Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Výsledky voleb mohou změnit postavení obcí při hledání místa pro úložiště radioaktivního odpadu

Nadcházející volby mohou změnit postavení obcí při hledání hlubinného úložiště vysoce radioaktivního odpadu a při rozpracování alternativ vůči hlubinnému ukládání. Představitelé Platformy proti úložišti se ptali ve svých regionech čelních kandidátů, zda by po svém zvolení pomohli dotčeným obcím a jejich obyvatelům v narovnání práv při rozhodování o vybudování podzemního úložiště. Mnozí lídři jsou rozhodnuti podpořit návrh, aby umístění hlubinného úložiště jaderného odpadu nebylo možné bez souhlasu dotčených obcí. 

Platforma proti hlubinnému úložišti oslovila lídry kandidátek politických stran a hnutí, ať již jdou do nadcházejících parlamentních voleb samostatně nebo v koalicích, a to v krajích Plzeňském, Jihočeském a na Vysočině. Vláda loni v prosinci schválila výběr čtyř doporučených lokalit pro umístění hlubinného úložiště radioaktivního odpadu - Březový potok na Klatovsku, Horka mezi Třebíčí a Velkým Meziříčím, Hrádek u Jihlavy a Janoch u Temelína.

„Pokud oslovení politici po svém zvolení dodrží své sliby, lze se dočkat změn oproti dnešní „zamrzlé“ situaci a umístění hlubinného úložiště nebude možné bez souhlasu dotčených obcí.  Vzroste také tlak na změnu vládní koncepce nakládání s radioaktivními odpady a vyhořelým palivem, aby rychlé trvalé schování odpadu pod zem nebylo považované za jediné možné, jako je tomu dnes,“ uvedl Antonín Seknička, místostarosta obce Cejle z lokality Hrádek a mluvčí Platformy proti hlubinnému úložišti.

Většina z lídrů, kteří Platformě zodpověděli položené otázky, vnímá právo dotčených obcí a jejich obyvatel zapojovat se do všech fází rozhodování při umísťování hlubinného úložiště jaderného odpadu jako důležité a zasadí se o něj. Jsou to Daniel Kůs (Piráti), Jiří Valenta (KSČM), Martin Baxa (ODS), Josef Bernard (STAN), Marie Pošarová (SPD) a Marek Ženíšek (TOP 09) kandidující v Plzeňském kraji a také Viktor Vojtko (STAN) a Iveta Štefanová (SPD), kteří kandidují na jihu Čech. V Kraji Vysočina jsou to Blanka Lednická (Piráti), Jiří Běhounek (ČSSD), Vít Kaňkovský (KDU-ČSL) a Radek Koten (SPD), Josef Zahradníček (KSČM), kteří věří v dohodu s obcemi. Pro podmínku souhlasu dotčených obcí se vyslovilo i hnutí Přísaha.

Platforma proti hlubinnému úložišti dlouhodobě prosazuje změnu v přístupu státu k nakládání s vyhořelým jaderným palivem a dalšími radioaktivními odpady, který se nemá omezovat jen na hlubinné úložiště. Pro rozpracování alternativ může platforma po volbách najít podporu u Blanky Lednické (Piráti), Jiřího Běhounka (ČSSD), Víta Kaňkovského (KDU-ČSL), Radka Kotena (SPD), Lukáše Vlčka (STAN) a Josefa Zahradníčka (KSČM), kteří kandidují v Kraji Vysočina, u Viktora Vojtka (STAN) a Ivety Štefanové (SPD) kandidujících na jihu Čech a v Plzeňském kraji pak u Daniela Kůse (Piráti), Jiřího Valenty (KSČM), Martina Baxy (ODS), Josefa Bernarda (STAN) a Marie Pošarové (SPD). Rovněž u hnutí Přísaha.

„Hledání lokality pro hlubinné úložiště se zatím svým dosavadním průběhem jeví z větší části jako politické rozhodování. V tomto předvolebním čase je tedy důležité pro voliče ze všech lokalit znát názory volených kandidátů na klíčové otázky, které budou rozhodovat o kvalitě života v dotčených obcích. Obdržené odpovědi dávají naději na změnu přístupu politické reprezentace k zapojení obcí do rozhodování a k vlastní koncepci nakládání s odpadem,“ dodal mluvčí platformy Antonín Seknička.

Hlubinné úložiště má být 500 metrů pod zemí

Platforma proti hlubinnému úložišti sdružuje 51 členů (35 obcí a měst a 16 spolků) za účelem prosazení změny v přístupu státu k nakládání s vyhořelým jaderným palivem a dalšími radioaktivními odpady, který se nebude omezovat jen na hlubinné úložiště. Platforma dále prosazuje, aby rozhodnutí o výběru lokality pro případné ukládání bylo podmíněno předchozím souhlasem dotčených obcí.

Státem plánované hlubinné úložiště radioaktivního odpadu má být zařízením, v němž se má skladovat odpad z jaderných reaktorů a všechny ostatní radioaktivní odpady vyprodukované na území ČR, které nemohou být uloženy do stávajících přípovrchových úložišť. Má být umístěno zhruba 500 metrů pod zemským povrchem, se zahájením provozu od roku 2065.

Ohodnoť článek

Foto Správa úložišť jaderného odpadu SÚRAO

Štítky jaderné úložiště, radioaktivní odpad, volby, kandidáti, jaderný zákon, návrh zákona, Březový potok, Klatovsko, Platforma proti hlubinnému úložišti, odpad, Svoboda a přímá demokracie, platforma, Starostové a nezávislí, KSČM, Česká pirátská strana, Plzeňský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výsledky voleb mohou změnit postavení obcí při hledání místa pro úložiště radioaktivního odpadu  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.