Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Vzácné lemury rákosové chová v Česku pouze plzeňská zoo, nejnovější přírůstek dostal jméno Mailo

Maličké mládě ohroženého primáta přišlo v Plzni na svět před šesti týdny. Zatím není jasné, zda je to samec či samička. Lemury rákosové chová plzeňská zoologická zahrada jako jediná v Česku, a to od roku 2008. Letos se jedná už o druhé mládě, první se narodilo už v květnu.

Před třinácti lety začala plzeňská zoo jako jediná v tuzemsku s chovem toho druhu lemura. V Letošním roce se ošetřovatelé radovali už ze dvou mláďat. Rodina lemurů rákosových momentálně čítá šest jedinců.

„Lemur rákosový se vyskytuje pouze u největšího madagaskarského jezera Alaotra na východě ostrova. Nejčastěji bývá aktivní během úsvitu a soumraku. Odpočinek tráví na stéblech šáchoru. Spolu s dalšími třemi druhy rostlin je také jeho jedinou potravou,“ popisuje mluvčí zahrady Martin Vobruba.


Květnový přírůstek, foto: Kateřina Misíková

Lemur je také velmi zdatný plavec. Zvířata žijí v malých rodinných skupinkách o třech až pěti jedincích. Ve skupinách sice převažují samci, vůdčí roli však zastává samice. Malý primát je velmi drobný, od hlavy k ocasu měří kolem 30 centimetrů a váží zhruba jedno kilo. Jedná se o kriticky ohrožený druh, neboť jeho přirozené prostředí se neustále zmenšuje na úkor nových rýžových polí.

„Pro ochranu jezera a jeho okolí byl sestaven samostatný projekt, podporovaný i z výtěžku evropské madagaskarské kampaně z minulých let. Naše zvířata jsou jedinými zástupci svého druhu v ČR,“ doplnil Vobruba.

Podle fanouškovského webu zootierliste.de má lemury rákosové v Evropě 25 zahrad, z toho 11 je v Británii a na ostrovech Man a Jersey. Plzeňská zoo má bohatou kolekci 11 druhů lemurů. Žijí zde tři formy lemura vari, šest druhů lemurů rodu Eulemur, lemur kata a lemur rákosový. Obdivovat je mohou lidé v pavilonu Madagaskar. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Kateřina Misíková

Štítky zoo, Plzeň, zoologická zahrada, lemur, mládě, Česko, Martin Vobruba, zahrada, Jersey

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vzácné lemury rákosové chová v Česku pouze plzeňská zoo, nejnovější přírůstek dostal jméno Mailo  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.