Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Největší tuzemský pivovar zdražuje pivo v průměru o tři procenta, přidají se i další výrobci zlatého moku

V průměru o tři procenta zdražuje své pivo od dnešního dne Plzeňský Prazdroj. Dotkne se to většiny produktů, v průměru jde o 46 haléřů na půllitr. Poprvé po třech letech se to týká také čepovaných piv. Jeho zdražení v minulých letech kopírovala většina větších českých pivovarů, a tak se k němu zřejmě v nejbližší době přidají. Staropramen zvýšil ceny 1. července. Máme v Česku krátce před volbami, můžeme tedy brzy zjistit, zda se naplní legendární heslo o tom, že vláda, která zdraží nebo dovolí zdražit pivo, padne.

Pivovary Staropramen, které jsou druhým největším producentem piva v ČR, zdražovaly vybraná sudová a tanková piva v průměru o 2,9 procenta. Zdůvodnily to citelným nárůstem cen některých klíčových vstupů, hlavně vody, energií i ropy. Svou produkci nejspíš zdraží také Pivovar Ferdinand v Benešově, nevyloučil to ani náchodský Primátor a Bernard u sudových druhů. Ceny naopak chtějí letos udržet Budvar nebo Svijany. Další velká skupina, Heineken, do níž patří hlavně značky Krušovice, Starobrno, Zlatopramen nebo Hostan, se zatím k vývoji cen nevyjádřila.

Prazdroj zdražil čepovaná piva poprvé od roku 2018. Po tři roky, kdy inflace kumulovaně přesáhla osm procent (loni činila 3,2 procenta), držel podle mluvčího Zdeňka Kováře ceny na stejné úrovni, aby se sektor hospod a restaurací dokázal vyrovnat se změnami, které ho postihly. „Šlo o důsledky zavedení regulací, jako jsou EET, zákaz kouření i dopady pandemie," řekl. Do podpory restaurací investoval za více než 12 měsíců přes půl miliardy korun, a to do bezplatné výměny prošlého piva, odložení plateb hostinským, investic do předzahrádek a vybavení.

Prazdroj prodal loni v tuzemsku a v zahraničí téměř 11,2 milionu hektolitrů piva, meziročně o 4,2 procenta méně. Prodej v ČR klesl meziročně o osm procent na 6,69 milionu hl. Prazdroj je největší pivovarnickou skupinou v ČR, od roku 2017 ho vlastní japonská skupina Asahi.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Plzeňský Prazdroj

Štítky Pivovar Plzeňský Prazdroj, prodej piva, zdražení piva, Plzeňský Prazdroj, pivo, ceny piva, Česko, Plzeňský Prazdroj, a. s., Pivovar Staropramen, Pivovar Ferdinand, Budějovický Budvar, Heineken, Zdeněk Kovář, Asahi, Pivovar Starobrno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Největší tuzemský pivovar zdražuje pivo v průměru o tři procenta, přidají se i další výrobci zlatého moku  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.