Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Plzeň se u pomníku Díky, Ameriko! rozloučila s válečným veteránem Earlem Ingramem

Západočeská metropole drží smutek. Ve věku 99 let zemřel americký veterán, který v květnu 1945 s jednotkami generála George Pattona osvobozoval město. Od poloviny 90. let patřil Ingram k pravidelným hostům Slavností svobody. Poslední dva roky ale musel kvůli koronavirové pandemii zůstat doma. Plzeň jeho památku uctila rozloučením u pomníku na Americké třídě. Na radnici od úterý vlaje černý prapor.

„Zemřel člověk, který se do dějin Plzně zapsal jednou provždy. Při oslavách osvobození jsme se s ním setkávali bezmála každým rokem a poznali jsme jej nejen jako člověka statečného a odvážného, nýbrž i veselého, optimistického a velmi energického. Člověka, který miloval setkávání s Plzeňany a návštěvníky oslav osvobození. A my Plzeňané jsme milovali jeho,“ těmito slovy, které pronesl primátor Martin Baxa, se dnes Plzeň symbolicky rozloučila s Earlem Ingramem. Zástupci města současně položil i květiny k památníku 2. pěší divize na Chodském náměstí, v níž Earl Ingram v květnu 1945 osvobozoval Plzeň.

Když jsem přijel do Plzně v květnu 1945, setkal jsem se s těmi nejvděčnějšími a nejšťastnějšími lidmi, jaké jsem kdy viděl. Vzali nás do svých domovů a chovali se k nám jako ke znovuobjeveným členům rodiny. Z času stráveného v Plzni během května 1945 mám mnoho příjemných vzpomínek, ale ten srdečný způsob přijetí, jímž jsem byl přivítán spolu s ostatními americkými vojáky, pro mne osobně rezonuje jako nezapomenutelná a zásadní vzpomínka,“ takto vzpomínal Earl Ingram na první dny strávené v Plzni.

K uctění památky vyvěsila radnice americkou i českou vlajku a také černý prapor. Ode dneška je v mázhauzu radnice umístěna kondolenční kniha, do níž mohou Plzeňané vpisovat své vzkazy.

Earl Ingram, jenž se narodil 2. září 1922, byl velitelem 2. čety roty L 38. pěšího pluku druhé pěší divize Armády Spojených států amerických. Odvedený byl roku 1940. V srpnu 1944 přistál ve Skotsku, odkud se přesunul vlakem do Southamptonu v Anglii. Následovala noční plavba na malé lodi přes kanál La Manche a vylodění na pláži Omaha, odkud postupoval Evropou až do Plzně. Během války dosáhl hodnosti nadporučík. Několik měsíců po 2. světové válce zahájil kariéru jako profesionální voják. V aktivní službě byl více než 34 let. Zbytek života strávil v Severní Karolíně.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Roman Muchka, Richard Beneš, KÚPK

Štítky pamětník, Slavnosti svobody, historie, válka, Earl Ingram, Plzeň, USA, slavnost, radnice, George S. Patton, Martin Baxa, druhá světová válka, Evropa, Anglie, Skotsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeň se u pomníku Díky, Ameriko! rozloučila s válečným veteránem Earlem Ingramem  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.