Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Za vraždu ženy v Rokycanech potvrdili ústavní soudci kosovskému Albánci šestnáctiletý trest

Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost kosovského Albánce Alberta Aliu, jenž v Rokycanech zastřelil družku nelegálně drženou zbraní. Justice jej poslala na 16 let do vězení. Vraždil v podmínce. V ústavní stížnosti nepopíral čin samotný, ale vražedný úmysl, stejně jako při soudním projednávání kauzy. Ústavní soudci stížnost označili za zjevně neopodstatněnou, usnesení zpřístupnili ve své databázi.

Soudy všech stupňů se prý s argumentací obhajoby vypořádaly způsobem, který odpovídal závažnosti činu. „Jejich závěry ani procesní postupy nezavdávají podle mínění Ústavního soudu žádné pochybnosti z hlediska dodržení zásad spravedlivého procesu a presumpce neviny," stojí v usnesení.

Čin se odehrál v říjnu 2018 před sídlem jedné z rokycanských firem, kde žena seděla v autě na místě spolujezdce. Ve voze byl také její malý syn. Aliu přišel k autu, otevřel dveře a střelil ženu do obličeje. Pak odjel a snažil se zbavit zbraně. Žena zemřela po 11 dnech. Motivem činu patrně byly partnerské neshody. Tragédii zachytily kamery. Pachatel by měl rodině oběti vyplatit několikamilionové odškodnění.

Aliu před soudy opakovaně tvrdil, že výstřel padl náhodně a že neměl v plánu družku zabít. Kritizoval dokazování - justice prý účelově vybírala a upřednostňovala důkazy, které svědčily v jeho neprospěch. Nejvyšší soud ale v letošním rozhodnutí označil pachatelovu obhajobu za nevěrohodnou.

Podle Nejvyššího soudu Aliu patrně čin plánoval a jednal s rozmyslem. „Tomu odpovídá skutečnost, že obviněný si nejprve musel opatřit informace o místě, kde se poškozená aktuálně nachází, ozbrojil se, jel najisto na místo činu a v rychlém sledu událostí na poškozenou vystřelil," naznačili v rozhodnutí soudci Nejvyššího soudu. Plánovaná vražda by mohla znamenat přísnější trest, který ale Nejvyšší soud uložit nemohl - státní zastupitelství totiž nepodávalo dovolání.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiv redakce

Štítky soud, vražda, Rokycany, Alberta Aliu, ústavní soud, nejvyšší soud

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za vraždu ženy v Rokycanech potvrdili ústavní soudci kosovskému Albánci šestnáctiletý trest  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.