Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Odložená oprava šumavského mostu poblíž Modravy začne ještě letos, pro turisty se uzavře 18. října

Slavný šumavský hradlový most Rechle u Modravy i s přilehlým parkovištěm se od 18. října uzavírá pro veškerý provoz. Důvodem je havarijní stav dřevěné konstrukce mostu a plánovaná rekonstrukce. Ta bude ukončena nejpozději 30. června 2022. Původně byl začátek oprav avizovaný na začátek letošního července s tím, že potrvají do 15. října. Nakonec se ale termín rekonstrukce posunul.

Unikátní 72 metrů dlouhý dřevěný hradlový most na kamenných pilířích přes Vydru je věrnou replikou bývalého historického mostu, který zachytával soustavou tyčí plavené dřevo a směroval je do plavebního kanálu. Jeho název je odvozený od německého slova Rechen – hrábě. Byl postaven v letech 1799 – 1801. Až do roku 1953 přes most vedla silnice z Rokyty na Modravu. Po vybudování nové cesty přes Antýgl ztratil starý most význam, začal chátrat až byl odstraněn. Teprve v roce 2000 se dočkal historicky přesné rekonstrukce. Most leží na začátku šestikilometrové bezbariérové trasy vedoucí podél Vchynicko-tetovského plavebního kanálu.

„Důležité však pro všechny návštěvníky je, že Vchynicko-Tetovský kanál zůstává přístupný po celou dobu uzavření a rekonstrukce mostu přes řeku Vydru! Pěší turisté mohou využít trasu z parkoviště Rokyta směrem k Hradlovému mostu. Odsud se pak vrátit zpět nebo využít naučnou stezku Modrava – Hradlový most a dojít až na Modravu. Tato trasa je ryze přírodního charakteru, a tak není vhodná pro vozíčkáře a turisty s kočárky. Nutností je dobrá obuv. Buďte zde prosím opatrní,“ uvedl mluvčí NP Šumava Jan Dvořák.

Turisté mohou případně projít nově značenou náhradní trasou od Hradlového mostu k červené turistické trase a po ní se vrátit na Rokytu nebo pokračovat na Modravu. Červená turistická trasa Modrava – Rokyta je ovšem určena pouze pro pěší turisty.

Cyklisté mohou po trase Vchynicko-Tetovského kanálu projíždět také, je to značená cyklotrasa, ale pokud se z Rokyty budou chtít dostat na Modravu, musejí využít silnici III. třídy Srní – Modrava, případně doporučujeme projet si sice delší, ale o to hezčí trasu z Rokyty přes Tříjezerní slať na Modravu.

„Využijte prosím alternativních tras ať už pěšky či na kole a nesnažte se uzavřený most překonat. Chápeme, že uzavírka mostu bude dlouhá, ale bohužel současná situace na trhu se stavebním materiálem nedovolila provést rekonstrukci v plánovaném termínu a stav mostu už nedovoluje jej nadále využívat,“ apeluje na turisty mluvčí Dvořák.

V rámci rekonstrukce budou veškeré stávající dřevěné konstrukce odstraněny a nahrazeny novými. Kombinovat se bude smrk a modřín. Vzhled mostu bude naprosto identický, jako dosud. Cena celkové rekonstrukce mostu přijde na pět milionů korun. Oprava bude probíhat tak, že samotný most začne po částech rozebírat. Ta část, která se rozebere, bude hned znovu postavena z nových dílů. 

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Dvořák / NP Šumava

Štítky Hradlový most, rekonstrukce, oprava mostu, Rechle, NP Šumava, Jan Dvořák, turistický ruch, Modrava, Rokyta, Vydra, Antýgl, oprava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odložená oprava šumavského mostu poblíž Modravy začne ještě letos, pro turisty se uzavře 18. října  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.