde by se dívka mohla nacházet, bohužel zatím vše s negativním výsledkem. Pátrání věnujeme maximální pozornost," uvedli policisté krátce po půl osmé večer na svém Twitteru.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky pátrání, Domažlice, krimi, policie, dítě, Německo, okres Domažlice, Čerchov, výlet, Česko, Český les, Národní park Šumava, les, Policie České republiky, Twitter, termografie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Julii se stále nepodařilo najít, nad Domažlickem létají policejní vrtulníky  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.