Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Obří dům hrůzy, ve kterém se vraždilo, zeje už roky po odchodu Romů prázdnotou. Víme, jak to vypadá uvnitř

Pochmurný, obrovský činžák v plzeňské Resslově ulici 13 v samotném centru města je už léta prázdný, má zazděná okna v přízemí a ve vstupu nepovolaným osobám brání zamřížovaný hlavní vchod s masivním zámkem. Uvnitř se nacházelo 39 bytů, které v minulosti obývali z 90 procent Romové. Mnoho z nich bylo velmi problematických a také drogově závislých. Kolem domu se většina lidí neodvážila projít ve dne, natož pak v noci. Každý se snažil této nebezpečné lokalitě vyhnout. V roce 2006 se tam stala krvavá vražda pokus o další vraždu, korunovaný sebevraždou. Málokdo však ví, jak tento dům v majetku města vypadá uvnitř. My vám teď přinášíme naprosto unikátní fotografie ponurého interiéru.

I když je dům hrůzy v Resslově 13 prázdný a léta neobývaný, město se jako jeho majitel snaží objekt uchránit před nájezdy bezdomovců i dalších vandalů, kteří by ho ještě více zdevastovali. Dům je proto zajištěn před nezvanými hosty a pravidelně kontrolován. Ani to ovšem nezabrání tomu, aby do domu, ze strany kde je vnitroblok, čas od času někdo nevnikl. Svědčí o tom i vyšlapané cestičky v zarostlém vnitrobloku vedoucí ke zdi domu, odkud se přes dvůr návštěvníci snaží dostat na nejnižší balkóny. Většina oken ale zůstává stále zasklená.

Uvnitř zdemolovaných místností a bytů nezůstal žádný nábytek. Své bývalé nájemníky připomíná na některých místech jen svérázná výzdoba toalet, různé malby na zdech a samozřejmě nechybí ani nápisy a graffiti. Na ponurých chodbách jsou vytrhané kabely ze zdí i části plynového potrubí. A vstoupit na rozpadající se balkóny by se dnes odvážil jen ten největší hazardér. Dům jsme navštívili před časem legálně se souhlasem zástupce vlastníka objektu a v jeho doprovodu.      

FOTOGALERIE: Dům hrůzy Resslova 13

Středa, 22. září 2021, 21:09

FOTOGALERIE: Dům hrůzy Resslova 13
FOTOGALERIE: Dům hrůzy Resslova 13

Krvavá vražda a sebevražda otřásla domem hrůzy

V červnu 2006 byli mnozí nájemníci domu za bílého dne svědky krvavého incidentu. Pětatřicetiletý muž tam po předchozí divoké hádce ubodal asi třicetiletou manželku. Pak vyběhl do čtvrtého patra a chtěl vyskočit z okna, jeho švagrová mu v tom chtěla zabránit. Útočník ji ale bodl do břicha a následně vyskočil. Dopadl na kapotu automobilu zaparkovaného před domem. Všude tam pobíhaly malé děti, zatímco na chodníku ležel muž v kaluži krve. Téhož dne těžkým zraněním v nemocnici podlehl. Později město všechny nájemníky vystěhovalo a objekt uzavřelo.

Dům je na prodej, ale čeká ho demolice

Aktuálně je nechvalně proslulý dům v Resslově 13 na prodej, ale s jeho opravou se nepočítá. Na 99 procent ho čeká demolice. Město objekt nabízí k prodeji případným zájemcům současně s blokem dalších budov přiléhajících k Americké třídě. Jedná se o bývalou budovu bývalého Komorního divadla v Prokopově ulici, rohový dům, kde bývalo krajské sídlo KSČ. Všechny tyto nemovitosti jsou prázdné a nyní nevyužité. Původně se měl v tomto balíku prodávat ještě dům na Americké 38, ale ten nakonec do prodeje nejde. Záměr nabídnout zmíněné objekty k prodeji už posvětilo i městské zastupitelstvo. Město by za chtělo získat asi 92 milionů korun.

Činžák v Resslově 13 je v dezolátním stavu a jeho rekonstrukce by se novému majitele rozhodně nevyplatila. Jeho zbořením by mohl vzniknout prostor pro vjezd do velkého vnitrobloku, který už několik let zarůstá náletovými dřevinami a křovím. Prostor spíše připomíná džungli. Majitelé tohoto území chtěli na místě vybudovat obchodní centrum, což ale nepřipouští územní studie. V území by se mělo udržet více funkcí včetně bydlení nebo administrativních prostor.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky dům hrůzy, Resslova 13, opuštěné domy, Romové, drogy, vražda, sebevražda, vyloučená lokalita, dům, okno, KSČ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obří dům hrůzy, ve kterém se vraždilo, zeje už roky po odchodu Romů prázdnotou. Víme, jak to vypadá uvnitř  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.